Liberty Shipiltä tulossa toinen levy

927
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

 

Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Ensimmäisellä tuplalevyllään laajasti kansainvälistä huomiota herättäneen kvartetin toinen albumi on rohkea kahden levyn julkaisu. Pietilän, pianisti Aki Rissasen, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Olavi Louhivuoren muodostama kvartetti seilaa uudella julkaisullaan merellisissä tunnelmissa.

Kotimaisen improvisoidun musiikin vahvoihin nimiin kuuluvan saksofonisti Esa Pietilän nimekäs kvartettikokoonpano Liberty Ship julkaisee odotetun toisen albuminsa maaliskuun alussa. Tamperelaisen Eclipse Musicin kautta 5. maaliskuuta julkaistava kahden CD-levyn tuplajulkaisu The Wide Open Suite & Noises at Sea jatkaa Liberty Shipin tarinaa kehutulta debyyttialbumilta tutun ennakkoluulottomalla otteella. Julkaisu jakautuu akustiseen ja elektroniseen levyyn, joita sitoo yhteen luontevasti auennut merenkulun tematiikka. Pietilän lahjakas miehistö koostuu suomijazzin terävimmästä nuoresta kärjestä ja kokoonpanossa mukana ovat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Olavi Louhivuori – kukin arvostettuja tekijöitä sekä meillä että muualla. Liberty Ship juhlistaa uutta albumiaan esiintymällä sunnuntaina 1. maaliskuuta Helsingin Koko Jazz Clubilla.

Esa Pietilä Liberty Ship herätti laajaa kiinnostusta jo ensimmäisellä albumillaan. Vuonna 2012 perustetun bändi debyytti oli väkevä tuplalevy ”Approaching” (Eclipse Music, 2013), joka nousi kansainvälisenä jazzmediana arvostetun New York City Jazz Recordin vuoden parhaiden julkaisuiden joukkoon. Kotimaassa Helsingin Sanomat ylisti Liberty Shipin ”seilanneen kotimaisen jazzin eturintamaan”. Vahvasti improvisaatioon luottava kvartetti nojaa yhä alkuperäiseen ohjenuoraansa mahdollisimman vapaan ilmaisun tutkimisessa. Neljä lahjakasta muusikkoa yhdistää voimansa kollektiivisen improvisaation merkeissä ja vapauden laivaa luotsataan vahvasti tiimityönä. Kukin nelikon jäsenistä on mukana levyllä myös säveltäjänä ja kaikki toisen CD:n kappaleista on kreditoitu koko kvartetille.

”Uuden albumin nimi ja muotokieli syntyivät varsin spontaanisti”, Esa Pietilä kertoo. ”Tarjoamme kuulijalle kuvitteellisen merimatkan, joskaan albumin tarkastelu kyseisen tematiikan kautta ei ole välttämätöntä. Toisella levyllä halusimme myös laajentaa yhtyeemme ilmaisua kokeilemalla hieman erilaista lähestymistapaa soundimaailman luomisessa.”

Uutta äänimaailmaa Liberty Shipin tapauksessa tarjoaa erityisesti tuoreen julkaisun toinen levy, joka nojaa vahvasti elektroniseen ilmaisuun yhtyeen aimmasta tuotannosta tutun akustisuuden sijaan. The Wide Open Suite & Noises at Sea jakautuukin luontevasti kaksiosaiseksi kokonaisuudeksi juuri yhtyesoundin myötä: ensimmäisellä levyllä soi akustinen Liberty Ship ja toisella elektroninen. Kumpikin kehityssuunta tuo yhtyeestä uusia puolia esiin ja tarjoaa mielenkiintoisen tarkastelupinnan kotimaisen jazzin tähdistä koostuvan kvartetin kehitykseen.

Saksofonisti Esa Pietilä (s. 1964) on monipuolinen muusikko, jota on totuttu kuulemaan jazzin ohella myös lukuisissa klassisen musiikin ja nykymusiikin projekteissa. Pietilän aktiivisiin yhtyeisiin kuuluvat Liberty Shipin ohella mm. Esa Pietilä 3, duokokoonpano amerikkalaisrumpali Harvey Sorgenin kanssa, Pietilän ja harmonikkataiteilija Veli Kujalan muodostama duo sekä Pietilän ja kanteletta soittavan Eija Kankaanrannan yhteisprojekti Unprecedented. Klassisen musiikin puolella Pietilä on tehnyt yhteistyötä mm. Avanti!-orkesterin ja kapellimestari Esa-Pekka Salosen kanssa. Pietilä esiintyy useasti myös soolona esimerkiksi kirkoissa ja festivaaleilla, josta oivana esimerkkinä käy hänen kirkkovenekonserttinsa osana Tuusulanjärvellä järjestettyä Meidän festivaalia.

Liberty Shipin albumin The Wide Open Suite & Noises at Sea promokappaleet pyynnöstä: press@heihei.fi

Esa Pietilä Liverty Ship: The Wide Open Suite & Noises at Sea
Eclipse Music / ECD-201530 (julkaisupäivä 5.3.2015)
Jakelu: Supersounds Music

CD 1: The Wide Open Suite
1. To Wide Open (Pietilä) / 2. Super Glide (Louhivuori) / 3. Southern Light (Louhivuori) / 4. The Tide (Pietilä) / 5. Night Glide (Pietilä) / 6. For Rainbows (Rissanen) / 7. Clouds & Storm (Louhivuori) / 8. Festivo (Pietilä, Rissanen, Lötjönen, Louhivuori)

CD 2: Noises at Sea
1. Hook The Loop / 2. Radar / 3. Gone Fishing! / 4. After The Dinner / 5. Submarine / 6. Rum / 7. If it f****** Rains / 8. Talking to Mermaids / 9. Ocean Blues / 10. Farewell
Kaikki sävellykset / CD2: Pietilä, Rissanen, Lötjönen, Louhivuori

Esa Pietilä Liberty Ship
Esa Pietilä – tenorisaksofoni & live-elektroniikka / Aki Rissanen – piano & live-elektroniikka / Antti Lötjönen – basso / Olavi Louhivuori – rummut & live-elektroniikka

Esa Pietilä Liberty Ship / levynjulkaisukonsertti
su 1.3. klo 16, Koko Jazz Club (Hämeentie 3, Helsinki)
Liput 15/10 €

Home

Lehdistökuvat ja albumin kansikuva: http://we.tl/teBRa6q9A5