Uusi suomalainen big band -soundi tähyää maailmalle

1308
lukukertaa

EBB solmi vastikään maailmanlaajuiset julkaisu- ja keikkamyyntisopimukset saksalaisten Galileo Musicin ja The Red Housen kanssa. Keväällä ilmestyneen Lauma-albumin musiikki on Husband-pomo Varre Vartiaisen ja Jarmo Saaren käsialaa, ja kapellimestarina taituroi Marzi Nyman. Sovituksista vastaavat Nyman, Saari sekä Lenni-Kalle Taipale.

Ratkaisevaksi tekijäksi levy-yhtiön ja keikkamyyjän löytymisen kannalta muodostui elokuinen live-esiintyminen ulkomaisille musiikkialan ammattilaisille, Music Finlandin järjestämässä Arctic Paradise -tapahtumassa Helsingissä.

– Yhtyeen vahva meininki tarttui ja uuden materiaalin groove pääsi yllättämään ammattilaisyleisön totaalisesti. Usealta taholta saatu innostunut vastaanotto kertoi, että tällainen kitaravetoinen rock-fuusio-ohjelmisto voisi vedota jazzfestivaalien ja -klubien lisäksi rock-henkisempäänkin yleisöön, kertoo Espoo Big Bandin toiminnanjohtaja Matti Lappalainen.

EBB on tehnyt aikaisemmin kiertueita eri mantereilla ja esiintynyt useilla maailman kuuluisimmista jazzfestivaaleista sekä julkaissut kymmenen albumia.

– Nyt solmittujen sopimuksien myötä EBB:llä on hyvä mahdollisuus päästä jälleen esiintymään kansainvälisille areenoille, Lappalainen iloitsee.

Kitaristi Varre Vartiainen johtamassa Husbandissa vaikuttavat yhteensä yli 8000 raitaa levyttänyt komppiduo Anssi Nykänen ja Harri Rantanen sekä Marzi Nyman.

– Pohjalla on neljän raavaan miehen tiivis nelikko, joka soittaa kovaa kitaravetoista fuusiota. Sitten mukaan survotaan monipuolinen ryhmä Suomen parhaita jazzmuusikoita ja kaikki rakkaita ystäviä, kuvailee Marzi Nyman joukkoa, jonka hän johdattaa seuraavaksi valtakunnan rockpyhätön lavalle.

Wayne Krantzin kiertue saapuu Tavastialle

Yhdysvaltalainen Wayne Krantz tunnetaan monipuolisena kitaristina, joka fuusioi rockin, bluesin ja jazzin sävyjä. Uran alkuaikoina Krantz esiintyi ja levytti Steely Danin, Michael Breckerin ja Billy Cobhamin kaltaisten suuruuksien kanssa. Sittemmin mies on keskittynyt soolouraansa johtaen omia trio-kokoonpanojaan, joissa hänen rytmi- ja harmoniakäsittelytaitonsa pääsevät parhaiten esille.

Undercover Pop Tourin konserteissa Krantzin visionääriseen käsittelyyn pääsevät muun muassa Princen, Bob Dylanin, Nine Inch Nailsin, Talking Headsin ja Sonic Youthin kappaleet. Tavastialla nähtävässä 2X Salvation -kokoonpanossa soittavat Krantzin lisäksi basisti Nate Wood ja rumpali Zach Danziger. Wood on multi-instrumentalisti, joka on kiertänyt ja esiintynyt muiden muassa Stingin, Chaka Khanin ja George Harrisonin kanssa. Danziger puolestaan on työskennellyt hyvin laaja-alaisesti muusikkona, säveltäjänä ja tuottajana lukemattomien artistien kanssa, kuten U2, Rod Stewart, Mary J. Blige, Miley Cyrus, Busta Rhymes ja Primal Scream.

Tavastia-klubi (Urho Kekkosen katu 4-6, 00100 Helsinki)
ti 29.11.2016
Liput 25/22 €

19:30 WAYNE KRANTZ AND 2X [SALVATION]  (USA)
Wayne Krantz, kitara, Nate Wood, basso, Zach Danziger, rummut

klo 21:15 ESPOO BIG BAND & HUSBAND
Marzi Nyman, kapellimestari, kitara
Husband
 Varre Vartiainen, kitara – Harri Rantanen, basso – Anssi Nykänen, rummut
Saksofonit 
Ari Jokelainen, Petri ”Pope” Puolitaival, Manuel Dunkel, Jussi Kannaste, Mikko Innanen
Pasuunat
 Pekka Laukkanen, Kasperi Sarikoski, Valtteri Malmivirta, Juho Viljanen
Trumpetit
 Tero Lindberg, Kalevi Louhivuori, Sami Pöyhönen, Pemo Ojala
Rytmisektio 
Lenni-Kalle Taipale, piano – Jarmo Saari, kitara – Eerik Siikasaari, basso- Rami Eskelinen, rummut