Kunniaa Ella Fitzgeraldille

1081
lukukertaa

 

class=”alignnone size-full wp-image-7705″ title=”ella” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/ella1.jpg” alt=”” width=”400″ height=”279″ />

Tribute to Ella -yhtye esittää uudella albumillaan unohtumattoman taiteilijan Ella Fitzgeraldin tunnetuksi tekemiä kappaleita. Yhtyeen keulakuvana loistaa upeaääninen, maan parhaimmistoon lukeutuva jazzlaulajatar Aili Ikonen. Huhtikuussa ilmestynyt albumi on ensimmäinen kokonaan Ella Fitzgeraldin tuotannolle omistettu suomalainen jazzlevy.

Fitzgeraldin musiikkia tulkitsee kuusihenkinen yhtye, joka koostuu jazzkentän nuoren polven ammattilaistekijöistä. Ohjelmisto on koottu monipuolisesti ”First Lady Of Songin” pitkän uran varrelta. Mukana on niin romanttisia balladeja, vauhdikkaita bebop-numeroita, lattarirytmejä, kuin Fitzgeraldin hengessä toteutettua scat-improvisaatiotakin. Rakastetuimmista sävellyksistä levyllä ovat mm. “Love for Sale” sekä “In a Sentimental Mood” -teokset.

“Ella on ollut yksi suurista esikuvistani jo pitkään. Hän tekee aina vaikutuksen uskomattomalla äänellään, musikaalisuudellaan ja improvisaatiotaidoillaan. Ellan valtavasta levytuotannosta löytää loputtomasti ammennettavaa. Tribute to Ellan kanssa pääsen esittämään musiikkia, johon ajan hammas ei pure. Samalla pääsen toteuttamaan yhtä intohimoistani, scat-improvisaatiota”, Ikonen sanoo.

Tuttujen kappaleiden uusista sovituksista vastaa yhtyeen taiteellinen johtaja, basisti Mikko Pellinen. Jazzin ikivihreät saavat perinteitä kunnioittavan, mutta omannäköisensä tulkinnan nuorten tekijöiden käsissä. Rytmisektion ohella yhtyeeseen tuo lisäväriä kaksi puhaltajaa. Yhtye on kerännyt runsaasti kiitosta esiintymisillään klubeilla ja festivaaleilla ympäri Suomen.

Valovoimainen Aili Ikonen (s. 1982) on nopeasti noussut monipuoliseksi ja vahvaksi tekijäksi Suomen musiikkikentälle. Tällä hetkellä hän esiintyy mm. ylistetyssä musikaalissa Kristina från Duvemåla. Ikonen on konsertoinut merkittävillä areenoilla niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Aili johtaa omaa kokoonpanoaan Aili Ikonen Ensembleä sekä toimii laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana mm. yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä.

Yhtyeen taiteellinen johtaja Mikko Pellinen (s. 1983) on jazzin lisäksi säveltänyt musiikkia teatteriin, lyhytelokuviin ja tanssiesityksiin. Monipuoliselle Pelliselle myönnettiin vuonna 2007 Nokia Young Talent -palkinto ja vuonna 2011 hän voitti arvostetun EBU European Jazz Competition -kilpailun HERD-yhtyeen kanssa.

Myös yhtyeen muut jäsenet edustavat nuoren polven parhaimmistoa. Trumpetisti Janne Toivonen (s. 1982) sekä saksofonisti William Suvanne (s. 1979) ovat monipuolisen uransa aikana levyttäneet useiden suomalaisten kärkikokoonpanojen kanssa sekä esiintyneet areenoilla Suomessa ja ulkomailla yli genrerajojen. Perinteikästä ja vahvaa soundia täydentävät mm. Nina Myan yhtyeestä tutut pianisti Tuomas Juhani Turunen (s. 1985) sekä rumpali Mikko Arlin (s. 1983).

“On vaikea kuvitella Ikosta parempaa valintaa suomalaiseksi Ella-solistiksi. Mitä vaikeampaa kuviointia, sen itsevarmemmalta Ikonen tuntuu— Ella-bändin nuorten muusikoiden asenne jo kaukaisten vuosikymmenien musiikkiin oli aseistariisuva.” – Keskisuomalainen

Aili Ikonen & Tribute to Ella
Aili Ikonen, laulu /
Mikko Pellinen, basso, sovitukset
/ Janne Toivonen, trumpetti /
William Suvanne, saksofonit, huilu
/ Tuomas J. Turunen, piano /
Mikko Arlin, rummut

1. How High the Moon (M. Lewis / N. Hamilton)
2. What is This Thing Called Love (C. Porter)
3. Little Jazz (R. Eldridge & B. Harding)
4. Love for Sale (C. Porter)
5. In a Sentimental Mood (D. Ellington / I. Mills & M. Kurtz)
6. They Can’t Take That Away from Me (G. Gershwin / I. Gershwin)
7. Night in Tunisia (D. Gillespie / F. Paparelli)
8. The Man I Love (G. Gershwin / I. Gershwin)

Konsertit:
20.4. Porvoo, Grand-sali
11.5. Levynjulkistuskonsertti, Teatteriravintola Kapsäkki, Helsinki (Yhteistyössä Helsinki Jazz Underground)
16.6. Lumojazz-festivaali, Kuopio
6.9. Malmitalo, Helsinki
5.–12.12.2013 Jazzliiton kiertue, Suomi