Jazzin sukupolvet kohtaavat HERD-klubilla

1116
lukukertaa

 

Kotimaisen jazzin historia pitää yhä sisällään lukuisia suurelle yleisölle ja nuoremmalle jazzpolvelle tuntemattomia helmiä 1960- ja 70-luvuilta. Sukupolvet ja aikakaudet kohtaavat HERD-klubilla huhtikuussa, kun legendaarinen saksofonisti Eero Koivistoinen saapuu trion vieraaksi. Samalla julkaisunsa saa Jazz & Pop Arkiston ja Artie Musicin yhdessä julkaisema kolmen CD:n kokoelma ”Eteenpäin! Suomi-jazz 1960-1975”, jota voidaan hyvällä syyllä pitää kovan luokan kulttuuritekona. HERD ja Eero Koivistoinen esittävät harvoin kuultuja suomalaisia jazzsävellyksiä tuoreen julkaisun syväluotaamalta aikakaudelta.

Toimittaja Matti Laipion kokoamassa CD-boksissa on mukana edustava joukko suomalaisen jazzin merkkinimiä Eero Koivistoisesta Edward Vesalaan ja Heikki Sarmannosta Carolaan. Lisäksi kokoelmalla esiintyy ulkomaisia legendoja kuten Albert Ayler ja Dexter Gordon. Vaikka aikakausi muistetaan uusista sävelkokeiluista, mukana on myös perinteisempää jazzia. Kokoelma paljastaa, miten edellytykset menestystarinalle luotiin jo vuosikymmeniä sitten.

HERD-yhtyeen isännöimä huippusuosittu klubi-ilta aloitti toimintansa Lavaklubilla syyskuussa 2012 ja jatkaa hyvin alkanutta kuukausittaista toimintaansa keväällä 2013. Klubilla kansainvälisesti noteerattu HERD-trio esiintyy kullakin kerralla vaihtuvan vierailijansa kera. Luvassa on HERDin ilmavasta triosvengistä yllättäviin suuntiin kasvavia musiikillisia seikkailuja, joista jokainen on taatusti omanlaisensa kokonaisuus. Klubilla ovat vierailleet mm. Verneri Pohjola, Aili Ikonen sekä Timo Kämäräinen.

Vibrafonisti Panu Savolaisen, basisti Mikko Pellisen ja rumpali Tuomas Timosen muodostama HERD on julkaissut tähän mennessä yhden albumin, HERD Live!!, esiintynyt mm. Pori Jazzin ”talon bändinä” 2010, Suomen Jazzliiton kiertueella 2011, Flow Festivalilla 2012 ja voittanut arvostetun pääpalkinnon European Jazz Competition -yhtyekilpailussa North Sea Jazz -festivaaleilla Hollannissa 2011. Marraskuussa 2012 HERD kohautti jazzmaailmaa osallistumalla Movember-hyväntekeväisyystempaukseen ainoana suomalaisena jazz-yhtyeenä.

YLE Radio 1 taltioi 5.4. konsertin.

pe 5.4. HERD-klubi / Sukupolvia – Suomi-jazz 1960-75 levynjulkaisukonsertti
Kansallisteatterin Lavaklubi klo 21, liput 12/8€
HERD vieraanaan Eero Koivistoinen
Panu Savolainen, vibrafoni
Mikko Pellinen, basso
Tuomas Timonen, rummut
& Eero Koivistoinen, saksofoni

Tulossa vielä HERD-klubille keväällä 2013:
pe 10.5. vieraana Anni Elif (SWE), laulu

www.herdtrio.com

www.facebook.com/herdtrio

www.eerokoivistoinen.com