Das Kapital kiertää Suomea huhtikuussa

922
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-6754″ title=”kapital” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/kapital.jpg” alt=”” width=”400″ height=”267″ />

Saksofonisti Daniel Erdmannin, kitaristi Hasse Poulsenin ja rumpali Edward Perraudin muodostama trio esittää tuoreen levynsä materiaalia Suomessa kahdeksan konsertin kiertueellaan huhtikuussa.

Das Kapital kuuluu eurooppalaisen nykyjazzin kärkikastiin. Saksalaisfonisti Daniel Erdmann, tanskalainen kitaristi Hasse Poulsen ja ranskalaisrumpali Edward Perraud muodostavat iskuryhmän, jolta on totuttu kuulemaan miellyttäviä yllätyksiä sekä levyllä että konserttilavoilla. Palkitun yhtyeen uusin julkaisu Conflicts & Conclusions keskittyy merkittävän saksalaissäveltäjä Hanns Eislerin tuotantoon ja elämänvaiheisiin. Albumi on noussut jo myyntimenestykseksi Euroopassa ja huhtikuussa Das Kapital valloittaa myös Suomen konserttilavat.

Conflicts & Conclusions pureutuu neljäntoista kappaleen verran saksalaisen säveltäjäsuuruuden Hanns Eislerin musiikkin. Kyseessä on toinen osa Das Kapitalin seikkaluissa Eiselrin maailmassa. Vuoden 2009 albumi Ballads & Barricades aloitti tutkimusmatkan ja nosti voimakkaan trion nimen samalla koko kansainvälisen jazz-yhteisön huulille. Bändi palkittiin albumin myötä mm. arvostetulla Preis der Deutschen Schallplattenkritik -palkinnolla Saksassa. Molemmat levyt ovat menestyneet hyvin myös Ranskassa, jossa yhtye esiintyy säännöllisin väliajoin.

Das Kapitalin suursuosio perustuu onnistuneiden levytysten ohella bändin maineeseen kovana keikkayhtyeenä. Suomalaisyleisöllekin kolmikko on tullut tutuksi mm. Tampere Jazz Happeningin ohjelmistossa. Das Kapital tunnetaan myös yhteiskunnallisesti suuntautuneena jazz-aktina. Alkaneen vuoden projekteihin kuuluu maaliskuussa Grenoblessa kantaesitettävä yhteistyöprojekti Hymn to Democracy laulaja André Minviellen kanssa.

Myös Hanns Eislerin valinta musiikilliseksi lähtökohdaksi kielii toki kuvatun kaltaisesta suuntautumisesta. Natsihallintoa Saksasta 1930-luvulla New Yorkiin paennut Eisler karkoitettiin kahden päivän varoajalla takaisin Berliiniin seuraavalla vuosikymmenellä, jossa säveltäjän ongelmat vallanpitäjien kanssa jatkuivat. Conflicts & Conclusions esittelee Das Kapitalin versioita Eislerin vähemmän tunnetulta poliittiselta jaksolta 30-luvulta ja myös hänen viihteellisempiä Hollywood-tuotantoihin tehtyjä elokuvasävellyksiään.

Das Kapital avaa pelin albumillaan versiolla entisen Itä-Saksan kansallislaulusta ja jatkaa Eislerin laulukirjan selailua omalaatuisella otteellaan, antaen musiikille paikoin jopa anarkistisia, paikoin karnivalistisia sävyjä.

Das Kapital Suomessa, huhtikuu 2012:
Ti 10.4. Tampere, Telakka (Fly-Rite festival)
Ke 11.4. Joensuu, Karjalantalo
To 12.4. Jyväskylä, Poppari
Pe 13.4. Raahe, Rytmikellari
La 14.4. Kuopio, OP Jazzklubi Kuopion musiikkikeskus
Su 15.4. Loviisa, Gymnasium
Ti 17.4. Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Ke 18.4. Helsinki, Juttutupa (Rytmihäiriöklubi)

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet.
Kiertuetta tukevat Goethe Institut, Ranskan Instituutti ja Ranskan kulttuuriministeriö, sekä ranskalaiset järjestöt Adami, Spedidam ja FCM.
Yhteistyössä: Kumu-rummut.