Jazzliiton 50v-juhlaorkesteri konsertoi Espoossa

1047
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Vuonna 1966 perustettu suomalaisen jazzmusiikin katto-organisaatio Suomen Jazzliitto juhlistaa tänä vuonna 50 vuotista taivaltaan. Jazzliiton juhlallisuudet starttaavat komeasti April Jazz -festivaalilla, kun Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 22.4. esiintyy saksofoni Mikko Innasen johtama 50-vuotisjuhlaorkesteri. Innasen lisäksi juhlaorkesterissa soittavat 2000-luvulla vuoden kotimaiselle jazzmuusikolle myönnettävällä Yrjö-palkinnolla kruunatut suomalaisen jazzin kärkinimet kitaristi Teemu Viinikainen, pianisti Kari Ikonen, basisti Ulf Krokfors sekä rumpali Teppo Mäkynen. Juhlayhtyeen lisäksi Tapiolasalin lavalle nousevat myös Yrjö-palkitut solistivieraat Eero Koivistoinen, Seppo ”Paroni” Paakkunainen, Severi Pyysalo, Antti Sarpila ja Anna-Mari Kähärä. Konsertti on osa 30. kertaa järjestettävän April Jazz -festivaalin ohjelmaa. 50-vuotisjuhlaorkesteri kiertää myös myöhemmin kesällä suomalaisia jazzfestivaaleja.

Yrjö-palkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle suomalaiselle jazzmusiikolle Suomen Jazzliiton toimesta. Vuoden suomalaisen jazzmuusikon palkintona tunnettu Yrjö on joka kerta vaihtuva kotimaisen taiteilijan teos, joiden valittuja paloja nähdään nyt ensi kertaa yhtenä historiallisen koontina ”Noin 50 Yrjöä” -juhlanäyttelyssä. Vuodesta 1967 asti vuosittain myönnettyä palkintoa on jaettu vaihtuvalla paikkakunnalla järjestetyillä Valtakunnallisilla Jazzpäivillä. Koko lista Yrjö-palkituista muusikoista on nähtävillä palkinnon Wikipedia-sivulla.

Yrjö-palkintonäyttely on nähtävillä ensimmäistä kertaa April Jazzissa 20.–24.4. Espoosta näyttely matkustaa loppuvuodeksi kiertämään jazzfestivaaleja Innasen johtaman 50-vuotisjuhlaorkesterin kanssa ja erikseen. April Jazzin jälkeen näyttely nähdään muun muassa Savitaipale Soi -festivaalilla, Turku Jazzissa ja Tampere Jazz Happeningissa, kunnes Noin 50 Yrjöä palaa pääkaupunkiseudulle loppuvuodesta Kirjasto 10:n näyttelytilaan.

Kiertävän Yrjö-näyttelyn ja juhlaorkesterin ohella Jazzliiton juhlavuoteen kuuluu mittavan historiikin julkaiseminen. Historiikki julkaistaan Jazz Finland -sivustolla verkkojulkaisuna April Jazz -juhlakonsertin yhteydessä 22.4. ja se käsittelee kattavasti Suomen jazzhistorian käänteitä. Ylen Elävä arkisto on luonut Jazzliiton kanssa yhteistyössä tutkija Janne Mäkelän toimittaman historiikin pohjalta mediakoosteen, joka sisältää kulttuurihistoriallisesti merkittävää materiaalia vuosien varrelta. Yleisradion mediakooste on katsottavissa täältä.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto tuottaa kiertueita ja jokakesäistä Jazz-Espa-festivaalia, ylläpitää Jazz Finland -kalenteria ja -tietokantaa sekä osallistuu kotimaisiin ja kansainvälisiin jazz-alan kehityshankkeisiin.

Jazzliiton Juhlaorkesteri
pe 22.4. klo 19.00 April Jazz, Tapiolasali, Espoon Kulttuurikeskus (Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo)
Liput alkaen 30,50 / 35,50€ Lippupalvelusta.

JAZZLIITON JUHLAORKESTERI

Mikko Innanen, saksofoni (Yrjö 2008) / Teemu Viinikainen, kitara (Yrjö 2009) / Kari Ikonen, piano (Yrjö 2013) / Ulf Krokfors, basso (Yrjö 2015) / Teppo Mäkynen, rummut (Yrjö 2007)

SOLISTIVIERAAT

Eero Koivistoinen, saksofoni (Yrjö 1967) / Seppo ”Paroni” Paakkunainen, saksofoni (Yrjö 1973) / Severi Pyysalo, vibrafoni (Yrjö 1988) / Antti Sarpila, klarinetti & saksofonit (Yrjö 1997) / Anna-Mari Kähärä, laulu & piano (Yrjö 2002)

http://jazzliitto.fi
http://jazzfinland.fi