Sami Linnan kvartetti tulkitsee Tyneria

989
lukukertaa
Sami Linna.
Sami Linna.

Pianisti McCoy Tyner (1938–) on yksi merkittävimmin jazzilmaisua uudistaneista muusikoista. Hänen välittömästi tunnistettava tyylinsä loi pohjan saksofonisti John Coltranen (1926–1967) legendaariseksi muodostuneen kvartetin soinnille 1960-luvulla. Tynerin ilmaisussa yhdistyvät saumattomasti niin tonaalinen bop-perinne kuin kvarttisointujen ja kromaattisten liikkeiden värittämä modaalinen soittotyyli.

Kitaristi Sami Linnan neljännessä jatkotutkintokonsertissa kuullaan McCoy Tynerin sävellyksiä 1960-luvun lopulta. Aikaisempien konserttiensa tapaan Linna on pyrkinyt valitsemaan kappaleita, jotka poikkeavat tämän päivän valtavirrasta. Ohjelmistosta suurin osa on alun perin julkaistu Tynerin Blue Note -levy-yhtiölle tekemillä äänitteillä Tender Moments (1967), Time for Tyner (1968) ja Expansions (1968).

Konsertissa kuultavaa musiikkia esitetään nykyään erittäin harvoin ja sävellyksistä vain muutamat päätyivät edes Tynerin itsensä konserttiohjelmistoon. Kappaleet ovat kuitenkin hienoja esimerkkejä Tynerin pyrkimyksestä yhdistää afrikkalaisen musiikin vaikutteita moderniin jazzilmaisuun. Hän käyttää hyväkseen hypnoottisia riffejä, pentatonisiin asteikoihin perustuvia melodioita sekä avointen ja dissonovien harmoniasävyjen välille rakentuvaa jännitettä.

Konsertti sattuu ajankohtaan, joka edeltää McCoy Tynerin itsensä esiintymistä Helsingissä vain kymmenellä päivällä. Tyner soittaa kuitenkin nykyään aivan erilaista ohjelmistoa, joten tämä Soiva Akatemia -konsertti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua pianistilegendan aikaisempaan tuotantoon. Toki Linnan yhtyeen tulkinnat myös poikkeavat alkuperäisistä jo pelkästään täysin erilaisen instrumentaation ansiosta.

Kitaristi Sami Linna (s. 1974) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta vuonna 2006 ja tekee nyt taiteellista tohtorintutkintoa aiheenaan modaalisuuden ja tonaalisuuden yhdistyminen jazzilmaisussa. Hänen soittoaan on kuultu mm. Unit 6 -yhtyeessä, Umo Jazz Orchestrassa sekä esimerkiksi Georgios Kontrafourisin, Jari Perkiömäen, Jukkis Uotilan ja Eero Koivistoisen johtamissa kokoonpanoissa. Taiteellisen toiminnan lisäksi Linna pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan Suomen jazzkulttuuriin luottamustehtävissä toimien. Hän oli Jazzmuusikot ry:n hallituksen puheenjohtaja vuosina 2002–2006. Vuodesta 2005 hän on kuulunut Suomen Jazzliiton hallitukseen ja toiminut sen varapuheenjohtajana vuodesta 2009. Lisäksi Linna työskentelee jazzmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

Saksofonisti Jussi Kannaste (s. 1976) esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla. Hän johtaa useita omia yhtyeitään, kuten Kannaste-Viinikainen-Riippa –trio, Kannaste-Olding 4 ja K/O/Q, ja soittaa myös useissa muissa yhtyeissä, kuten Jaska Lukkarinen Trio ja Tonight At Noon. Suomalaisten huippumuusikoiden lisäksi hän on esiintynyt esimerkiksi Daniel Humairin, Kurt Rosenwinkelin ja Dave Liebmanin kanssa. Jussi Kannaste toimii Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmäjohtajana.

Jazzurkuri ja -pianisti Mikko Helevä (s. 1970) on viimeisen 15 vuoden aikana soittanut mm. seuraavissa yhtyeissä: Mikko Helevä Groovin’ Hammond, The Bronson, The Stance Brothers, J.D.Walter trio, Philip Catherine trio, Manuel Dunkel Quartet, Jarmo Saari Filmtet, UMO, Tonight At Noon, Kalle Kaliman Soi Ensemble, Big Brother ja So-So. Hän on esiintynyt jazzfestivaaleilla ja -klubeissa kotimaan lisäksi useissa Euroopan maissa. Aktiivisen konsertoinnin ohella Helevä toimii jazzmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

Rumpali Dana Hall (US, s. 1969) soittaa omien kokoonpanojensa lisäksi vakituisesti mm. trumpetisti Terell Staffordin yhtyeessä ja toimii Chicago Jazz Ensemblen musiikillisena johtajana. Yhtyeenjohtajista, joiden kanssa Hall on työskennellyt, voidaan mainita esimerkiksi Joe Henderson, Kenny Barron, Bobby Hutcherson, Ray Charles, Horace Silver, Benny Golson, Curtis Fuller, George Coleman, Branford Marsalis, Joshua Redman, Maria Schneider ja Ralph Bowen. Aktiivisen muusikontyön lisäksi Hall toimii jazzmusiikin lehtorina Illinois’n yliopistossa Yhdysvalloissa ja on luennoinut afroamerikkalaisesta musiikista mm. Jazz at Lincoln Centerissä New Yorkissa.

Sami Linna Quartet: Time for Tyner
Sami Linna, kitara
Jussi Kannaste, saksofoni
Mikko Helevä, Hammond-urut
Dana Hall (US), rummut
9.3. klo 19
Musiikkitalo
Black box
liput 15/10/5 €
www.lippu.fi tai 0600 900900