Riitta Paakki Trio tulkitsee Wayne Shorteria

1100
lukukertaa

rpaakki

Riitta Paakki Trion Characters-albumi pohjautuu amerikkalaisen jazzlegenda Wayne Shorterin tuotantoon.

Menestyneistä suomalaisista jazzmuusikoista, pianisti Riitta Paakista, basisti Antti Lötjösestä sekä rumpali Jaska Lukkarisesta koostuva Riitta Paakki Trio julkaisee uuden Characters-nimisen albuminsa 9. huhtikuuta. Jaskaa-levymerkillä julkaistava levy koostuu legendaarisen yhdysvaltalaisen saksofonisti ja säveltäjä Wayne Shorterin (s. 1933) 1960-luvun sävellyksistä, jotka Paakki on sovittanut uusiksi pianotriolleen. Sovitusten myötä osa klassikkokappaleista on saanut täysin uudenlaisen ilmeen, kun taas osassa tunnelma säilyy lähempänä alkuperäistä. Characters-albumi julkaistaan harvinaislaatuisesti ainoastaan vinyylinä, mutta levy on kuunneltavissa julkaisupäivästä lähtien myös musiikkipalvelu Spotifyssa. Levynjulkaisukonsertti järjestetään Koko Jazz Clubilla 9. huhtikuuta klo 21, ja yhtye kiertää Suomea levyn tunnelmissa myös lokakuussa 2015 Jazz HUGin ja Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueella.

Characters-albumi on moderni pianotriotulkinta saksofonisti Wayne Shorterin 1960-luvun maineikkaalla Blue Note -levymerkillä julkaistuista sävellyksistä. Riitta Paakki Trio punoo tunnetuista teoksista itsensä näköisiä sovituksia, joissa suomalainen melankolia ja trion voimakas tulkinta yhdistyvät Shorterin kantaviin melodioihin, svengaavaan rytmiin sekä herkkään tunnelmaan. Albumin nimi Characters viittaakin trion muusikoiden erilaisiin luonteisiin ja soittosävyihin, jotka kohtaavat ja sekoittuvat levyllä. “Shorterin sävellykset ovat omaperäisiä ja vahvoja teoksia, joihin julkaisussa yhdistyvät meidän kolmen erilaiset ja voimakkaat soittajapersoonat”, kertoo sovituksista vastaava Riitta Paakki.

Harvemmin esiintymislavoilla nähty Riitta Paakki Trio esittelee tuoreen levyn myötä myös uuden kokoonpanon. Aiemmin triossa vaikuttaneiden basisti Ari-Pekka Anttilan sekä rumpali Mikko Hassisen tilalla kuullaan nyt nuorempaa jazzsukupolvea rumpali Jaska Lukkarisen sekä basisti Antti Lötjösen toimesta. Alunperin jo vuonna 1996 perustettu trio on edellisellä kokoonpanolla julkaissut kolme albumia Impala-levymerkille, joista debyyttialbumi RPT oli heti Jazz-Emma -palkintoehdokkaana. Characters-albumi on trion ensimmäinen julkaisu tällä tuoreella kokoonpanolla.

Pianisti Riitta Paakki (s. 1971) on aikamme arvostetuimpia suomalaisia jazzpianisteja. Tohtorin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa valmisteleva Paakki on tullut tunnetuksi konstailemattomasta, mutta elegantista soittotyylistään niin oman trionsa kuin useiden vokalistien, kuten Jenny Robsonin sekä Juki Välipakan yhtyeiden riveistä. Rumpalina Paakin triossa vaikuttaa nuorten jazzmuusikoiden ehdottomaan kärkeen kuuluva, mm. Dalindèon sekä oman NYConnection-kokoonpanon riveissä vaikuttava Jaska Lukkarinen (s. 1982). Trioa täydentää Suomen varmasti käytetyin jazzbasisti Antti Lötjönen (s. 1980), ketä työllistävät Paakin trion lisäksi tällä hetkellä mm. Timo Lassy Band, Ilmiliekki Quartet sekä Serenity Ensemble.

Riitta Paakki Trio: Characters
Jaskaa / JASKAA002LP (julkaisupäivä 09.04.2015)
Jakelija: Jazz HUG

1. This is for Albert / 2. Yes or no / 3. Wild flower / 4. Speak no evil / 5. Infant eyes / 6. Pinocchio / 7. Miyako
Kaikki kappaleet: sävellys Wayne Shorter, sovitus Riitta Paakki.

Riitta Paakki Trio
Riitta Paakki – piano / Jaska Lukkarinen – rummut / Antti Lötjönen – basso

Riitta Paakki Trio Live
9.4. klo 21 Koko Jazz Club, LEVYNJULKISTUSKONSERTTI, liput 10 /15 €
14.4. klo 18 Levykauppa Digelius, vapaa pääsy