Flame Jazz Messengersiltä debyyttialbumi syyskuussa

1064
lukukertaa
Cover design: Pale Grain + Pekka Aleksis / Stockholm.

 

Turkulaista jazzelämää monin tavoin piristävän Flame Jazz -yhdistyksen inspiroimana perustettu Flame Jazz Messengers -yhtye julkaisee debyyttialbuminsa Port Arthur 9. syyskuuta. Levynjulkaisukonsertti nähdään vasta-avatulla G Livelab -klubilla Helsingissä 7.9.

Pianisti-rumpali-säveltäjä Jussi Fredrikssonin perustama Flame Jazz Messengers -jazzsekstetti julkaisee Port Arthur -nimeä kantavan debyyttialbuminsa Fredriksson Musicilla 9. syyskuuta. Fredrikssonin Turkua jazzin keinoin elävöittävä laajamittainen projekti Flame Jazz saa bändimuotonsa Flame Jazz Messengersissä, joka koostuu kotimaisen jazzin kärkikatraasta, vibrafonisti Severi Pyysalosta, trumpetisti Verneri Pohjolasta, alttosaksofonisti Max Zengeristä, basisti Teemu Åkerblomista sekä Fredrikssonista itsestään, joka soittaa yhtyeessä rumpuja. Lisäksi yhtyeessä kuullaan ruotsalaista tenorisaksofonisti Karl-Martin Almqvistia. Levynjulkaisun yhteydessä yhtye kiertää Suomessa neljälle paikkakunnalle ulottuvalla kiertueella 7.–10. syyskuuta.

Temaattisesti Turun hengestä ja Itämeren suojelusta ammentava debyyttilevy Port Arthur on turkulaisten Severi Pyysalon ja Jussi Fredrikssonin käsialaa. Vibrafonisti Pyysalon ja rumpali Fredrikssonin kolmelle puhallinsoittimelle ja rytmisektiolle säveltämä ja sovittama musiikki on yhdistelmä vahvoja melodioita, energisiä solistisia taidonnäytteitä sekä rohkeita dynamiikan vaihteluja. ”Port Arthur -levyltä välittyy leppeä länsirannikon meininki, joka heijastelee Turussa loimuavaa jazzbuumia”, kertoo Fredriksson itse esikoisalbumista. ”Itselleni on erityisesti suuri kunnia tehdä musiikkia nerokkaan Severi Pyysalon kanssa. Hänen soittonsa tallentaminen äänitteelle on mielestäni aina kulttuuriteko.”

Flame Jazz Messengers koostuu kotimaisen jazzkentän vahvoista äänistä kansainvälisellä mausteella höystettynä. Sukupolvensa kansainvälisesti tunnetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuva, vuoden Flame Jazz -artistiksikin vuonna 2015 valitun trumpetisti Verneri Pohjolan vahva ja tunnistettava ääni yhdistyy Flame Jazz Messengersissä ruotsalaisen tenorisaksofonisti Karl-Martin Almqvistin herkkään soundiin. Yhtyeen muu soittajisto on koottu Flame Jazzin yhteydessä tiiviisti toimivista turkulaisista muusikoista. Legendaarinen vibrafonisti Severi Pyysalo tuo Messengersin riveihin maailmanluokan solismia, ja Flame Jazzin perustaja rumpali Jussi Fredriksson jäsentää kokonaisuutta eläväisellä komppauksellaan. Suomijazzin nuoriin tähtiin lukeutuvat saksofonisti Max Zenger ja basisti Teemu Åkerblom edustavat nousevan jazzsukupolven huippua ja itsevarmaa, rouheaa tulkintaa.

Flame Jazz Messengers on livejazzin vahvaksi toimijaksi nousseen Flame Jazzin ympärille perustettu kollektiivi. Yhtye heijastelee tuotannossaan turkulaiselle Flame Jazzille tärkeitä arvoja kuten juurevuutta, avoimuutta ja kansainvälisyyttä, jotka Flame Jazz Messengersissä sulautuvat kiinnostavaksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi. Yhdistyksenä Flame Jazz toimii parhaillaan osana Jazz City Turku -hanketta, joka yhdistää Turussa kolme paikallista jazzalan toimijaa, Flame Jazzin, Suomen toiseksi vanhimman jazzfestivaalin Turku Jazz Festivalin sekä paikallisista ammattimuusikoista koostuvan big bandin Turku Jazz Orchestran. Kolmivuotinen Jazz City Turku -hanke pilotoi uudenlaista tehokasta taidealan tuotantomallia, jossa eri painopisteillä toimivat organisaatiot täydentävät toisiaan. Muun muassa ympärivuotisen konserttitoiminnan tavoitteena on työllistää taiteilijoita ja rikastaa alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämää.

Flame Jazz Messengers: Port Arthur
Fredriksson Music 2016 (FRMCD019, julkaisupäivä 9.9.2016, digijulkaisu 2.9.2016)
Jakelija: Playground Music

1. Port Arthur (säv. Severi Pyysalo) / 2. Pinky Blues (säv. Jussi Fredriksson) / 3. Genau (säv. Severi Pyysalo) / 4. No Blue-Green Alga, please (säv. Jussi Fredriksson) / 5. Que sera (säv. Jay Livingston, sov. Severi Pyysalo) / 6. How deep is the ocean (säv. Irving Berlin, sov. Jussi Fredriksson)

Verneri Pohjola, trumpetti / Max Zenger, alttosaksofoni / Karl-Martin Almqvist, tenorisaksofoni / Severi Pyysalo, vibrafoni / Teemu Åkerblom, kontrabasso / Jussi Fredriksson, rummut

Flame Jazz Messengers live
Ke 7.9. klo 19:00 Helsinki, G Livelab
To 8.9. klo 19:00 Tampere, TTT-klubi
Pe 9.9. klo 19:00 Turku, Flame Jazz, Sigyn Club, Turun konservatorio
La 10.9. klo 19:00 Salo, Salo Jazz, Teatteri Provinssi

Facebook