Kehuja keräävä Phronesis We Jazz 2014 -tapahtumassa

1203
lukukertaa
Kuva: Enok Holsegaard.
Kuva: Enok Holsegaard.
Kuva: Enok Holsegaard.

Tanskalais-brittiläis-ruotsalainen trio Phronesis tekee kovaa vauhtia nousua terävimpään kansainväliseen jazzkärkeen, tuorein levy Life to Everything on arvostelumenestys. We Jazzissa yhtye esiintyy Ääniwallissa, joka muuntuu ensi kertaa ainutlaatuiseksi jazzluolaksi.

Phronesis esiintyy We Jazz 2014 -tapahtumassa Ääniwallissa perjantaina 12. joulukuuta. Yhtye saapuu Helsinkiin kovassa nosteessa ja kuuluu eurooppalaisen jazzin puhutuimpiin nimiin tällä hetkellä. Keväällä järjestetyssä seuratussa Jazzahead!-ammattilaistapahtumassa Phronesis nousi yleisönsuosikiksi ja ylistävät keikka- ja levyarviot ovat seuranneet yhtyeen Life to Everything -albumin julkaisua. Brittiläinen Jazzwise-lehti nosti Phronesisin lehtensä kanteen ja kuvaili trioa ”erääksi mielenkiintoisimmista tällä hetkellä koko maailmassa”. Erityisesti keikkalavalla bändi on elementissään, kuten myös London Jazz Festivalilla livenä nauhoitettu uutuusalbumi osoittaa.

Energinen, vahvoihin sävellyksiin ja toimivaan vuorovaikutukseen sointinsa pohjaava Phronesis esiintyy nyt ensi kertaa Helsingissä. Yhtyeen muodostavat basisti Jasper Høiby, pianisti Ivo Neame ja rumpali Anton Eger. Yhtye kuuluu arvostetun brittilevymerkki Edition Recordsin talliin. Phronesiksen tuoreisiin ylistäjiin kuuluvat mm. The Guardian, BBC:n Jamie Cullum ja Gilles Peterson, The Quietus ja Downbeat.

Samassa Ääniwallin konsertissa nähdään myös kolmen sukupolven suomijazzareita yhteen tuova Ahvenlahti–Koivistoinen 3G Quintet ja uutta materiaaliaan esittävä Elifantree. Lisäksi kokonaisvaltaisessa klubi-illassa esiintyvät We Jazz -deejiit. Vallilan Ääniwalli tunnetaan normaalisti laadukkaasta elektronisen musiikin tarjonnastaan. We Jazz 2014 -tapahtumassa berliiniläistä teollisuusaluehenkeä huokuvasta tilasta rakentuu täysipainoinen jazzluola, jota tapahtuman suojelija M.A. Numminen vertasi 13.11. järjestetyssä ennakkotapahtumassa tunnelmaltaan Helsingin historiallisesti legendaarisimpaan jazzklubiin, Mäyränkoloon.

Helsingissä 8.–13.12. järjestettävä We Jazz 2014 on helsinkiläisen luovan toimiston We Jazz Oy:n järjestyksessään toinen joulukuinen viikon mittainen jazztapahtuma, joka esittelee kotimaista ja ulkomaista huippujazzia levittäytyen seitsemään eri esityspaikkaan ympäri kaupunkia. Tapahtuma haastaa erityisesti tilausteostensa kautta jazzmusiikin esityskonventioita ja sitä kutsutaankin useimmiten ”installaatioksi” tai ”utopiaksi”, joskin myös sanan ”festivaali” käyttö
on perusteltua. Koko ohjelmisto löytyy tapahtuman verkkosivustolta.

Phronesis-videoteaser

Otteita Life to Everything albumin arvioista:

”Captures the coiled-spring energy that’s made them a European festival favourite. Once in, there’s no coming up for air.” – DOWNBEAT

”I’m a big fan. A beautiful & chaotic conversation between three amazing musicians.” – JAMIE CULLUM, BBC RADIO 2

”I need this.” – GILLES PETERSON, BBC 6 MUSIC

”For some years now the best piano trio this side of the ocean. Nothing less!” – JAZZ MAGAZINE (France)

”From the outset…the intricate, syncopated bass lines of Hoiby underpin the frenetic drum groove of Eger, while elsewhere the spirit of leaderlessness ebbs and flows, as Neame’s spiralling piano lines join the action.” – BBC MUSIC MAGAZINE

”A live album is exactly just the way to get the current Phronesis message across, and this is a powerful one.” – THE GUARDIAN

”More proof, as if it were needed, that Phronesis are one of the most continually exhilarating outfits on the circuit.” – THE QUIETUS

WE JAZZ 2014
Pe 12.12. klo 21–03 Ääniwalli (Pälkäneentie 13, Helsinki)
Phronesis (DK/UK/SE)
Ahvenlahti–Koivistoinen 3G Quintet
Elifantree
We Jazz DJs

Liput 33 / 22,50 eur (sis. toimituskulut), ennakot Tiketti.

Yhteistyössä: Image, Web-veistämö, Unifilm Oy, Goethe-Institut Finnland, Helsingin kulttuurikeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Musiikin edistämissäätiö, Music Finland, Sam Huberin taidesäätiö, Suomen kulttuurirahasto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä.

…..

jazzwise

Pianotriot juhlivat englantilaisen Jazzwise-lehden toimituksen koostamasa Vuoden parhaat -listauksessa, kun Phronesis vei kakkossijan Michael Wollnyn jälkeen. Hauskoja nämä kaikenkarvaiset pollit: esimerkiksi Downbeatin maailmankuva on lähes täydellisen amerikkalainen, Jazzwisen kriitikoilla amerikkalais-brittiläinen (saksalaisesta voittajasta huolimatta). Manner-Europan jazzin suurmaat loistavat poissaolollaan, samoin Skandinavia on painoarvoonsa nähden niukan edustuksen varassa. No, eipä äänestyksiä kannata kovin vakavasti ottaa, harmittaa vain tämä musiikillisten maailmankuvien ainainen kapeus…

Phronesiksen asema tuntuu vakiintuvan, Life to everything on mainio levytys. Mitään vallan uutta trio ei ole keksinyt, mutta oikein hyvin se edustaa sukupolvea, joka hyödyntää E.S.T.:n, Bad Plus:n ja Trio Töykeiden pioneerityötä. Itsestäänselvyys on, että kaikki kolme muusikkoa ovat samalla viivalla, turha puhua pianistista ja sen säestäjistä. Kun näin tiukasti pysytään mainstreamin kyljessä, asenne ja atakki ovat olennaisen tärkeitä. Phronesis tekee vaikutuksen nimenomaan energialla ja soittamisen innolla. Sovitusten vaihtelevuus ja ryhmän rytminen kimmoisuus takaavat että tämän trion parissa viihtyy.

Pentti Ronkanen

lifeto