Avishai Cohenilta uusi levy We Jazz -keikan alla

1297
lukukertaa
Avishai Cohen.
Avishai Cohen.
Avishai Cohen.

Helsingissä 8.–13.12. järjestettävä We Jazz 2014 pyörähtää käyntiin Aleksanterin teatterissa maanantaina 8.12. konsertissa, jossa kuullaan sekä kansainvälistä että kotimaista huippujazzia. Amerikkalaisen jazzin nouseviin nimiin kuuluva trumpetisti Avishai Cohen tuo Helsinkiin Triveni-trionsa, jossa mukana ovat basisti Yoni Zelnik ja rumpali Nasheet Waits. Cohenin uusin albumi Dark Nights on vahva voimannäyttö amerikkalaisen jazzin huipulle nousua tekevältä artistilta
ja vie trion ilmaisua rohkeasti uusi suuntiin. Uusi soundi syntyi spontaanisti bändin mentyä studioon harjoittelematta uusia kappaleita. Albumin nauhoitusdogmana oli tehdä enintään kaksi ottoa per kappale.

Avishai Cohen Triveni kuuluu amerikkalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin yhtyeisiin. Bändin minimalistinen ilmaisu ja melko harvinainen yhtyemuodostelma trumpettitriona avaavat mahdollisuuksia persoonalliseen soundiin, jota on kuultu trion nimeä kantavilla kahdella Triveni-levyllä. Nyt julkaisunsa saava Dark Night sisältää aiemmasta poiketen myös päällekkäisäänityksiä ja Cohen soittaa paikka paikoin trumpettiaan efektien läpi.

”Metodimme auttoi fokusoimaan ilmaisuamme”, Cohen kertoo. ”Pystyimme syleilemään tuntematonta ja heittäytymään rennosti musiikin vietäväksi.” Yhtye nauhoitti albumin soittaen samassa huoneessa ilman kuulokkeita ja elektronisia efektejä sisältävät päällekkäisäänitykset nauhoitettiin heti bändioton jälkeen, ilman että Cohen kuunteli nauhalle tarttunutta musiikkia uudelleen. Triveni-trio kutsui uudella levyllään ensi kertaa myös vierailijoita mukaansa, kun
klarinetisti Anat Cohen, pianisti Gerald Clayton ja vokalisti Karen Ann antoivat panoksensa sessioihin. Cohenin kuusi originaalisävellystä saavat levyllä seuraa osuvasti tulkituista jazzklassikoista, joita ovat Charles Mingusin Goodbye Pork Pie Hat, Frank Fosterin Shiny Stockings, Billy Strayhornin Lush Life ja Chet Bakerin tulkintojen inspiroimana levylle valittu I Fall in Love Too Easily. Cohenin omista kappaleista The OC puolestaan on omistettu freejazz-legenda Ornette Colemanille.

Avishai Cohen Trivenin ohella Aleksanterin teatterin konsertissa nähdään kolme nimekästä suomalaisesiintyjää. Teppo Mäkysen kipparoima Serenity Ensemble on jo muutaman esiintymisensä perusteella yksi kotimaisten jazzpiirien seuratuimmista yhtyetulokkaista. Mäkysen rinnalla lavalle nousevat saksofonistit Jukka Perko ja Mikko Innanen sekä basisti Antti Lötjönen. Yksilösuoritusten sijaan kvartetti panostaa aaitoon yhdessä soittamiseen ja Mäkysen yhtyeelleen tekemistä vahvatunnelmaisista sävellyksistä aukeaa spiritual jazz -henkisiä syvyyksiä. Suomalaisen jazz-elämän keskeisiin tekijöihin mm. Flame Jazz ja Jazz HUG-projektiensa myötä kuuluva pianisti Jussi Fredriksson tekee Aleksanterin teatterissa harvoin kuullun soolopianosetin, joka tarjoaa kahden pianottoman yhtyeen välissä häivähdyksen toisenlaisesta äänimaailmasta. Fredriksson julkaisi vastikään tuoreen triolevynsä ?, jolta kuullaan kappaleita myös tässä yhteydessä.

Illan avaa We Jazz 2014 -tapahtuman suojelija M.A. Numminen, joka esittää jo perinteeksi muotoutuvan avajaisperformanssinsa jazzviikolle. Huhujen mukaan Nummisen ennakkokaavailuissa on painavaa sanaa ja taatusti persoonallista
musiikillista esitystä yhdistelevä kokonaisuus. Uutena lippukokeiluna We Jazz lanseeraa ”konserttiseuralipun”, jonka hankkimalla on mahdollista nauttia Aleksanterin teatterin konsertista asiantuntevassa jazz-seurassa kahvitarjoilun kera. Konserttiseuraksi ovat tähän mennessä varmistuneet trumpetisti Jukka Eskola, saksofonisti Jussi Kannaste, pianisti Olli Ahvenlahti ja We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives. Konsertin liput ovat myynnissä Tiketissä.

Helsingissä 8.–13.12. järjestettävä We Jazz 2014 on helsinkiläisen luovan toimiston We Jazz Oy:n järjestyksessään toinen joulukuinen viikon mittainen jazztapahtuma, joka esittelee kotimaista ja ulkomaista huippujazzia levittäytyen seitsemään eri esityspaikkaan ympäri kaupunkia. Koko ohjelmisto löytyy tapahtuman verkkosivustolta.

WE JAZZ 2014
Ma 8.12. klo 19 Aleksanterin teatteri (Albertinkatu 32, Helsinki)
Avishai Cohen Triveni (US)
Serenity Ensemble
Jussi Fredriksson Solo
M.A. Nummisen avajaisperformanssi

Liput alkaen 31,50 eur (sis. toimituskulut), ennakot Tiketti.

Yhteistyössä: Image, Web-veistämö, Unifilm Oy, Goethe-Institut Finnland, Helsingin kulttuurikeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Musiikin edistämissäätiö, Music Finland, Sam Huberin taidesäätiö, Suomen kulttuurirahasto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä.