Heikki Sarmannon John the Baptist on oratorio ja etno-oopperaa

1604
lukukertaa
Kuva: Olga Poppius / Studio Skaala Oy.

Heikki Sarmannon säveltämä John the Baptist Oratorio/Ooppera on nykyaikaan sijoitettu kaksinäytöksinen musiikkidraama. Se on rosoinen kertomus aikansa edelläkulkijasta Johannes Kastajasta, tehtävästä, totuudesta ja elämän tarkoituksesta. Teos on sävelletty kuorolle, orkesterille ja yhdeksälle solistille. Jussi Mattilan valmentamaa Kuopion nuorisokuoroa ja säveltäjän kokoamaa 11-henkistä orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Teoksen ohjaa Veera Airas ja puvustuksesta vastaa Elli Jalvas. Oratorion kantaesitys on Johanneksenkirkossa Helsingissä perjantaina 11.11.2016 ja se juhlistaa Johanneksenkirkon 125-vuotisjuhlaa.

Heikki Sarmanto on säveltänyt kirkollisiin yhteyksiin teoksia viiden vuosikymmenen ajan, sillä hengellisissä teksteissä on hänestä jokin erityinen kosketus. Häntä on aina kiinnostanut musiikin suhde kieleen ja lausuttuun tekstiin. John the Baptist libretistin, runoilija Kim Richin tekstit ovat syvästi inspiroineet Sarmantoa ja he ovat tehneet yhdessä satoja lauluja sekä kahdeksan kokoillan mittaista teosta, joista John the Baptist on uusin. Se on syntynyt tekstien ja sävellysten intensiivisen vuorovaikutuksen kautta – runot antavat vapauden rytmiin ja melodiaan.

Sarmannolle ihmisääni on kaunein ja monipuolisin soitin ja John the Baptistissa hänellä oli mahdollisuus säveltää myös kuorolle. Kuopion nuorisokuoron kaunis yhteissointi ja puhtaus viehättivät erityisesti säveltäjää. Teoksen maagisuus ja draama syntyvät orkesterin, solistien ja kuoron yhteissoitosta sekä vapaasta improvisaatiosta. Soitannon tekninen taituruus tai ammatillinen osaaminen eivät Sarmannon mielestä saa sammuttaa teoksen selkeyttä, sillä tehokkainta musiikissa on sen yksinkertaisuus.

”Minulla ei ole koskaan ollut pyrkimystä tehdä uutta tai suurta, teokseni syntyvät uteliaisuudesta”, kertoo Sarmanto. John the Baptist heijastaa meidän aikaamme teemallisesti ja musiikillisesti. Kertomus on ajaton. Edelleenkin valta, totuus tai naisten asema puhututtavat ympäri maailmaa. Teoksen rytmillinen maailma, blues, afrobeat, etno ja jazz, tulee eri maanosista ja kaikista niistä paikoista missä säveltäjä on kulkenut.

Hallitut improvisaatiot ovat keskeinen osa teosta, joten jokainen esityskerta on ainutlaatuinen kokonaisuus. John the Baptist teosta voidaan pitää reformaation jälkeisen oratorioperinteen merkittävänä uudistajana.

”John the Baptist on moniulotteisuudessaan hätkähdyttävä kokemus aikamme ihmisille. Halusin tuottaa musiikin ja draaman keinoin tunnepohjaisia totuuksia, jotka johtavat meidät etsimään parempaa itseämme. Teoksesta on löydettävissä myös polkuja, joita kulkemalla elämämme voisi tuntua toisenlaiselta” kertoo libretisti Kim Rich.

Teos kuuluu eurooppalaisen Reformaatio 500 vuotta – merkkivuoden ohjelmiin. Vuonna 2017 oratoriota esitetään Oulussa, Turussa, Tampereella, Porissa, Lahdessa sekä Kuopiossa ja sen kansainvälisistä esityksistä neuvotellaan parhaillaan. Kaksi- ja osin kolmikielinen käsiohjelma tekee englanniksi esitetyn oratorion seuraamisen sujuvaksi. John the Baptist oratorion tuottaa Kristillinen taidesäätiö.

Rooleissa:

Herodias – Maria Lund
Herodes – Jarmo Mäkinen
Salome – Anastasia Trizna
John the Baptist – Henri Tikkanen
Third man/Juudas – Mikko Jokinen
Josephus – Ville Mäkinen
Septimus Veles – Pekka Kurki
Annas – Olli Tikkanen
Talitha – Heidi Iisalo

www.baptistblog.fi