Jazzliiton juhlavuosi

905
lukukertaa
Mikko Innasen johtama juhlaorkesteri.
Mikko Innasen johtama juhlaorkesteri.
Mikko Innasen johtama juhlaorkesteri.

Juhlavuoden 2016 projekteihin lukeutuvat April Jazzin yhteydessä julkaistava laaja historiikki, Yrjö-palkintoon liittyvä juhlaorkesteri ja kiertävä palkintonäyttely.

Kotimaisen jazz-alan kattojärjestö Suomen Jazzliitto juhlii vuoden 2016 aikana 50-vuotista taivaltaan. Jazzliitto toteuttaa juhlavuonnaan historiallisesti merkittävän julkaisun, kasaa uuden nimekkään yhtyeen ja esittelee vuoden kotimaiselle jazzmuusikolle vuodesta 1967 jaetun Yrjö-palkinnon historiaa. Juhlallisuudet saavat alkunsa huhtikuussa Espoon April Jazz -festivaalilla, jossa esittäytyy saksofonisti Mikko Innasen johtama Jazzliiton juhlaorkesteri. April Jazzin yhteydessä nähdään myös ensimmäistä kertaa Yrjö-palkintoa esittelevä kiertävä näyttely.

Jazzliiton vuosittain myöntämä Yrjö-palkinto on merkittävin Suomessa myönnettävä kunnianosoitus. Vuoden suomalaisen jazzmuusikon palkintona tunnettu Yrjö on joka kerta vaihtuva kotimaisen taiteilijan teos, joita nähdään nyt ensi kertaa yhtenä historiallisena koontina juhlanäyttelyssä. Yrjö-palkinto on myönnetty vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla järjestetyillä Valtakunnallisilla Jazzpäivillä. Varsinainen fyysinen palkinto on yleensä ollut Jazzpäivien pitopaikkakunnalta kotoisin olevan taiteilijan teos. Näiden 48 jaetun Yrjön joukkoon on mahtunut monenlaista taiteilijaa ja tuotosta – kuten palkittua muusikkoakin. Koko lista Yrjö-palkituista muusikoista on nähtävillä palkinnon Wikipedia-sivulla.

”On mielenkiintoista, millaisia tulkintoja yksi taiteenlaji pystyy parhaimmillaan tekemään toisen taidemuodon tai taiteilijan inspiroimana”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidekriitikko, FM Nina Suni. ”Puoleen vuosisataan mahtuu paitsi monentyylistä, myös monentasoista taiteilijaa. Joukossa on sekä jazzkulttuurista innostuneita harrastelijoita, että kuvataiteen ammattilaisia. Näyttelyyn on huolellisesti valittu vain taiteellisesti merkittävimmät ja kulttuurisesti kiinnostavimmat työt kaikilta vuosikymmeniltä. Yrjö-taidetta esitellään pilke silmäkulmassa, kuten alkuperäiseen palkinnon ideaan kuuluu”, Suni lupaa.

Yrjö-palkintoon liittyvä näyttely on nähtävillä April Jazzissa 20.–24.4. Näyttely matkustaa Espoosta loppuvuodeksi kiertämään jazzfestivaaleja Mikko Innasen johtaman Jazzliiton 50-vuotisjuhlaorkesterin kanssa ja erikseen. Noin 50 Yrjöä palaa pääkaupunkiseudulle loppuvuodesta Kirjasto 10:n näyttelytilaan. Innasen lisäksi juhlaorkesterissa soittavat 2000-luvulla Yrjöillä palkitut suomalaisen jazzin kärkinimet kitaristi Teemu Viinikainen, pianisti Kari Ikonen, basisti Ulf Krokfors sekä rumpali Teppo Mäkynen. Heidän lisäkseen April Jazzissa Tapiolasalin lavalla 22.4. nähdään ja kuullaan vierailevina solisteina Yrjö-palkittuja viideltä vuosikymmeneltä, kun Eero Koivistoinen, Seppo ”Paroni” Paakkunainen, Severi Pyysalo, Antti Sarpila ja Anna-Mari Kähärä liittyvät juhlaorkesterin seuraan vierailevina solisteina. Jazzliiton juhlaorkesteri esittää kotimaista jazzia koko maamme jazzhistorian ajalta Mikko Innasen sovittamana. Konsertin lipunmyynti alkaa Lippupisteen myyntipisteissä 18.1.

Kiertävän Yrjö-näyttelyn ja juhlaorkesterin ohella Jazzliiton juhlavuoteen kuuluu mittavan historiikin julkaiseminen. Tutkija Janne Mäkelän toimittama historiikki julkaistaan verkkojulkaisuna April Jazzin juhlakonsertin yhteydessä 22.4. ja se pitää sisällään tekstin lisäksi runsaasti maamme jazzhistorian kannalta merkittävää kuvaa ja ääntä. Materiaalin jäsentämisen ja esittämisen suhteen Jazzliitto tekee projektin tiimoilta kiinteää yhteistyötä paitsi Musiikkiarkisto JAPAn, myös Ylen Elävän arkiston kanssa.

”Jazzliiton historia on kulkenut tiivisti käsi kädessä koko suomalaisen jazzin historian kanssa”, kertoo Jazzliiton toiminnanjohtaja Ami Vuorinen. Nyt juhlavuoden alussa tuntuukin siltä, että juhlittavana on jotain vielä laajempaa, kuin vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry. Juhlaorkesterin, Yrjö-näyttelyn sekä historiikin kautta fokukseen juhlavuonna 2016 nousee Jazzliiton lisäksi koko suomalaisen jazzin laaja kirjo ja vaiheikas historia.”

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto tuottaa kiertueita ja jokakesäistä Jazz-Espa-festivaalia, ylläpitää Jazz Finland -tietokantaa ja ylläpitää jazz-alan sisäistä keskustelua Facebookissa toimivan Jazzkahvit-ryhmänsä kautta. Lisäksi Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun Suomessa.
http://jazzfinland.fi