NYConnection Suomen kiertueella maaliskuussa

903
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Nelijäseninen kokoonpano soittaa jazzin raja-aitoja rikkovaa musiikkia, jossa yhdistyvät mantereet ja traditiot. Israelilaistaustaisesta, Amerikassa asuvasta pianisti Roy Assafista sekä Suomen jazzkentän huipuista koostuvan yhtyeen kuudelle paikkakunnalle ulottuva kiertue on harvinainen mahdollisuus kuulla NYConnectionin tarinallista jazzia livenä.

Vuonna 2007 perustettu NYConnection syntyi neljän muusikon musiikillisesta vapaudenkaipuusta sekä halusta lähestyä jazzia entistä laajemmasta näkökulmasta. Yhtyeen sävellykset jättävät tilaa soittajille sekä yhteiselle improvisoinnille. Musiikissa perinteisen jazzin älykkyys, harmonia ja swing kohtaavat laulelmallisuuden. Tuoreimman levyn, Urban Griotin (Helsinki Jazz Underground, 2014), teemana on tarinallisuus, mikä näkyy myös konserteissa, joissa yleisö pääsee tutustumaan kappaleiden taustoihin totuttua syvemmin.

Sävellyksissä instrumentalistit kulkevat mukavuusalueidensa ulkopuolelle ja hakevat uusia musiikillisia rooleja aktiivisesti: saksofonisti Jussi Kannaste säestää kokoonpanoa pianistin elkein, kun taas pianisti Roy Assaf jättää perinteisen melodisen pianonsoiton vähemmälle pyrkien rytmiseen dialogiin rumpali Jaska Lukkarisen kanssa. Kokonaisuuden nivoo yhteen niin ikään moniin musiikillisiin rooleihin heittäytyvä basisti Antti Lötjönen.Yhtyeen juuret ovat nimensä mukaisesti New Yorkissa, missä Lukkarinen ja Assaf kohtasivat vuonna 2007. Ensimmäinen levy Party Of Four julkaistiin Lukkarisen omalla Jaskaa-levymerkillä keväällä 2012.

Saksofonisti Jussi Kannaste (s. 1976) tunnetaan Jaska Lukkarinen Trion, Tonight At Noonin ja Kannaste-Viinikainen-Riippa-trion säveltäjänä sekä perustajajäsenenä. Lisäksi Kannaste toimii aineenjohtajana Sibelius-Akatemian jazzosastolla sekä opettaa saksofoninsoittoa pääkaupunkiseudulla. Hänet on palkittu muun muassa Suomen saksofoniseuran Josef Kaartinen -palkinnolla sekä Sony Jazz -palkinnolla.

Roy Assaf (s.1982) soittaa pianoa NYConnectionin lisäksi vuonna 2013 perustamassaan ja johtamassaan Roy Assaf Triossa. Myös säveltäjänä työskentelevä israelilaistaustainen Assaf julkaisi ensimmäisen levynsä Respect (Jazz Legacy Productions, 2012) yhdessä Reuben Rogersin ja Greg Hutchinsonin kanssa ja on sittemmin työskennellyt lukuisten legendaaristen soittajien kokoonpanoissa, kuten mm. Slide Hampton Sextetissä, The Mingus Big Badissa ja David Sanborn Groupissa.Rumpali Jaska Lukkarinen (s. 1982) tunnetaan omasta yhtyeestään Jaska Lukkarinen Triosta sekä Olding-Lukkarinen Quartetista. Hän soittaa myös Suomen tunnetuimmissa jazzyhtyeistä, kuten Dalindèossa, Ricky-Tick Big Bandissä sekä Jukka Eskola Quintetissä. Lukkariselta on ilmestynyt kolme sooloalbumia, ja hänet on palkittu Sony Jazz Award -palkinnolla 2008 sekä Pori Jazzin Vuoden artisti -palkinnolla 2009.

Antti Lötjönen (s. 1980) on ollut Helsingin 2000-luvulla voimakasta nousua eläneen jazzelämän kulmakiviä. Lötjönen tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin hyvin mm. Sun Trion, Verneri Pohjola Quartetin, Ilmiliekki Quartetin ja lukemattomien muiden kokoonpanojen basistina.  Hän on esiintynyt useilla alan suurimmilla festivaaleilla ja jazzklubeilla ympäri maailmaa.

NYConnection
Jussi Kannaste – saksofoni
Roy Assaf – piano
Jaska Lukkarinen – rummut
Antti Lötjönen – basso

Kiertuepaikat:
La 14.3. klo 21 Oulu, Oulun Musiikkijuhlat, Kansallisteatterin Teatteriravintola
Ti 17.3. klo 19 Helsinki, Lavaklubi
Ke 18.3. klo 18 Pieksämäki, Kulttuurikeskus Poleeni
To 19.3. klo 20 Jyväskylä, Musica, BoomBox
Pe 20.3. klo 20 Savonlinna, Wanha Kasino
La 21.3. klo 22 Pori, Steak & Whisky House Galle, JazzGalleria