Aki Rissanen Trio kiertueella Lontoota myöten

965
lukukertaa
Kuva: Teemu Kuusimurto.

Pianisti Aki Rissasen kehuttu pianotrio kertää syyskussa Isossa-Britanniassa ja Suomessa 9-20.9. Kiertue vie trion mm. King’s Place Festivaaleille Lontooseen, uuteen musiikkiklubi G Livelabiin Helsinkiin sekä Kerava Jazz- ja Kuopio Jazz & Blues- yhdistyksien klubeille.

Rissasen kokenut triokokoonpano on tämän hetken mielenkiintoisimpia kotimaisia jazzyhtyeitä. Brittiläisen Edition Recordsin alkuvuodesta 2016 julkaisema Amorandom-albumi on huima voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja levy on kerännyt tasaiseen tahtiin viiden tähden arvioita. Levy esittelee pianistin johtaman yhtenäisen triokokoonpanon, jossa mukana ovat maamme arvostetuimpiin muusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen.

Bändiliideri Rissanen on tehnyt vakuuttavaa nousua kotimaisen jazzin eturiviin ja samalla kansainvälisesti seuratuksi jazzmuusikoksi, joka on osoittanut kyvykkyytensä osana lukuisia maineikkaita yhtyeitä ja myös sooloartistina. Erittäin onnistunutta Amorandomia onkin helppo veikata Rissasen kansainväliseksi läpimurroksi. Tuore levy esittelee trion, joka on hioutunut tiiviiksi komboksi keikkailtuaan viime vuosina myös audiovisuaalisen, animaatiota ja livemusiikkia yhdistävän konseptin kanssa. Kehuttu visualisoitu projekti toi yhteen elokuvaohjaaja Tuula Leinosen ja kotimaisen animaatiotaiteen edesmenneen grand old manin, animaattori Antti Peränteen samannimisen elokuvan ja Rissasen musiikin.

Kolmikon rytminen, mutta samalla lyyrinen ilmaisu on erittäin korkealla tasolla laajan yhteisen soittohistorian ansiosta. Luonteva musiikillinen kommunikaatio on se punainen lanka, jonka ympärille trion musiikki voi rakentua ja erottua kilpailijoistaan. Rissasen melodisissa sävellyksissä läikkyy aito löytämisen riemu ja lahjakas trio, jossa kullakin jäsenellä on luonnollinen roolinsa, antaa kappaleille mahdollisuuden puhjeta kukkaan. Väkevän trion yhteenhitsautuminen on kuultavissa levyllä ja konserteissa.

Aki Rissanen, piano
Antti Lötjönen, kontrabasso
Teppo Mäkynen, rummut

9.9 King’s Place Festival, Lontoo
14.9 Kerava Jazz klubi, Vapaaehtoisen hyvinvointiyhteistyön keskus, Kerava
15.9 Suisto-klubi, Hämeenlinna
16.9 King’s Crown, Kuopio Jazz & Blues-konsertti, Kuopio
17.9 Tuba, Oulu
20.9 G Livelab, Helsinki

Tuotanto Katariina Uusitupa / Miomio Productions, Aki Rissanen ja Dave Stapleton. Kietuetta tukee Musiikin Edistämissäätiö.

www.akirissanen.com