5th SaloJazz Festival 2016

1142
lukukertaa
Jukkis Uotila & Billy Hart.
Jukkis Uotila & Billy Hart.
Jukkis Uotila & Billy Hart.

Vuodesta 2012 lähtien järjestetty SaloJazz Festival viettää 5-vuotisjuhliaan. SaloJazz ry:n järjestämästä ensimmäisen vuoden yksi-iltaisesta tapahtumasta on Saloon kasvanut ympärivuotinen jazz-konserttien ja tapahtumien sarja. Jazz Finland Live -hankkeen ja yhdistyksen oman tuotannon puitteissa on vuonna 2016 järjestetty 8 konserttia ja kuukausittainen konserttitarjonta jatkuu syksyllä. Musiikkivuosi huipentuu 30.9.-1.10. järjestettävään viidenteen SaloJazz Festivaliin, joka tuo Saloon jälleen erittäin korkeatasoisen esiintyjäkaartin.

Kodikkaat ja viihtyisät tapahtumapaikat luovat puitteet tapahtumalle, joka jatkaa Suomen festivaalivuotta vielä kiivaimman kesäajankin jälkeen.

La 10.9. klo 19 Teatteri Provinssi
SaloJazz Festival ennakko:
Flame Jazz Messengers (FI/SE)

Verneri Pohjola………………. TRPT
Max Zenger……………… ALTOSAX
Karl-Martin Almqvist……… TENSAX
Severi Pyysalo……………….. VIBES
Teemu Åkerblom…………….. BASS
Jussi Fredriksson……………….. DRS

Flame Jazz Messengers on livejazzin vahvaksi toimijaksi nousseen Flame Jazzin ympärille perustettu kollektiivi. Yhtyeen musiikki on vibrafonisti Severi Pyysalon ja rumpali-pianisti Jussi Fredrikssonin käsialaa. Kolmelle puhallinsoittimelle ja rytmisektiolle kirjoitettu musiikki on värikästä, energistä ja paikoin äkkiväärästi polveilevaa jazzia. Kokoonpanon debyyttialbumi Port Arthur ilmestyy syyskuun alussa 2016.

Pe 30.9. klo 19 Taidemuseo Veturitalli
Verneri Pohjola Quartet

Verneri Pohjola………………. TRPT
Aki Rissanen……………………KEYB
Teppo Mäkynen………………. DRS
Antti Lötjönen………………… BASS

Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Keväällä 2015 julkaistu kolmas albumi, Bullhorn, vakiinnutti trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä. Verneri Pohjola kvartetin neljä taiteilijaa tuovat Pohjolan tunnelmaltaan vahvoihin ja melodisiin sävellyksiin oman leimansa peittämättä musiikin vahvaa ja tunnistettavaa sointia.

Pe 30.9. klo 21 Rikala Bar&Grill
Soul What? feat. Joonatan Rautio

Joonatan Rautio…………. TENSAX
Eevalotta Matikainen……….. BASS
Mikael Svarvar…………………KEYB
Martin Söderbacka….. GTR, VOC
Toni Porthén…………………… DRS

Soul What? on basisti Eevalotta Matikaisen ideoima, kokoama ja johtama soul/jazz-kokoonpano. Yhtyeen ohjelmisto on omaa tuotantoa: englanninkielistä laulettua musiikkia ja instrumentaaleja. Soul What?:ssa jokaisen muusikon persoonallisuus on aina ollut keskeisessä osassa vaikuttamassa yhtyeen musiikkiin. SaloJazz Festivalin konsertissa kvartetin vieraana on tenorisaksofonisti Joonatan Rautio, joka tunnetaan kansainvälisestikin solistisesta vahvuudestaan.

La 1.10. klo 12 Café Maku
Joana & Bossakopla

Johanna Rauma ……. VOC, KEYB
Alex Lyysaari…………………..GTR
Jussi Karhujoki ……………….. BASS
Oskar Suksi ……………………. DRS

Turkulaislähtöinen Joana & Bossakopla on ottanut tehtäväkseen luoda musiikkia, joka tuo hymyn kuulijoidensa huulille. Nelihenkinen yhtye yhdistää kappaleissaan modernilla otteella keinuvat brasilialaisrytmit leikkisiin suomenkielisiin sanoituksiin.

La 1.10. klo 15 Taidemuseo Veturitalli
Esa Pethman

Esa Pethman ……. TENSAX
Toni Mäkinen ………KEYB

Saksofonisti Esa Pethmania pidetään yhtenä suomalaisen jazzin kärkihahmoista. Hänen sävellyksensä ovat herättäneet huomiota omaleimaisuudellaan. Vuonna 1965 julkaistu Modern Sound of Finland –levyä on luonnehdittu Suomen siihenastisen jazzhistorian kunnianhimoisimmaksi levytykseksi.

La 1.10. klo 19 Teatteri Provinssi
Jukkis Uotila Quartet feat. Billy Hart (FI/SE/US)

Jukkis Uotila……………………KEYB
Karl-Martin Almqvist……… TENSAX
Jonny Åman…………………… BASS
Billy Hart …………………. DRS

Suomalaisen jazzmusiikin merkittävä vaikuttaja rumpali-pianisti Jukkis Uotila tuo Saloon mukanaan yhdysvaltalaisen rumpalilegenda Billy Hartin. Muusikoiden ensikohtaaminen vuonna 1977 johti viimein vuonna 2015 ilmestyneeseen ”The Herbie Hancock Legacy”-albumin julkaisuun. Yhtye soittaa Hancockin musiikin lisäksi myös Uotilan omaa uutta sävellysmateriaalia. Jukkiksen kokoonpanoon kuuluu Hartin lisäksi kaksi pohjoismaista mestaria: ruotsalaisen saksofonisti Karl-Martin Almqvistin ja taitavan suomalaissyntyisen basisti Johnny Åmanin.

La 1.10. klo 21 Hometown
Jusu Heinonen & Gyl5
+ päätösjamit

Jusu Heinonen…………………..SAX
Ilpo Murtojärvi…………………GTR
Vesa Saloranta……………….. BASS
Timo Kajamies…………………KEYB
Taneli Korpinen……………….. DRS

Omaksi valtikseen Heinonen mainitsee monipuolisuuden. Leikillisesti jopa määrä korvaa laadun. Kaikki musiikki on hyvää, kun sitä tehdään hyvin, toteaa Heinonen. SaloJazz Festivalilla Heinonen esiintyy kokoonpanonsa Jusu Heinonen & Gyl5 kanssa. Turkulaisista luottomuusikoista kootun bändin soittajat ovat tuttuja muun muassa Turku Jazz Orchestrasta.

26.9.-6.10. Salon kirjasto
Kuumia kuvia menneiltä vuosilta

Toimittaja Veli-Matti Henttosen artistikuvia vuosikymmenten varrelta.

www.salojazz.fi