Ilmavoimien soittokunnalta ensimmäinen big band -levy

2020
lukukertaa
Cover design: Pekka Tuppurainen Ljud + Grafik.

aaltoja

Ilmavoimien soittokunta julkaisee ensimmäisen big band -kokoonpanolla toteutetun levynsä 22. heinäkuuta 2016. Aaltoja / Waves on Suomen ainoan rytmimusiikkiin erikoistuneen sotilassoittokunnan vahva esiintulo big band -jazzin kentällä. Levyn nimi tulee Ilmavoimien soittokunnan omasta Aalto -konserttisarjasta, joka on toiminut Jyväskylässä jo vuodesta 2009. Äänitteellä kuultava musiikki on kattaus big band -musiikkia eri tyylisuunnista ja aikakausilta, joita on esitetty Aalto-sarjan konserteissa viime vuosien aikana.

Solisteina levyllä vierailee Suomen ykköskaartiin lukeutuvia muusikoita, kuten alttosaksofonisti Jukka Perko, sekä laulajat Nina Mya ja Mikael Konttinen. Runsaasti soolotilaa saavat myös Ilmavoimien Big Bandin omat huikeat solistit, jotka venyttävät osaamisensa äärirajoille toinen toistaan lennokkaampiin suorituksiin. Äänitteen on tuottanut pitkän linjan monialainen jazzmuusikko Eero Koivistoinen, jota kuullaan levyllä myös saksofonisolistina ja säveltäjänä. Levyn ohjelmiston on harjoituttanut ja johtanut Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestari Tomi Väisänen. Levyllä kuultavien kappaleiden säveltäjä- ja sovittajanimiin lukeutuvat Koivistoisen ohella muun muassa Quincy Jones, Vellu Halkosalmi, Ilja Reijngoud ja Marc Bischoff.

Levyllä kuultavat kappaleet ovat kuin musiikillinen maailmanympärysmatka, joka vie kuulijansa koto-Suomen lakeuksilta Amerikan jazzklubeille sekä kuuman kuubalaisen salsa-musiikin pyörteisiin. Vahvoina yhdistivänä tekijöinä levyn ohjelmistossa ovat kautta linjan jazzmusiikin perinne ja improvisoidut soolot.

Ilmavoimien soittokunta on perustettu vuonna 1977, ja sillä on pitkät perinteet big band -musiikin soittamisessa. Vuonna 2014 toteutetun puolustusvoimauudistuksen jälkeen Ilmavoimien soittokunnan viralliseksi kokoonpanoksi on määritelty big band. Soittokunnan päällikkökapellimestarina on helmikuusta 2016 lähtien toiminut musiikkikapteeni Raimo Ovaska.

Ilmavoimien soittokunnan konserttikausi pitää sisällään Aalto-konserttisarjan lisäksi muun muassa kirkollista työtä, koululaiskonsertteja sekä runsaasti maanpuolustuksellisia tapahtumia ja Ilmavoimien pr-työtä.

Ilmavoimien Big Band – Aaltoja / Waves
Solistit: Jukka Perko, alttosaksofoni; Eero Koivistoinen, tenorisaksofoni;
Nina Mya, laulu; Mikael Konttinen, laulu
Kapellimestari: Tomi Väisänen

TRUMPETIT:
Jani Saaranen
Kimmo Vänskä
Eeva Tourunen
Janne Halmela

PASUUNAT:
Jussi Kosonen
Timo Raudasoja
Raimo Ovaska
Markus Larjomaa

PUUPUHALTIMET:
Mikko Suhonen
Aki Vänskä
Markku Korpela
Mikko Tourunen
Juha Salonen
Merja Kokko

RYTMISEKTIO:
Tuomas J. Turunen
Esa Perämäki
Vesa Pisto
Jussi Vikman
Markus Jaatinen

Tuottaja: Eero Koivistoinen. Äänitys, miksaus ja masterointi: Markku Veijonsuo, Varistoteles Studiot.

  1. Hiljainen kylätie (säv. Toivo Kärki sov. Vellu Halkosalmi)
  2. If You Go (säv. Michel Emer, san. Geoffrey Parsons, sov. Quincy Jones)
  3. Akasaka (säv. ja sov. Eero Koivistoinen)
  4. Besame Mucho (säv. Consuelo Velázquez, sov. Ilja Reijngoud)
  5. Come Fly With Me (säv. Jimmy Van Heusen, san. Sammy Cahn, sov. Quincy Jones)
  6. A Puerto Padre (säv. Emiliano Salvador, sov. Marc Bischoff)
  7. Honeysuckle Rose (säv. Fats Waller, san. Andy Razaf, sov. Quincy Jones)
  8. Lapin Tango (säv. Unto Mononen, sov. Vellu Halkosalmi)
  9. Fly Me To The Moon (säv. Bart Howard, sov. Quincy Jones)
  10. Quintessence (säv. ja sov. Quincy Jones)

Ilmavoimien Big Band: Aaltoja
Groovy Records (SAMCD-47, julkaisupäivämäärä 22.7.2016)
Jakelija: Playground Music

Levynjulkaisukonsertti: MILEspa puistokonsertti, Espan lava (Pohjoisesplanadi 1, Helsinki) pe 22.7. klo 14. Vapaa pääsy.