Markus Holkko Jazzliiton kiertueella

1066
lukukertaa

Vuonna 2004 perustettu Markus Holkko Quartet ammentaa progehtavaan ilmaisuunsa sävyjä niin retrohenkisestä fuusiosta kuin nykypäivän ambientista ja elektrojazzista.

Helsingin U-Street All Starsissa uransa suoraan huipulta aloittanut alttosaksofonisti Markus Holkko sai heti ensimmäisestä levystään Being Here (2007) parhaan jazzalbumin Emma-palkinnon. Holkon sävellyksiä tulkitseva kvartetti muotoutui vuonna 2009 nykyiseen kokoonpanoonsa ja toisella levyllään, From Circuits, With Love (Texicalli, 2010) ryhmä sukeltaa syvälle virtapiirien kätköihin.

Suomen ykkösmuusikot Moog-velho Kari Ikosesta kesyttämättömään kitaristi Raoul Björkenheimiin ja tutkimusmatkailija Mika Kallioon luovat Holkon johdolla elektronis-impressionistisen kokonaisuuden, jossa kohtaavat sävelletyt elementit ja vapaa improvisointi. Erityisesti analogiset syntetisaattorit ovat tärkeässä roolissa yhtyeen ominaissoundin luomisessa.

Kari Ikonen tunnetaan yhtenä Suomen parhaista Moogin käsittelijöistä ja hänen oma Karikko-yhtyeensä kutsuttiin kuluvana vuonna Bremenin kansainväliseen Jazzahead! -ammattilaistapahtumaan showcase-esiintymiseen. Holkon kvartetissa hänen huikeat äänimaisemansa toimivat kuin miljöönä Holkon, Björkenheimin ja Ikosen revittelylle ja kuiskailulle.

Raoul Björkenheimin omaleimainen, eläimellinen kitarismi on tullut yleisölle tutuksi niin hänen oman, legendaarisen Krakatau-yhtyeensä, kuin kulmikkaan Scorch Trionsa kautta. Yleensä Björkenheimin kitara on efekteillä ladattu, aggressiivinen tykki, mutta Holkon yhtyeessä päästään kuulemaan myös hänen herkempää, tummankaunista puoltaan.

Monisäikeistä, soljuvaa kudosta kvartettiin tuo lyömäsoittajien ja vapaan improvisaation ehdottomaan aateliin kuuluva Mika Kallio. Rumpali on tuttu näky usean kotimaisen laatuyhtyeen patteriston takana, sekä myös soolona, viimeksi Jazzliiton kiertueella keväällä 2011.

Markus Holkko / sax, Arp Odyssey
Raoul Björkenheim / guitar
Kari Ikonen / Moog, keys
Mika Kallio / drums

Ke 21.9. Kajaani, Generaattori
Pe 23.9. Helsinki, Musiikkitalo
La 24.9. Raahe, Keskuskoulun sali
Ke 28.9. Kuopio, Kuopion Musiikkikeskus, Jazzklubi
To 29.9. Joensuu, Teatteriravintolan terassi
Pe 30.9. Turku, Monk
La 1.10. Pietarsaari, O’Leary’s, Kaupunginhotelli