DIG.-festivaalilla brasilialaisia ja afrokuubalaisia mausteita

1496
lukukertaa
Aaron Goldberg. Kuva: Alejandra Barragan.

Musiikkitalon Black Boxissa järjestettävän Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DIG.-festivaalin tähtiä ovat pianisti Aaron Goldberg, laulaja-kitaristi Joyce Moreno, kitaristi Pasquale Grasso ja saksofonisti Fredrik Kronkvist. Festivaalin esiintyjät opettavat vierailunsa aikana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin opiskelijoita.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää järjestyksessään neljännentoista vuosittaisen DIG.-festivaalin Helsingin Musiikkitalon Black Boxissa 10.–12. lokakuuta. Jazzmusiikin aineryhmän vuosittainen tapahtuma pitää sisällään sarjan kovatasoisia konsertteja ja on samalla merkittävä myös jazzopiskelijoille kansainvälisten huippunimien tähdittäessä useita workshopeja DIG.-viikon aikana. Tällä kertaa DIG.-festivaalin kansainvälisiin vieraisiin kuuluvat nimekkään triokokoonpanonsa esittelevä yhdysvaltalaispianisti Aaron Goldberg, brasilialainen laulaja-kitaristi Joyce Moreno, nuoren polven italialainen huippukitaristi Pasquale Grasso sekä ruotsalainen alttosaksofonistitähti Fredrik Kronkvist. Tapahtuman liput ovat ennakkomyynnissä Ticketmasterin myyntipisteissä.

”Festivaalin ohjelmaan olen halunnut koota kattauksen, jossa on aimo annos jazzperinnettä höystettynä brasilialaisin ja afrokuubalaisin maustein. Suolana konserteissa maistuu soolo- ja yhtye-esitysten välinen kontrasti”, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja, muusikko ja jazzmusiikin aineryhmän lehtori Mikko Helevä. ”Olen erittäin innoissani siitä, että olen saanut tämän upean joukon kansainvälisiä huippumuusikoita DIG.-festivaalille esiintymään ja myös omia opiskelijoitamme ohjaamaan.”

DIG.-festivaali alkaa maanantaina 10.10. sukupolvensa hienoimpia jazzmuusikoita esittelevän Aaron Goldberg Trion voimin. Kokoonpanossa mukana ovat pianistin itsensä ohella basisti Reuben Rogers ja rumpali Gregory Hutchinson. Seuraavana iltana DIG.-festivaalilla Goldberg (s. 1974) esiintyy yksin tuoden esille ilmaisunsa hienovaraisimmatkin nyanssit jazzpianismin kuninkuuslajissa, soolokonsertissa. Goldberg on paitsi kansainvälisesti arvostettu pianisti, myös jazzpedagogi. DIG.-festivaalilla nämä roolit yhdistyvät harvinaislaatuisen osuvasti, sillä pianisti on Helsingin-vierailunsa yhteydessä kaksi viikkoa jazzmusiikin aineryhmän Artist In Residence -vieraana ja opettaa siinä yhteydessä opiskelijoita päivittäin.

Tiistai-illan toinen esiintyjä on Joyce Moreno & Band. Suurta arvostusta nauttiva Moreno (s.1948) on julkaissut jo 1960-luvulla alkaneella urallaan yli 30 omaa albumia ja saavuttanut neljä Latin Grammy -ehdokkuutta. Morenon laaja sävellystuotanto käsittää satoja kappaleita, joita ovat levyttäneet sekä lukuisat brasilialaiset huippuartistit (mm. Elis Regina, Gal Costa, Milton Nascimento ja Nana Caymmi) että kansainväliset tähdet (mm. Annie Lennox, Omara Portuondo ja Black Eyed Peas).

DIG.-festivaalin päätösiltana 12.10. kuullaan niin ikään kahta väkevää esiintyjää. Ensimmäinen näistä on italialainen New Yorkiin kotiutunut kitaristi Pasquale Grasso (s. 1988), jonka virtuositeetti tulee esiin häikäisevällä tavalla hänen soolokitarasoitossaan. Pianistiesikuviensa Bud Powellin ja Art Tatumin inspiroima ja muutenkin jazzmusiikin perinteestä ammentava Grasso on voittanut useita palkintoja, joista tuoreimpana ensimmäinen sija Wes Montgomery International Jazz Guitar Competition -kilpailussa New Yorkissa vuonna 2015. Samana vuonna julkaisunsa sai Grasson debyyttisooloalbumi Reflections of Me. Toinen päätösillan esiintyjistä, ruotsalainen alttosaksofonistitähti Fredrik Kronkvist (s. 1975) tuo lavalle Afro Cuban Supreme -yhtyeensä, joka yhdistää afrokuubalaiset rytmit, jazzklassikoiden tuoreet sovitukset, John Coltranen musiikin ja omat originaalisävellykset omaperäiseksi rytmijuhlaksi. Kuuluisan Marsalis-jazzperheen nuorimmainen, rumpali Jason Marsalis New Orleansista, ja kuubalainen congavirtuoosi Eliel Lazo muodostavat yhtyeen säkenöivän rytmiryhmän ytimen.

DIG.-festivaalin taiteellisena johtajana tänä vuonna toimii jazzmuusikko ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tohtorintutkintoa suorittava Mikko Helevä (s. 1970). Viime aikoina Helevää on kuultu mm. Jukka Eskola Soul Trion urkurina, ja hänen omiin menestyneisiin yhtyeisiinsä lukeutuu maineikas urkutrio The Bronson. DIG.-festivaalin taiteellisen johtajan pesti on viime vuosina ollut kiertävä Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän lehtoreiden kesken.

DIG.-festivaali 10.–12.10.2016
Black Box, Musiikkitalo (Mannerheimintie 13 A, Helsinki)
Tapahtuma Facebookissa

Ma 10.10. klo 19
Aaron Goldberg Trio (USA)
Aaron Goldberg, piano / Reuben Rogers, basso / Gregory Hutchinson, rummut

Ti 11.10. klo 19
Aaron Goldberg (USA), piano

Joyce Moreno & Band (BRA)
Joyce Moreno, laulu ja kitara / Helio Alves, piano / Rodolfo Stroeter, basso / Tutty Moreno, rummut

Ke 12.10. klo 19
Pasquale Grasso (ITA), kitara

Fredrik Kronkvist Afro Cuban Supreme featuring Jason Marsalis & Eliel Lazo (SWE/USA/CUB)
Fredrik Kronkvist, alttosaksofoni / Martin Sjöstedt, piano / Johnny Åman, basso / Jason Marsalis, rummut / Eliel Lazo, congat

http://facebook.com/digfestivaali

Liput: 27,50/22,50/17,50 € (Ticketmaster), 25/20/15 € (Musiikkitalo)
Kolmen päivän lippu 62,50 € (Ticketmaster), 59 € (Musiikkitalo)

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia vastaa musiikin alan ylimmästä opetuksesta Suomessa. Se kouluttaa itsenäiseen taiteelliseen työhön kykeneviä taiteilijoita, pedagogeja ja musiikin asiantuntijoita. Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät.