Esa Pietilän Liberty Ship kiertueella

1195
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

 

Saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilän johtama yhtye soittaa suomalaista nykyjazzia luovimmillaan. Nelijäseninen Liberty Ship kiertää Japania lokakuussa, ja aloittaa Suomen-kiertueensa Kajaanista kuun lopulla. Sieltä yhtye jatkaa Joensuun, Helsingin ja Turun kautta Tampereelle.

Vuonna 2012 perustettu Liberty Ship liikkuu free jazzin ja improvisoidun musiikin syvissä vesissä. Liberty Shipin ensilevy Approaching julkaistiin marraskuussa 2013 Eclipse Musicille ja se valittiin yhdeksi vuoden jazzlevyistä arvostetun New York Jazz Recordin toimesta.

Liberty Shipin kapteeni on saksofonisti, säveltäjä ja improvisoija Esa Pietilä (s. 1964) jonka omaperäinen tyyli rakentuu avantgarden ja free jazzin perustalle. Pietilällä on pitkä kokemus soittajana ja säveltäjänä niin soolosaksofonikonserteista kuin pienistä kokoonpanoista ja big bandeistä kotimaisten ja ulkomaisten luovan musiikin eturivin soittajien kanssa. Hänen viimeisin teoksensa, Avanti!-kamariorkesterille ja Pietilän triolle sävelletty, Graffiti Play sai kantaesityksensä 5.10. Teoksen kapellimestarina toimi Esa-Pekka Salonen.

”Pietilä is a very powerful but also gentle saxophonist who can reach far out but first of all let all the capabilities of his fellow musicians unfold in this band. Great, incentive playing!”
– Henning Boltne, All About Jazz

Pianisti Aki Rissanen (s. 1980) on noussut nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon. Rissasen soitossa kohtaavat klassiset piano-opinnot, rakkaus improvisointiin ja jazziin. Liberty Ship -projektissa Rissasen osaamisen molemmat osa-alueet pääsevät loistavasti esille.

Antti Lötjönen (s. 1980) on ollut Helsingin 2000-luvulla voimakasta nousua eläneen jazzelämän kulmakiviä. Lötjönen tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin hyvin Sun Trion, Verneri Pohjola Quartetin ja lukemattomien muiden kokoonpanojen basistina.

Rumpali Olavi Louhivuori (s. 1981) on kansainvälisesti tunnetuimpia sukupolvensa suomalaisia jazzmuusikoita. Yhteistyö ja levytykset Eurooppalaisten muusikoiden (Tomasz Stańkon, Dave Stapletonin, Marilyn Crispellin) kanssa ovat tehneet Louhivuoresta ympäri Eurooppaa tunnistetun nimen. Louhivuori on myös niittänyt menestystä omalla Oddarrang -yhtyeellään.

Liberty Ship

Esa Pietilä – tenorisaksofoni
Aki Rissanen – piano
Antti Lötjönen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

www.jazzfinland.fi/yhtye/liberty-ship

Kiertuepaikkakunnat:

28.10. Kajaani, Kouta-sali klo 19
29.10. Joensuu, Konservatorio klo 19
30.10. Helsinki, Lavaklubi klo 19
31.10. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
1.11. Tampere Jazz Happening, Telakka klo 21

Suomen Jazzliitto osallistuu seitsemän kiertueen tuotantoon syyskaudella 2014. Kolme kiertueista on Jazzliiton omaa tuotantoa ja neljän kiertueen osalta Jazzliitto toimii tuotantoa tukevana kumppanina.Tuotantokumppaneina syksyllä toimivat Vapaat Äänet Agency, Helsinki Jazz Underground, Annamaija Music Company sekä We Jazz Oy. Tiedotusyhteistyössä Jazzliitto toimii Creatika Agencyn sekä Hei Hei Median kanssa. Kiertueita rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Musiikin edistämissäätiö MES.