MeTaL-O-PHoNe saapuu Vapaat äänet -kiertueelle

962
lukukertaa
Kuva: Remi Angeli.
Kuva: Remi Angeli.

Pariisilaisen Coaxin energisestä kollektiivista irtaantunut MeTaL-O-PHoNE ammentaa inspiraationsa jazzista, indonesialaisesta gamelanista, rockista, improvisaatiosta ja repetitiivisestä musiikista. Heidän kokoonpanossaan on ennen kaikkea aivan uusi ja ainutlaatuinen, laaja, väkevä ja leijuva soundi.

Lyömäsoitinten resonanssit, vibrafonin elektroakustiset liikeradat, kompin pyöreys ja voima tuovat mieleen äänimaailman muovautuvan raaka-aineksen, kuuman metallin kaltaisen aineen, joka venyy, tiivistyy, jakautuu ja muuttuu ajattomaksi…

”musiikki on rakennettua, tiheää, etsivää, energistä… vuorovaikutus kolmen instrumentalistin välillä on täydellinen…”
Philippe Méziat, Jazz Magazine

 Vuonna 2011 MeTaL-O-PhoNE valittiin ranskalaisten jazzfestivalien Afijma -järjestön Jazz Migration –ohjelmaan sekä nuorten eurooppalaisten yhtyeiden  ”Twelve Points” –edistamishankkeeseen.

Suomen kiertue starttaa Loviisasta 8.3. ja loppuu Turku Jazzin festivaalissa 15.3. Kiertue käsittää 7 konserttia, joista kolme yhdessä pianisti Aki Rissasen kanssa.

Tällä kiertueella soolona esiintyvä Aki Rissanen on yksi Suomen nuoren polven lahjakkaimmista pianisteista. Hänen esityksensä ovat aina ainutlaatuinen kokemus musiikin kulkiessa herkällä kosketuksella, lämminhenkisellä sointurakenteella ja mukanaan vievällä tunnelmalla klassisesta jazziin ja taas takaisin. Vuonna 2008 ilmestynyt ”La Lumière Noire” –soololevy (Ilma Records) on osoitus Rissasen valaisevasta soitosta.

Aki Rissanen,  Benjamin Flament ja Joachim Florent tutustuivat toisiinsa opiskellessaan Pariisin konservatoriossa vuonna 2005. Heidän yhteistyönsä oli esillä syksyllä 2008 kun he kiersivät Suomea yhdessä rumpali Ville Pynssi kanssa White Light –yhtyeessä. 

Vapaat äänet -kiertuetta tukevat Ranskan Instituuti, Ranskan kulttuuriministeriö, Adami ja Spedidam. Se on osa Frankofonia –ohjelmaa.

MeTaL-O-PHoNe – uuden jazzin hyökyaalto Pariisista!
Benjamin Flament >  vibrafoni
Joachim Florent >  kontrabasso
Elie Duris >  rummut

Aki Rissasen pianosoolo – suomalaisen jazzpianon valovoimaa!

Suomen kiertueella 8.-15. maaliskuuta 2012
8.3. Loviisa, Gymnasium klo 19
9.3. Ylivieska, Akustiikka klo 19
10.3. Raahe, Rytmikellari klo 22
11.3. Jämsä, Pokura klo 19 / Aki Rissanen pianosoolo
13.3. Salo, kulttuuritalo KIVA klo 19 / Aki Rissanen pianosoolo
14.3. Helsinki, Kanneltalo klo 19 / Aki Rissanen pianosoolo
15.3. Turku, Vimma klo 18 / Turku Jazz 2012

nettisivut:
www.myspace.com/metalophone
www.akirissanen.com