Süle ja Nikula Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa

1184
lukukertaa

sulenikula

Pianisti László Sülen vetämä jazzkonserttien sarja jatkuu Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10) 28.5. klo 18.00. Tällä kertaa Süle esiintyy yhdessä klarinetisti Heikki Nikulan kanssa.

Unkarilainen pianisti ja säveltäjä László Süle opettaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa, musiikin historiaa, didaktiikkaa ja säveltämistä. Hän opiskeli aikoinaan säveltämistä ja rakastui jazzimprovisointiin, minkä ansiosta hän päätyi suorittamaan jatko-opintonsa Béla Bartók -konservatorion jazzmusiikin laitoksella. Suomeen Süle muutti vuonna 1989 opetustyön perässä. Hän on julkaissut lukuisia levyjä, jotka pitävät sisällään niin hänen omia kappaleitaan kuin muiden säveltäjienkin teoksia. Hän on esiintynyt monissa jazz-kokoonpanoissa ja klassista musiikkia soittavissa kamariorkestereissa.

Klarinetisti Heikki Nikula opiskeli Sibelius-Akatemiassa Sven Lavelan ja Reino Simolan oppilaana ja piti ensikonserttinsa 1988. Hän on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla mm. Englannissa, Unkarissa, Hollannissa ja Sveitsissä. Ammattiuransa alkuvaiheista lähtien Nikula on profiloitunut erityisesti bassoklarinetin taitajana. Nikula on soittanut Kamariorkesteri Avanti!ssa sen perustamisesta lähtien ja on esiintynyt useasti solistina ja kamarimuusikkona. Oma resitaali Nikulalla on ollut mm. Helsinki Biennalessa, Tampere Biennalessa ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla.

Klassisen repertuaarin ohella Nikula esittää paljon myös uutta musiikkia ja on kantaesittänyt useita suomalaisia sävellyksiä. Vuodesta 1991 lähtien Nikula on ollut kiinnitettynä Helsingin kaupunginorkesteriin. Myös improvisointi on tärkeä osa hänen muusikkouttaan – Nikula on Free Okapi- ja Nada-yhtyeiden jäsen. Bassoklarinettisoololevytyksiä hänellä on kaksi: Hoepnadium ilmestyi vuonna 1996 ja Piping Down the Valleys Wild 2003.

Konsertissa kuullaan jälleen László Sülen sävellyksiä. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelman (5 euroa) tuotto menee lyhentämättömänä artisteille. Tervetuloa konserttiin!