Sid Hille Contemporary Collective kiertueella

1273
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Esikoislevynsä Outer Space vuonna 2014 julkaissut Sid Hille Contemporary Collective kiertää Suomea perusteellisesti 4.–17.5.

“Eheä, äärimmilleen keskittynyt, nirvanamainen tapahtuma, jossa tilat huipentuivat lopulta aina kestämättömään kauneuteen.”
– Rondo Classic Sid Hille Contemporary Collectiven konsertista

Jazzin ja modernin konserttimusiikin välillä ei ole raja-aitaa vaan tila, joka mahdollistaa mielikuvituksen ja spontaanin luomisen. Säveltäjä-muusikko Sid Hillen johtama kollektiivi vie kuulijan tällaiseen tilaan, tyyli- tai genrerajojen yli ja tuonne puolelle. Vangitseva esiintymistilanne syntyy muusikoiden keskinäisestä kemiasta ja luottamuksesta, mikä mahdollistaa improvisaation sekä riskien ottamisen.

“Itselleni tärkeää on spontaanin tilan löytäminen musiikissa ja konserttitilanteessa. Kun muusikko improvisoi tai toteuttaa säveltäjän kirjoittamaa rakennetta, hän tekee päätöksiä sekunnin murto-osassa. Päätöksiä omasta soitostaan, intensiteetistä, yhdestä nuotista tietyssä hetkessä sekä koko teoksen suurmuodosta – samalla, kun reagoi kollektiivin soittoon. Tämä heittäytyminen on edellytys luoda ainutlaatuisia nyt-hetkiä”, Sid Hille sanoo.

Hillen lisäksi yhtyeessä soittavat omien instrumenttiensa ehdottomat Suomen-huiput, kitaristi Teemu Viinikainen, sellisti Markus Hohti sekä bassoklarinetisti Heikki Nikula. Kollektiivin kiitetty esikoislevy, Outer Space (SatnaMusic CD141), julkaistiin syksyllä 2014. Konserteissa esitetään Outer Space -albumin musiikkia sekä uunituoreita uusia sävellyksiä.

“Pelkistetystä ja verkkaisesta hahmottelusta huolimatta paino on kosketeltavassa, keskittyneessä nyt-hetkessä. Ytimessä on sähköistetysti soiva hieno kollektiivi.”
– Helsingin Sanomat Outer Space -levystä

Saksalaissyntyinen pianisti Sid Hille (s. 1961) muutti Suomeen vuonna 1994, aluksi Kokkolaan, jossa hän toimi Keski-Pohjanmaan Konservatorion jazzlinjan johtajana, omina opetusaineinaan jazzpiano ja säveltäminen. Hille oli aiemmin ehtinyt kiertää maailmaa ja asua muun muassa Yhdysvalloissa ja Hollannissa. Musiikkikoulutuksensa Hille sai Utrechtin yliopistosta, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1993.

2000-luvulla Hille on työskennellyt suurimman osan ajastaan säveltämisen ja esiintymisen parissa. Häneltä on syntynyt teoksia niin bigbandeille ja isoille orkestereille kuin kamari- ja elokuvamusiikkiakin. Vuonna 2008 Hillen bigband-sävellys Tango mòrbido y cìnico voitti 1. palkinnon kansainvälisessä sävellyskilpailussa Scrivere in Jazz Italiassa. Hillen Saara Cantellin Kohtaamisia-elokuvaan säveltämä musiikki oli Jussi-ehdokkaana 2011.

Sid Hille Contemporary Collective:
Sid Hille – piano, sähköpiano & elektroniikka
Teemu Viinikainen – kitara & efektit
Heikki Nikula – bassoklarinetti
Markus Hohti – sello & elektroniikka

Kiertuepaikat:
ti 5.5. Ylivieska, Akustiikka klo 19
ke 6.5. Pori, Porin kaupunginkirjasto, Validi Karkia–klubi klo 19
to 7.5. Helsinki, Pitskun kulttuurikirkko, klo 19
pe 8.5. Turku, Flame Jazz, Åbo Svenska Teater, Café Tiljan klo 21
la 9.5. Tallinna, Philly Joe’s klo 21

12.5. Musiikkilukion konserttisali, Kaustinen, klo 15
12.5. Konservatorion sali, Kokkola, klo 19.30
13.5. Nurmes, Nurmes-talo klo 19
14.5. Joensuu, Konservatorion sali klo 19
15.5. Kuopio, Musiikkikeskus, Jazzklubi klo 21.30
16.5. Lahti, Pikkuteatteri klo 19

Lisätiedot:
www.sidhille.com
Katso video: vimeo.com/114654969

Suomen Jazzliitto osallistuu neljän kiertueen tuotantoon kevätkaudella 2015. Kolme kiertueista on Jazzliiton omaa tuotantoa ja yhden tuplakiertueen osalta Jazzliitto toimii tuotantoa tukevana kumppanina. Tuotantokumppanina tällä suomalais-ranskalaisella kiertueella toimii Vapaat Äänet. Tiedotusyhteistyössä Jazzliitto toimii Creatika Agencyn sekä Hei Hei Median kanssa. Kiertueita rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Musiikin edistämissäätiö MES.