jaZZanti ja loppukevät

1807
lukukertaa
Augur.
Augur.

 

jaZZanti-konsertti 26.3 klo 19:00: Augur Ensemble
aavemaista jazzia / uutta kamarimusiikkia / improvisaatiota

Muinaisessa Rooman valtakunnassa auguurin tehtävä oli arvovaltainen ja hyväpalkkainen valtiolli- nen virka, hänen tehtävänsä oli ennustaa tulevaisuutta tutkimalla lintujen lentoa, jopa paloitella niitä ja ennustaa eläinkokeiden avulla. Augur Ensemble ei käytä hyväkseen lintuja, nämä kuusi auguuria eivät väitä ennustavansa tulevaisuutta – he mieluummin varautuvat tulevaan toisella lailla – kohtaamalla tuntemattoman pelottomasti soittaen koukkuisia melodioita, kieroja rytmejä ja ennalta arvaamattomia äänimaisemia.

Yhtyeen musiikki

Augur Ensemblessä on kuusi nuorta ja lupaavaa muusikkoa Sveitsistä, Norjasta ja Ruotsista. Heidän päämääränä on työskennellä kollektiivisesti avoimien sävellysten pohjalta työstäen niitä improvisatorisesti. Yhtye palaa hyvin vanhaan tapaan luoda musiikkia: säveltäminen, sovittaminen ja improvisointi ovat samanarvoisia taiteellisia elementtejä. Yhtyeen rikas äänimaailma on luomistyön tärkeä ankkuri ja siihen yhdistyy traditionaaliset ja laajennetut soittotekniikat. Äänimaailma voi pohjautua instrumentaaleista, tonaalisesti vapaista neliäänisistä kuoro-osista, rytmikerroksista, kirkkaasta hurinasta pehmeisiin suhinoihin. Sana ”kamarimusiikki” on usein liitetty musiikin dynamiikkaan, joka parhaiten välittyy täysin akustisissa ympäristöissä: Augur Ensemble ei tarjoa suurta pamausta, vaan herkän ja monitahoisen soittajien ja tilan kohtaamisen.

Historia

Fabian M. Mueller ja Kaspar von Grünigen perustivat yhtyeen 2010 ja se sai jo samana vuonna St Gallen kaupungin kulttuuriosaston palkinnon. Tähän mennessä Augur Ensemble on kiertänyt Sveitsissä ja Norjassa.

Ensilevy ”The Daily Unknown”

Yhtyeen ensi levyllä tämä mainio sveitsiläis-pohjoismainen sekstetti esittää 12 uutta kamarimusiikkikappaletta instrumentaaleista äänikuviin. Levy julkaista 15.3.2013 ja on Suomessa saatavissa Eclipse Musicin välityksellä.

Yhtyeen kokoonpano:

Anni Elif Egecioglu (SE): sello ja ääni, Simon Heggendorn (CH): viulu, Eirik Dørsdal (NO): trumpetti ja flyygelitorvi, Øyvind Hegg-Lunde (NO): rummut, Fabian M. Mueller (CH): piano ja sävellykset, Kaspar von Grünigen (CH): kontrabasso ja sävellykset.

augurensemble.com

Konsertin ohjelma

Konsertin aluksi kuullaan pianisti Fabian M. Mueller soolo-osuus. Hän soittaa soololevynsä ”Monolog” sävellyksiä, jotka lyhyitä kokeellisia miniatyyrejä, orkestraalisia sävelryöppyjä, liikuttavia rytmejä, pelkistettyjä ja kompleksisia teemoja.

Väliajan jälkeen kuulemme Augur yhteyttä. Konsertin lippujen hinnat poikkeuksellisesti 15/10€.

…..

jaZZanti-konsertti 21.05.2013 klo 19.00: Joonas Haaviston trio
Joonas Haavisto: piano, Antti Lötjönen: basso ja Joonas Riippa: rummut

Muodoltaan perinteisen jazztrion omaperäinen lähestymistapa yhdistyy itsevarmaan ja konstailemattomaan tyyliin sekä skandinaavisen jazzin raikkauteen, jossa muusikoiden välisellä vuorovaikutuksella on iso merkitys.

Triolta on myös julkaistu uusi levy ”Micro to Macro”. Levyn hallittu melodinen kokonaisuus ja viimeistelty tekninen osaaminen muistuttavat Haaviston taustasta klassisen musiikin parissa. Haavisto aloitti musiikkiopintonsa seitsenvuotiaana klassisella kontrabassolla. Pianon pariin hän siirtyi 16-vuotiaana, ja lukion jälkeen hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa alan huippujen kuten Jim Beardin, Jukkis Uotilan ja Seppo Kantosen johdolla. Lisäksi Haavisto on kehittänyt svengaavaa ja vaivatonta tyyliään esimerkiksi nimekkään jazzsaksofonisti Jerry Bergonzin ja jazzpianisti Joey Calderazzon Masterclass-kursseilla. Vaikutteita Haavisto haki opiskeluaikanaan myös Miamin yliopiston Frost School of Musicista, jonne hän sai stipendin vuonna 2005.

Mestarillisen taitavaksi kehuttu Haavisto on nousujohteisen uransa aikana tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten kärkimuusikoiden kanssa. Hän on soittanut kitaristinero Jukka Tolosen Cool Train -levyllä sekä Apilas-kvartetissa, joka voitti Young Nordic Jazz Cometsin Suomen osakilpailun 2007. Haavisto on myös esiintynyt Suomen parhaimmistoon kuuluvien Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Lapin Kamariorkesterin solistina ja voittanut Vilnan korkeatasoisen kansainvälisen soolopianokilpailun vuonna 2006.

Joonas Haavisto Trion basisti Antti Lötjönen ja rumpali Joonas Riippa ovat vakiinnuttaneet asemansa 2000-luvun kotimaisen jazzin huipulla. He ovat soittaneet muun muassa UMO Jazz Orchestrassa, Five Corners Quintetissä, Verneri Pohjola Quartetissa ja Ilmiliekki Quartetissa. Trio on kiertänyt viime vuosina aktiivisesti Suomen lisäksi mm. Englannissa, Norjassa ja Ranskassa.

www.joonashaavisto.com

jaZZanti-konsertti 28.5.2013 Jussi Fredrikssonin trio ja Erik Lindströmin vuoden 2013 stipendin jako
Jussi Fredriksson: piano, Ville Herrala: basso ja Ville Pynssi: rummut

Jussin jo pitkään toiminut trion on konsertoinut harvakseen, mutta nyt mahdollisuus kuulla sitä jäl- leen Helsingissä. Jussi ja yhtyeen basisti Ville Herrala ovat Erik Lindströmin stipendin aikaisempia saajia.

www.jussifredriksson.com

Suomen Jazz & Pop Arkiston yhteydessä toimiva Erik Lindströmin rahasto jakaa apurahoja nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelujen tukemiseen ensisijaisesti ulkomailla. Syksyllä 2002 perustetun rahaston apurahaa on myönnetty vuodesta 2003 lähtien. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut muusikko ja säveltäjä Erik Lindström. Rahastoa kartutetaan lahjoituksilla sekä korko- ja muilla tuotoilla. Apurahapäätöksen tekevät Suomen Jazz & Pop Arkiston hallitus sekä Erik Lindström. Kerran vuodessa jaettava apuraha luovutetaan yhdelle tai useammalle saajalle yleensä.

Erik Lindström tulee paikalle jakamaan stipendin.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Suomen Jazz & Pop arkiston kanssa.

Paikka ja liput

Kaikki konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hie- taniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jä- senet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €, paitsi 26.3 konsertissa liput 15/10€. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2.