Sointi Jazz Orchestran Tiernapojat jälleen konserteissa

1397
lukukertaa

 

Aiempina jouluina kiitelty ja saleja täyteen vetänyt Sointi Jazz Orchestran Tiernapojat nähdään marras-joulukuun taitteessa ensimmäistä kertaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kapellimestari Rasmus Soinin ja rumpali Siiri Partasen 17-henkiselle orkesterille ja neljälle laulajalle uudelleensovittama esitys nähdään tällä kertaa Porvoossa, Espoossa sekä Helsingissä. Tiernapoikien lisäksi Helsingissä ja Porvoossa kuullaan setillinen uusia versioita perinteisistä joululauluista, jotka on sovitettu SJO:lle tyypillisesti yllätykselliseen ja riemastuttavaan muotoon.

Kahtena viime vuonna Sointi Jazz Orchestra on esittänyt big band -sovitusta vanhasta suomalaisesta joulukuvaelmasta Helsingissä ja Espoossa, muun muassa Senaatintorin Tuomaan markkinoilla. Tämän vuoden esityssarjan avaa konsertti 30.11. Porvoon kulttuuritalo Grandissa, 7.12. vuorossa on Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali, ja 8.12. konserttisarja huipentuu Helsingin Savoy-teatteriin. Savoy-teatterissa orkesteri juhlistaa osaltaan samalle päivälle osuvaa suomalaisen musiikin päivää ja Jean Sibeliuksen syntymäpäivää. Laulajina ja Tiernapoikien rooleissa nähdään aiempien vuosien tapaan Kalle Ruusukallio, Lauri Mikkola, Juuso Waris ja Minna Tuuliainen.

Tiernapojat-konsertti poikkeaa monin tavoin tyypillisestä joulu- ja pikkujouluohjelmistosta. Kapellimestari Soinin mukaan kyseessä ei ole yksinomaan jazz-sovitus, sillä teoksen sovituksessa yhdistyvät useat eri tyylilajit aina klassisesta kansanmusiikkiin – jazz on yksi elementti muiden tunnelmien mukana. Tiernapoikien uudisversio venyttää kuvaelman 15-minuuttisesta 50-minuuttisen konsertin mittaan, mutta tarina, tapahtumat ja laulujen sanat ovat edelleen samat. Kokonaisuus sisältää niin leikillistä svengiä kuin pohdiskelevan hartaita tunnelmia. Mukana on myös sävellettyjä alku- ja välisoittoja sekä improvisoituja sooloja, jotka eheyttävät ja elävöittävät kokonaisuutta ja tukevat tapahtumien tunnelmia.

Idea Tiernapoikien 200-vuotisen perinteen muokkaamiseen tuli Soinin mukaan rumpali Siiri Partaselta, ja Soini päätti lähteä rohkeasti ajatukseen mukaan. ”En ole ollut perinteisen Tiernapoikien fani ja juuri se ehkä onkin syynä, miksi halusin tarttua tähän haasteeseen luoda jokajouluinen kuvaelma sekä musiikillisesti että draamallisesti uudestaan”, Soini sanoo. ”Tiernapojat on vahva brändi, johon monesti viitataan, mutta sitä ei ole musiikillisesti uudistettu koskaan. Tekemästämme versiosta on leikillisesti puhuttu 2000-luvun Lumiukkona – se kestää toteutuksena aikaa vaikka seuraavat 200 vuotta!”

Suomessa harvinainen freelance-muusikoista koostuva kokoonpano julkaisi keväällä esikoisalbuminsa ”Syntymä”. Levyn tiimoilta yhtye valittiin Jazzliiton kevään 2017 yhteistuotantokiertueelle, jonka yhtye toteuttaa tähän mennessä ylivoimaisesti suurimpana kokoonpanona. Kantaohjelmistonsa lisäksi yhtye on äänittänyt Hoosianna-hymnin Jukka Perkon kanssa, ja esiintynyt Juhani ”Junnu” Aaltosen kanssa Rasmus Soinin tälle säveltämän Saarnaaja-teoksen tiimoilta. Yhteistyötä on tehty myös Ylioppilasteatterin kanssa, jonka kanssa Sointi Jazz Orchestra esiintyi näytelmän ja jazzkonsertin yhdistänessä Juhlat-teoksessa. Kriitikot ovat kiitelleet yhtyeen sävellysten yllätyksellisyyttä sekä sovituksissa esiin tulevaa monipuolista ja hienostunutta vaihtosoittimien käyttöä.

– – –

SOINTI JAZZ ORCHESTRA: TIERNAPOJAT

ke 30.11.2016 klo 19 Kulttuuritalo Grand, Porvoo
Liput alk. 12 €
Kesto n. 1 h 50 min (sis. väliajan)
Lisätiedot: http://bit.ly/2e5Fjzd

ke 7.12.2016 klo 13.00 Kulttuurikeskuksen Louhisali, Espoo
Liput alk. 15 €
Kesto n. 50 min
Lisätiedot: http://bit.ly/2emSor9

to 8.12.2016 klo 19.00 Savoy-teatteri, Helsinki
Liput alk. 16,50 €
Kesto n. 1 h 50 min (sis. väliajan)
Lisätiedot: http://bit.ly/2dRs6KT

Lipunmyynti: www.lippu.fi