Suomi-jazzin nousukausi levyllä

982
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-7674″ title=”nousu” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/nousu1.jpg” alt=”” width=”300″ height=”255″ />

Suomalaisen jazzin korkea taso ei syntynyt tyhjästä. Tuore kolmen cd:n kokoelma Eteenpäin! Suomi-jazz 1960–1975 paljastaa, miten edellytykset menestystarinalle luotiin jo vuosikymmeniä sitten. Kokoelma kattaa Suomi-jazzin ammattilaistumisen ja kansainvälistymisen vuodet.

Mukana on edustava joukko suomalaisen jazzin merkkinimiä Eero Koivistoisesta Edward Vesalaan ja Heikki Sarmannosta Carolaan. Lisäksi kokoelmalla esiintyy ulkomaisia legendoja Albert Aylerista Dexter Gordoniin. Vaikka aikakausi muistetaan uusista sävelkokeiluista, mukana on myös perinteisempää jazzia. Merkittävä osa kappaleista on aiemmin julkaisemattomia radio- ja konserttiäänitteitä.

Hankkeen ideoija, toimittaja-tuottaja Matti Laipio on koonnut levylle 44 esitystä. Laipio on myös kirjoittanut 60-sivuiseen kirjaseen johdantotekstin ja esittelyt kaikista kappaleista.

Kokoelman julkaisee Artie Music yhteistyössä Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPAn kanssa. Artie Music on uudelleenjulkaissut runsaasti suomalaisen musiikkihistorian merkkiteoksia, jazzin alueelta muun muassa Helena Siltalan ja Sinikka Oksasen äänitteitä. JAPA on aiemmin julkaissut historiallisia jazz-äänitteitä ja populaarimusiikin tutkimuksia.

Julkaisukonsertti: HERD-klubi/Kansallisteatterin Lavaklubi perjantaina 5.4.2013 klo 21. HERD-yhtyeen vieraana Suomi-jazzin legenda Eero Koivistoinen. Liput 12/8.

Luento: Matti Laipio kertoo Suomijazzin noususta ja kokoelman synnystä JAPAn alakerrassa Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25, 1. krs.) ma 15.4. noin klo 17.30. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Esitelmää edeltää JAPAn kannatusyhdistyksen vuosikokous klo 17.

Eteenpäin! Suomi-jazz 1960–1975
Artie Music AMCD 1041
JAPA Finnish Jazz Vol. 9
Tarkemmat levytiedot: http://www.jazzpoparkisto.net/julkaisut