UMOn syyskauden ohjelmisto julkaistu

1152
lukukertaa

umopic

Syksyn ulkomaisiin solistivieraisiin kuuluu jazztrumpetin uudeksi ääneksi kehuttu Ibrahim Maalouf, joka tunnetaan ilmeikkäästä soitostaan ja improvisoinnistaan. Useita palkintoja voittanut Maalouf ja UMO astuvat Savoy-teatterin lavalle 27. marraskuuta.

Toinen ulkomaisista vierailijoista on brittiläinen kokoonpano Amy Lives, joka koostuu osin Amy Winehousen yhtyeen alkuperäisjäsenistä. Savoy-teatterissa kuullaan 6. lokakuuta Winehousen musiikkia ensimmäistä kertaa suurelle jazzorkesterille sovitettuna. – Odotettavissa on mielenkiintoinen yhdistelmä tuttua ja uutta; tuoreita sovituksia, huippuluokan muusikkoutta ja ennen kaikkea värikäs, viihdyttävä show, Amy Lives -projektin kosketinsoittaja-laulaja Xantoné Blacq painottaa.

Yksi syksyn kohokohdista on Maria Ylipään tähdittämä ”Big band elokuvissa – elokuvajazzia 1950-luvulta nykypäivään” -konsertti, joka kuullaan 27. lokakuuta Savoy-teatterissa.

UMOn vuosi huipentuu perinteiseen Kohti joulua –kiertueeseen, jonka solistina nähdään tänä vuonna Pave Maijanen. Kokeneen ja monipuolisen taiteilijan tähdittämässä konsertissa kuullaan sekä perinteisiä joululauluja että harvemmin kuultuja helmiä.

UMO jatkaa jazzkonserttiensa sarjaa Koko Jazz Clubilla ja Helsingin kulttuuritaloissa. Syyskuussa UMO ja jazzkvartetti Kvalda yhdistävät voimansa kolmen konsertin ajaksi. Muutaman vuoden hiljaiseloa viettäneen Kvaldan musiikkia kuullaan nyt big band -sovituksina, joista vastaavat yhtyeen pianisti Antti Kujanpää ja basisti Jori Huhtala. UMOssa vuodesta 1987 lähtien tenorisaksofonistina, taiteellisena johtajana ja kapellimestarina työskennellyt Kari ’Sonny’ Heinilä täyttää lokakuussa pyöreitä vuosia. Heinilän suunnittelemissa juhlakonserteissa kuullaan miehen omia sävellyksiä vuosikymmenien varrelta. Mukana on myös uutta, tätä konserttisarjaa varten syntynyttä materiaalia. Marraskuussa UMO saa vieraakseen berliiniläistyneen kitaristi-säveltäjän Kalle Kaliman, jonka alun perin ”Saksan UMOlle” eli NDR Bigbandille kirjoittama teos Pulp Friction (Tarantino Suite) kuullaan kolmessa konsertissa. Quentin Tarantinon elokuvien inspiroima teos tuo uutta ja tuoretta näkökulmaa big band -musiikkiin.

Vanha sananlasku sanoo, että ilmaisia lounaita ei ole olemassa. Ilmaisia lounaskonsertteja sen sijaan on! Viime keväänä yhteistyössä Savoy-teatterin ja ravintola Preston kanssa aloitetut UMOn lounaskonsertit saavat syksyllä jatkoa kolmen konsertin verran; 30. elokuuta sekä 1. ja 22. marraskuuta. Keväällä soitetut konsertit olivat varsinaisia yleisömenestyksiä, sillä jokainen niistä täytti Savoy-teatterin viimeistä penkkiä myöten. Jouni Järvelän suunnittelemissa konserteissa kuullaan musiikkia mm. Art Pepperiltä, Gil Evansilta, Charles Mingukselta ja Duke Ellingtonilta. Tunnin mittaiset konsertit alkavat klo 12, joten (maksullisen) lounaan voi nauttia Ravintola Prestossa joko ennen tai jälkeen ilmaisen musiikkielämyksen.

Jazzia voi kuulla keskellä päivää myös Satu Sopasen tähdittämissä Taikapeitto-lastenkonserteissa, joissa svengaavat sovitukset, hauskat leikit ja lapsenmielinen energia lennättävät lapset huimiin seikkailuihin. Konserttia suositellaan 5–8-vuotiaille.

Koko syksyn ohjelmisto lisätietoineen.