Jorma Tapio Praesens-klubilla

1447
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-6800″ title=”joppesax” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/joppesax.jpg” alt=”” width=”280″ height=”224″ />

Jorma Tapio.

Jorma Tapio & Janne Tuomi Duo ja Kyynelpää esiintyvät Praesens-klubilla Jyväskylän Popparissa 18.3. klo 20 alkaen.

Saksofonisti, huilisti ja bassoklarinetisti Jorma Tapio nousi maamme eturivin free-soittajistoon Edvard Vesalan Sound & Fury -yhtyeen pitkäaikaisena jäsenenä. Janne Tuomi on paitsi klassisesti koulutettu lyömäsoittaja ja nykymusiikin kysytty tulkitsija, myös monipuolinen jazz- ja rock-rumpali (mm. Circle, Osuma Ensemble, Kaski).

Illan toinen esiintyjä on Kyynelpää (Tuukka Tervo & J. Koho), jonka elektroakustisessa musiikissa akateemisuus ja amatööriys kohtaavat: raja-aidat sulavat vapaaksi temmellyskentäksi äänten tulla, elää ja hengittää.

Puhaltimien ja lyömäsoittimien duetto on John Coltranen ja Rashied Alin legendaarisen Interstellar Space -albumin jälkeen ollut eräs vapaan jazzin ja improvisaation kulmakivikokoonpanoja. Puhaltajalle kokoonpano tarjoaa rajattomat melodiset näköalat, kun taas rumpali saa vapaasti liikkua sykkeen ja väri-ilmaisun välisellä harmaalla alueella. Samalla kokoonpano on kenties paljastavampi kuin mikään muu soitinyhdistelmä, mukaan lukien säestämätön soolosoitto. Soitinten eroavaisuuksista seuraa jakamaton vastuu musiikin kehittymisestä, mutta toisin kuin soolotilanteessa, oman soiton on otettava kumppanin ajatukset huomioon.

Jorma Tapio ja Janne Tuomi ovat vanhoja Praesens-vieraita, tosin edellisestä yhteisestä visiitistä on jo ehtinyt vierähtää tovi (Kaski-trio yhdessä basisti Sampo Lassilan kanssa vuonna 2006). Saksofonisti, huilisti ja bassoklarinetisti Jorma Tapio nousi maamme eturivin free-soittajistoon Edvard Vesalan Sound & Fury -yhtyeen pitkäaikaisena jäsenenä. Hänen maanläheistä soittoaan on sittemmin kuultu paitsi verraten perinteisissä jazzyhteyksissä, myös epätavallisemmissa kohtaamisissa, joista sopii mainita yhteistyöt japanilaisen melukitarashamaanin Keiji Hainon sekä norjalaisen jäämuusikon Terje Isungsetin kanssa. Lisäksi Tapiolla on mittava kokemus teatteri- ja tanssimusiikista.

Janne Tuomi on eräs nuoremman improvisoijasukupolvemme monipuolisimpia muusikoita. Paitsi klassisesti koulutettu lyömäsoittaja, joka on vaikuttanut Jyväskylänkin kaupunginorkesterin riveissä, hän on monenlaisen nykymusiikin armoitettu tulkki sekä monessa liemessä keitetty jazz-, rock- ja noise-rumpali. Ennen kaikkea Tuomi on kuitenkin rumpusettiä hyvin persoonallisesti lähestyvä, äärimmäisen jyrkkiin dynaamisiin kontrasteihin ulottuva improvisoija, jonka mittavan diskografian ytimessä on peräti kolme soololevyä.

Siinä missä Tapio on melodisesti poikkeuksellisen väkevä soittaja ja eri puhaltimiensa sointikirjojen suvereeni hallitsija, Tuomen soitossa yhdistyvät rytminen intensiteetti ja värikkyydessään melodisia piirteitä saava käsitys lyömäsoittimista. Duolta on lupa odottaa aivan omanlaistaan tulkintaa tutusta instrumentaatiosta.

Illan toinen esiintyjä Kyynelpää (Tuukka Tervo & J. Koho) esittää elektroakustista musiikkia jossa akateemisuus ja amatööriys kohtaavat. Raja-aidat sulavat vapaaksi temmellyskentäksi äänten tulla, elää ja hengittää.