Rissanen ja Lehtonen Saksankiertueella

1319
lukukertaa
rlquartet
Kuva: Chris Konieczny.

 

Pianisti Aki Rissasen ja rumpali Jussi Lehtosen luotsaama kvartetti kiertää Saksaa uuden albuminsa kansainvälisen julkaisun tiimoilta 25-27. maaliskuuta.

Tuoreella levyllä Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman Rissasen, Lehtosen ja basisti Jori Huhtalan rinnalla kuullaan legendaarista amerikkalaissaksofonisti Dave Liebmania. Kvartetti esiintyy 25.3 Berliiniin arvostetulla A-Trane-klubilla, 26.3 niinikään Saksan merkittävimpiin esiintymispaikkoihin kuuluvalla Unterfahrt-jazzklubilla Munchenissä ja vielä 27.3 Garmisch-Partenkirchenin JazzGap-klubilla Saksan Alpeilla. Levy julkaistiin kansaivälisesti 13.helmikuuta 2015 saksalaisella Ozella Music levy-yhtiöllä.

Uudella albumilla Rissasen ja Lehtosen luotsaama kvartetti tarjoaa väkevän kymmenen kappaleen näytteen kotimaisen jazz-osaamisen nykytasosta. Samalla sukupolvensa merkittäviin amerikkalaismuusikoihin kuuluvan 68-vuotiaan Dave Liebmanin pitkä yhteistyö suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa saa hienon huipentumansa. Albumilla on mukana sävellyksiä Rissaselta, Lehtoselta ja Liebmanilta, sekä kaksi koko yhtyeelle merkittyä teosta. Yhtä uudelleen sovitettua lainakappaletta lukuun ottamatta levyllä kuullaan tuoreita sävellyksiä, joissa haetaan inspiraatiota menneestä alati eteenpäin liikkuen ja hetkessä tapahtuvia musiikillisia kehityssuuntia vaalien. Albumi sai kotimaassa erinomaista mediahuomiota, (”Vuoden levy”- Kauppalehti; “Suomalaista jazzhistoriaa” – Voima) ja kerää kansainvälistä huomiota enenevissä määrin saksankielisissä mediossa ja se on noteerattu mm. Iso-Britannialaisessa Marlbank-lehdessä.

”Suomalaiselle jazzmuusikolle oman musiikin julkaiseminen ulkomailla on edelleen haasteellista”, Rissanen ja Lehtonen kommentoivat. ”Olemme julkaisseet aikaisemmin levyjämme ruotsalaisella, amerikkalaisella ja ranskalaisella yhtiöllä, mutta vasta nyt tuntuu siltä, että yhteistyö saksalaisen Ozella Musicin kanssa voi todella avata ovia Suomen rajojen ulkopuolelle. Ensimmäiseksi projektiksi valikoitui pitkäaikainen haaveemme levyttää legendaarisen Dave Liebmanin kanssa. Hänen ilmaisunsa ja sävelkielensä ovat vaikuttaneet meihin molempiin vahvasti opiskeluajoista lähtien. Lehtonen oli esiintynyt Liebmanin kanssa useaan otteeseen aiemminkin ja päätimme kysyä häneltä halukkuutta levyttää kanssamme Yleisradion perinteikkäässä M1-studiossa keväällä 2013. Liebman kommentoi lopputulosta sanoin ’fantastic record, so exciting and deep shit!'”

Pianisti Aki Rissanen (s. 1980) kuuluu maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon. Kuopiolaislähtöinen Rissanen esiintyy monissa kotimaisissa yhtyeissä, esimerkiksi Aki Rissanen Trio, Aki Rissanen – Verneri Pohjola Duo, Verneri Pohjola Quartet, Mikko Hassinen Elektro GT ja Esa Pietilä Liberty Ship. Lisäksi Rissasta on kuultu useissa kansainvälisissä yhtyeissä Aki Rissanen – Robin Verheyen – Markku Ounaskari Aleatoric, White Light Quartet, Belfin Quartet, Frozen Gainsbourg yhdessä Mikko Innasen kanssa ja Röd/Blå Pekka Tuppuraisen kanssa, sekä lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten jazztähtien rinnalla. Rissanen on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa, Kiinassa ja Afrikassa. Aki Rissasen jazzpalkintokaapista löytyy mainintoja useista kotimaisista ja kansainvälisistä kilpailuista, kuten Sveitsin Montreux Jazz -festivaalilla, Pariisin La Defense -festivaalilla Ranskassa, sekä kaksi Suomen-kärkisijaa pohjoismaisesta Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailusta. Rissasen edellinen albumi Aleatoric ilmestyi Eclipse Musicin kautta keväällä 2013.

Jussi Lehtonen (s. 1977) on Tampereelta lähtöisin oleva rumpali, joka kuuluu Suomen jazzkentän arvostetuimpiin tekijöihin. Lehtonen tunnetaan mm. Blue Note Recordsille levyttäneestä U-Street All Stars -yhtyeestä, sekä lukuisista muista kotimaisen jazzin kärkikokoonpanoista. Vuonna 2008 julkaistiin Lehtosen debyyttialbumi Firstborn ja sitä seurasi vuonna 2013 This Time, jossa Lehtosen yhtyeen suomalaisrivistöä vahvistaa hollantilaiskitaristi Jesse van Ruller. Lehtonen soittaa tällä hetkellä mm. Jukkis Uotilan, Johan Hörlénin, Eero Koivistoisen ja Severi Pyysalon yhtyeissä sekä Timo Hirvosen ja Jussi Fredrikssonin kanssa perustamassaan Koko Jazz Orchestrassa. Lehtonen on myös toinen Koko Jazz Clubin taiteellisista johtajista. Viime vuosina Jussi Lehtonen on esiintynyt säännöllisesti esimerkiksi Tim Hagansin, Randy Breckerin ja Marc Bernsteinin kaltaisten kansainvälisten jazzhuippujen kanssa.

Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman

Ozella Music CD/LP, julkaisupäivä Saksassa 13.2.2015, Suomessa 4.8.2014

1. Scriabin (Aki Rissanen) / 2. Three A’s (Aki Rissanen) / 3. Internal Affairs (Jussi Lehtonen) / 4. Pont Marie (Aki Rissanen) / 5. Get Over It (Aki Rissanen) / 6. Pensativa (Clare Fischer, sov. Dave Liebman) / 7. Free Ballad (Aki Rissanen, Dave Liebman, Jori Huhtala, Jussi Lehtonen) / 8. In the Corner (Jussi Lehtonen) / 9. Pastorale (Dave Liebman) / 10. The Gong Song (Aki Rissanen, Dave Liebman, Jori Huhtala, Jussi Lehtonen)

Aki Rissanen, piano / Jussi Lehtonen, rummut / Dave Liebman, saksofonit / Jori Huhtala, basso

Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet live:

25.3 A-Trane, Berliini klo 21
26.3 Unterfahrt, Muchen Klo 21
27.3 JazzGAP, Garmisch-Partenkirchen Klo 21