Rinteeltä ja Majamäeltä Kehärata-tunnelistossa äänitettyä musiikkia

1191
lukukertaa
Kuva: Sakari Manninen.
Kuva: Sakari Manninen.
Kuva: Sakari Manninen.

Tapani Rinteen ja Teho Majamäen uusi albumi Under the Ground liittyy kiinteästi heinäkuussa avattavaan Vantaan Kehärataan. Levyn ohella kaksikon tunnelistossa nauhoittama musiikki toimii myös avattavien juna-asemien äänimaisemana.

Rinne ja Majamäki julkaisevat albuminsa 22. toukokuuta Aani-levymerkin kautta. Tuore levy on jatkoa pari vuotta sitten Intiassa nauhoitetulle Inside the Temple -albumille ja sen tapaan monipuolisesti musiikkia lähestyvä kaksikko käyttää epätavallista nauhoitusympäristöään taitavasti hyväkseen luoden viisi kappaletta sisällään pitävän hypnoottisen kauniin teoksen. Tällä kertaa kaverukset ovat pysyneet kotimaassa ja matkanneet uniikin akustiikan perässä Vantaalle. Mobiilistudio vietiin rakenteilla olevaan Kehärata-tunnelistoon 35 metrin syvyyteen, jossa syntyi äänimaisemia, joita kuullaan nyt julkaistavalla levyllä ja jotka alkavat soida asemilla Kehäradan avautuessa heinäkuussa. Albumin julkaisukeikka järjestetään Vantaalla 15. toukokuuta.

”On hienoa, että asemilla kuullaan samasta paikasta louhittuja ääniä”, Tapani Rinne sanoo. ”Voin kuvitella, että äänimaailma on varmasti yllättävä esimerkiksi aamulla töihin kulkeville. Tällaisessa ympäristössä ei voi tehdä steriiliä hifi-soundia, vaan tila soi itsessään. Tällä kertaa esimerkiksi tunnelia rakentavien koneiden ääni vaikutti nauhoitukseen. Akustiikat, biisien nimet ja fiilikset ovat ohjanneet prosessia, jonka teemana ovat mm. lähteminen ja palaaminen.”

Under the Ground -albumilla monipuolisia muusikoita kuullaan instrumentaatiolta suoraviivaisessa kokoonpanossa: Rinne soittaa bassoklarinettia ja Majamäki marimbaa. Minimalistinen duoinstrumentaatio jättää tilaa äänitysympäristönä olleelle luolastolle, josta tulee samalla luontevasti levyn kolmas roolihahmo.

Musiikkia maan alta

Tapani Rinne (s. 1962) on musiikko, säveltäjä ja tuottaja. Pohjoismaiden arvostetuimpiin puhallinsoittajiin lukeutuvan Rinteen tunnetuimpiin yhtyeisiin lukeutuu RinneRadio, joka on levyttänyt vuodesta 1988. Samalla alkanut Rinteen levytysura pitää sisällään kaksitoista albumia ja miehen muihin projekteihin kuuluu lukuisia teoksia mm. Mika Vainion, Jimi Tenorin, DJ Spookyn, DJ Slow’n ja Wimme Saaren kanssa. Rinteen ilmaisu saksofonin ja klarinetin kanssa hakee jatkuvasti uusia uria miehen äänimaisemaa samalla laajentaen.

Teho Majamäki (s. 1971) on monipuolinen muusikko ja löymäsoitintaiteilija. Hänen pääinstrumenttinsa on vibrafoni, mutta hän soittaa myös marimbaa, putkea, udua ja muita lyömäsoittimia sekä kosketin- ja kielisoittimia. Majamäen tunnetuimpiin projekteihin kuuluu suosittu Ismo Alanko Teholla, joka on duoprojekti Ismo Alangon kanssa.

Tapani Rinne & Teho Majamäki: Under the Ground
Aani Records 2015 / AA­‐X-024 (julkaisupäivä 22.5.2015)
Jakelu: Supersounds Music

1. Air (8:49) / 2. Aviapolis (7:40) / 3. Marigold (5:24) / 4. Kivistö (8:47) / 5. Interlude (9:34)

Sävellykset: Tapani Rinne & Teho Majamäki
Tapani Rinne: bassoklarinetti
Teho Majamäki: marimba

Tapani Rinne & Teho Majamäki
Under the Ground -levynjulkaisukonsertti
pe 15.5. klo 19
Original Sokos Hotel Vantaa, Night Vantaa, (Hertaksentie 2, Vantaa)
Liput 10 €

http://rinnemajamaki.com