Gospelin Voimaa kiertueella

1014
lukukertaa
Reija Lang. Kuva: Michael Aston.

”Every time I feel the Spirit” on eurooppalaisen nykyjazzin sävyjä kantava tulkinta gospelmusiikista. Sen pohjana ovat koskettavat, kaikkien tuntemat gospel-sävelmät, kuten ”Nobody knows the trouble I´ve seen” ja ”Sometimes I feel like a motherless child”.

Tulkinnassa korostuvat rikkaasti muuntuvat sävyt ja mukaansa ottava rytminen svengi. Teoksen sovittajana on toiminut arvostettu saksalainen saksofonisti ja säveltäjä Uwe Steinmetz. Steinmetz kuuluu myös kansainvälisen, uskonnollisten muusikoiden Crescendo-verkoston kantaviin voimiin.

Teoksen johtaa kapellimestari Tomi Väisänen, yhtyeenä on Ilmavoimien Big Band, laulusolistina jazzlaulajatar Reija Lang ja viulusolistina Suomen parhaaksi jazzviulistiksi useaan otteeseen valittu Mikko-Ville Luolajan-Mikkola. Teos on kantaesitetty Urkuyö & Aaria-kirkkomusiikkifestivaaleilla kesällä 2011, saaden erinomaisen vastaanoton kriitikoilta ja yleisöltä.

Solistiesittelyt

Reija Lang, laulu

Suomen ykkösrivin jazzlaulajattariin kuuluva Reija Lang voitti vuonna 2002 Lady Summertime -jazzlaulukilpailun. Kauniin ja syvän alttoäänen omaava Lang on tullut tunnetuksi rohkeana improvisoijana ja intensiivisenä tulkitsijana ja hänen energinen lavakarismansa on tehnyt hänestä omien yhtyeidensä lisäksi suositun solistin. Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä erilaisissa produktioissa mm. viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan, trumpetisti Mika Myllärin, kitaristi Petri Krzywackin ja big band musiikin saralla mm. Opera Big Bandin ja Ilmavoimien Big Bandin kanssa. Lang & Luolajan-Mikkola -yhtyeen vuonna 2005 julkaisema debyyttialbumi ”Transit” sai erinomaisen vastaanoton kriitikoilta. Reija Lang Trion keväällä 2010 julkaistu levy ”Soundoscope” on saanut erinomaisen vastaanoton niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lang tekee myös lyriikkaa ja on tehnyt sanoituksia monien jazzsäveltäjien teoksiin, mm. Wayne Shorter, Eric Dolphy, Mal Waldron, Alexi Tuomarila, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, Mika Mylläri ja Ed Jones. Lang on opiskellut Pop&Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian avoimessa yliopistossa. Ulkomailla hän on osallistunut jazzworkshoppeihin opettajinaan mm. Madeleine Eastman, Dena De Rose ja Sheila Jordan. Hän on myös opiskellut yksityisoppilaana Grammy-palkitun jazzlaulajalegendan, Mark Murphyn johdolla.

www.reijalang.com

Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, viulu

Mikko-Ville Luolajan-Mikkola on tunnettu ennen kaikkea menestyneenä klassisena viulistina. Hän voitti Kuopion Viulukilpailun 19 vuoden iässä. Solistisen uransa lisäksi hän on soittanut sinfoniaorkestereissa, usein vierailevana konserttimestarina esimerkiksi Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa kaudella 2003-04. Hän kuului ensi viulujen ryhmään New Yorkin Metropolitanin Oopperassa 1981-85 ja toimi Savonlinnan Oopperajuhlilla 19 vuotta konserttimestarina. Luolajan-Mikkola oli kiinnostunut jo lapsena improvisaatiosta ja hänelle oli luontevaa ryhtyä soittamaan jazzia myöhemmällä iällä. Hänen ensimmäinen yhtyeensä oli Wasama-kvartetti 1976-80. Hän on ollut UMOn solistina ja hän oli kiertueella Anthony Braxtonin kanssa suomalaisessa Braxtonia-ensemblessä 1988. Vuonna 2002 hän perusti jazzlaulaja Reija Langin kanssa ”Lang & Luolajan-Mikkola”-yhtyeen. Luolajan-Mikkola on soittanut ruotsalaisen kitaristin Andreas Öbergin kanssa Hot Club de Finlande-yhtyeessä vuodesta 2005. Nykyisin häntä työllistävät pääasiassa Reija Langin Trio sekä Mikko-Ville’s Hot Club 4, joka on perustettu yhdessä Olli Soikkelin kanssa. Säveltäjänä Luolajan-Mikkola on kirjoittanut lukuisia jazzkappaleita, lauluja sekä kamarimusiikkia. Hän on myös työskennellyt koreografien kanssa, mm. Reijo Kela sekä Carolyn Carlson. Carlsonille kirjoitettuja teoksia hän on esittänyt eri puolella Eurooppaa, mm. Pariisin Kaupunginteatterissa, Roomassa, Tel Avivissa.

Gospelin Voimaa -kiertue
ke 21.3.2012 klo 19.00 Jyväskylä, Taulumäen Kirkko
to 22.3.2012 kello 19.00 Kuopio, Tuomiokirkko
pe 23.3.2012 kello 19.00 Tampere, Tuomiokirkko
Ohjelmamaksu 15 euroa
Every Time I Feel The Spirit

Moderni gospelteos Big Bandille, laulajalle ja viulistille
Reija Lang, laulu
Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, viulu
Ilmavoimien Big Band, kapellimestarina Tomi Väisänen