Young Nordic Jazz Comets Helsingissä

959
lukukertaa
Elena & The Rom Ensemble.
Elena & The Rom Ensemble.

Vaihtuvissa pohjoismaisissa kaupungeissa vuosittain järjestetty Young Nordic Jazz Comets -showcase pidetään 18. syyskuuta Helsingin Koko Jazz Clubilla. Ilmaistapahtumassa kuullaan viittä yhtyettä ja illan päättävät perinteisesti riehakkaat jamit. Tapahtuma järjestetään nyt 15. kerran. YNJC on tänä vuonna osa Jazz Finland -festivaalia, jonka aikana lähes 200 kansainvälistä jazzalan ammattilaista kokoontuu showcasekonserttien ja seminaarin merkeissä.

Hankkeen perustivat vuonna 2000 pohjoismaiset jazzalan kattojärjestöt ja tapahtuma alkoi ensin kilpailumuotoisena. YNJC on tarkoitettu nuorille jazzmuusikoille ja sen tarkoituksena on esitellä Pohjolan jazzosaamista, stimuloida pohjoismaista jazzyleisöä ja keikkajärjestäjiä sekä antaa nuorille muusikoille mahdollisuus näyttää kyntensä.

Young Nordic Jazz Cometsin konseptia muutettiin vuonna 2012 kilpailusta showcase-tyyppiseksi tapahtumaksi, jonne kutsutaan maiden parhaat nuoret yhtyeet ja tuotetaan kansainvälisiä konserttijärjestäjiä, median edustajia sekä promoottoreita. Tarkoitus on aktiivisemmin edistää nuorten pohjoismaisten muusikoiden uraa luomalla siihen jatkuvuutta pistokeikkojen sijaan. YNJC:n myötä julkisuuteen ovat suomalaisbändeistä nousseet mm. Ilmiliekki Quartet, SUN Trio, Mopo ja Kadi Quartet.

Tänä vuonna Suomea edustaa showcasessa laulaja Elena Mindrun kvintetti. Romanialaistaustainen Mindru yhdistelee sävellyksissään vaikutteita synnyinmaansa kansanmusiikista moderniin jazziin. Oman lisänsä taidokkaan yhtyeen persoonalliseen saundiin tuovat Sampo Hiukkasen viulu sekä laulajan käyttämät efektit. Pianossa kuullaan Tuomas J. Turusta, bassossa Eero Seppää ja rumpujen takana ahkeroi Anssi Tirkkonen. Elena & The Rom Ensemble julkaisee toisen levynsä ”Evening In Romania” minikiertueella heti YNJC-kisan jälkeen, 23. syyskuuta.

Illan muihin yhtyeisiin kuuluu ruotsalainen kvintetti Intone (Eric Arellano – saksofoni, Beate Wiesinger – basso, Per Orvang – kitara, Oskar Stenmark – trumpetti, Johan Birgenius – rummut), jonka musiikissa voi kuulla vapaan jazzilmaisun ohella jungle- ja drum’n’bass-rytmiikkaa sekä popkoukkuja.

Norjan edustaja YNJC:ssä on Rune Grammofon -merkille levyttävä Krokofant-trio (Tom Hasslan – kitarat, Axel Skalstad – rummut, Jørgen Mathisen – saksofoni), joka kuuluu tyylillisesti Norjan jazzkenttää tällä hetkellä myllertävään progerock-free jazz -aaltoon.

Tanskasta tuleva, suoraviivainen Musik För Hemlösa (Signe Emmeluth – saksofoni, Amadeus Wedberg – rummut, Björn Petersson – basso) hyödyntää vapaata improvisaatiota musiikissaan. Suurimmiksi esikuvikseen bändi nimeää saksofonistit Albert Aylerin ja Jesper Zeuthenin.

Islannista Koko Jazz Clubille lentää Aurora-kvartetti (Sigmar Þór Matthíasson – basso, Helgi Rúnar Heiðarsson – tenorisaksofoni, Tómas Jónsson – piano, Óskar Kjartansson – rummut). Auroran musiikille ominaista on arvaamattomuus, melodisuus ja äkkiväärät rytmit.

Young Nordic Jazz Comets -tapahtuman tuottavat yhteistyössä Suomen Jazzliitto, Jazz I Danmark, Iceland Music Export, Norsk Jazzforum ja Svensk Jazz. Tapahtumaa tukevat Suomalais-norjalainen kultturirahasto sekä Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto. Jazz Finland -festivaalin tuottaa Suomen Jazzliitto yhdessä Music Finlandin, Sibelius-Akatemian jazzosaston ja Europe Jazz Networkin kanssa.

Lue lisää yhtyeistä ja showcasesta sivulta www.youngnordicjazzcomets.com

Lue lisää Jazz Finland -festivaalista: www.jazzfinland.fi/jazz-finland-festival

Young Nordic Jazz Comets 2014
To 18.9. klo 19
Koko Jazz Club, Hämeentie 2, Helsinki
Vapaa pääsy!

19.00 Ovet auki
19.30 Aurora (ICE)
Sigmar Þór Matthíasson – b, Helgi Rúnar Heiðarsson – t. sax, Tómas Jónsson – p, keys, Óskar Kjartansson – dr
20.00 Krokofant (NOR)
Tom Hasslan – g, Axel Skalstad – dr, Jørgen Mathisen – sax
20.30 Musik För Hemlösa (DEN)
Signe Emmeluth – sax, Amadeus Wedberg – dr, Björn Petersson – b
21.00 Intone (SWE)
Eric Arellano – sax, Beate Wiesinger – b, Per Orvang – g, Oskar Stenmark – trp, Johan Birgenius – dr
21.30 Elena & The Rom Ensemble (FIN)
Elena Mindru – voc, Sampo Hiukkanen – v, Tuomas J. Turunen – p, Janne Tuovinen – b, Anssi Tirkkonen – dr
21.50 Jamit – omat instrumentit mukaan!