Peter Brötzmann heinäkuussa Suomeen

1038
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-6980″ title=”hairio” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/hairio1.jpg” alt=”” width=”282″ height=”400″ />

Free jazz-legenda Peter Brötzmann saapuu konsertoimaan Tampereelle ravintola Telakalle ja Helsinkiin Dubrovnik Loungen lavalle 12. ja 13. heinäkuuta. Helsingissä Brötzmann soittaa soolokonsertin, Tampereella hän soolon lisäksi esiintyy Black Motor –trion solistina.

Brötzmannin soitossa raaka voima ja uskomaton intensiteetti yhdistyvät syvään melodiseen ymmärrykseen ja hallittujen kokonaisuuksien luontiin laajoissa improvisaatioissa. Oppi-isä Albert Aylerin vaikutus kuuluu voimakkaana taustalla ennakkoluulottomana asenteena mutta Brötzmann on kehittänyt pitkällä urallaan itselleen omaleimaisen ja eri tyyleihin sujuvasti taipuvan ilmaisun.

Brötzmann on soittanut ensilevytyksensä, vuonna 1967 julkaistun For Adolphe Saxin, jälkeen yli sadalla musiikillisia konventioita haastaneella levyllä. Näistä ehkä tunnetuimmaksi on noussut vuoden 1968 yhteiskunnallista kuohuntaa raivoisasti ilmentävä Machine Gun. Brötzmannin uraan kuuluu levytyksiä vaihtelevilla kokoonpanoilla, soololevyistä kymmenmiehiseen Chicago Tentetiin. Lukuisista yhteistyökumppaneista mainittakoon mm. Evan Parker, Derek Bailey, Edward Vesala, John Zorn ja Bill Laswell.

Tyylillisesti Brötzmann on kotonaan niin avantgardistisissa, uuteen musiikilliseen ymmärrykseen pyrkivissä kokeiluissa kuin rytmimusiikin historiaa monipuolisesti soveltavissa perinteisemmissä kokoonpanoissaan. Jälkimmäisiin kuuluvat 90-luvulla suurta suosiota keränneet Last Exit ja Aylerin suuntaan kumartava Die Like a Dog Quartet.

Brötzmann on itseoppinut multi-instrumentalisti ja koulutukseltaan kuvataiteilija. Puhaltimista hän on ilmaisussaan käyttänyt eniten tenorisaksofonia ja klarinettia.

Konsertit ovat toteuttaneet yhteistyössä Mental Alaska ry, Häiriöjatsit, Annamaija Music Company, Fly-Rite Festival, Ravintola Telakka, Tampereen kaupunki ja Goethe-instituutti.

Torstai 12.7.2012
Ravintola Telakka
Tullikamarin aukio 2, Tampere
Klo 21-02
Liput: 10e
HÄIRIÖJATSIT:
PETER BRÖTZMANN (GER)
PETER BRÖTZMANN & BLACK MOTOR
MUSCLE KINGS OF MEXICO (Sami Sippola & Ville Rauhala)
PEKKO KÄPPI & NUUTTI VAPAAVUORI

————————–

perjantai 13.7.2012
Dubrovnik Lounge
Eerikinkatu 11, Helsinki
klo 21-03
Liput: 15e
MENTAL ALASKA JAZZ EXTRAVAGANZA!!!!
PETER BRÖTZMANN (GER)
NUNNAUUNI (Pentti Dassum & Jaakko Tolvi)
COTCAT (Jari Kaukua, Tero Kemppainen & Sami Pekkola)
+ levymusiikkia