4. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu avoinna

1126
lukukertaa

Suomen Big Band -yhdistys, Imatra Big Band Festival ja UMO järjestävät neljännen ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun vuonna 2011. Kilpailu on avoin kaikille musiikin tekijöille ja sen tarkoituksena on nostaa esille uuden big band -musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin säveltämistä ja esittämistä. Kilpailun suosio on kasvanut huimasti kerta kerralta ja uudet suomalaiset säveltäjäkyvyt ovat nousseet yleisön tietoisuuteen kilpailun avulla.

Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMO Jazz Orchestran perustajajäsenelle ja kapellimestarille, Esko Linnavallille, jonka kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991. Linnavallia pidetään yhtenä UMO:n merkittävimmistä kapellimestareista, sillä hänen ansiostaan UMO:sta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä.

Esiraati valitsee toukokuun aikana kilpailuun 28.4 mennessä saapuneista kappaleista enintään 10 teosta, jotka esitetään finaalissa Imatra Big Band festivaalilla Imatran Teatterissa torstaina 7.7. klo 14.00. Tässä konsertissa tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta. Palkinnot ovat: 1. palkinto 1500 euroa, 2. palkinto 1000 euroa ja 3. palkinto 500 euroa. Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot toisinkin sekä jakaa myös erilaisia tunnustuspalkintoja Myös yleisö saa antaa äänensä ja kappaleista valitaan yleisön suosikki lippuäänestyksen avulla. Teokset kilpailevat anonyymisti ja kunkin teoksen säveltäjä selviää vasta palkintojen jaon yhteydessä.

Kilpailun historiaa:

Vuonna 2009 palkinnot jaettiin seuraavasti: Voittajaksi kilpailussa nousi Mikko Hassisen teos Karhunvartija, toiseksi sijoittui Ville Vannemaan One for Oatts ja kolmannen sijan jakoivat Artturi Röngän Wandering, wondering ja Jussi Kososen Gran Tourismo. Yleisökin äänesti suosikikseen Jussi Kososen Gran Turismon.

Vuonna 2007 palkinnot jaettiin seuraavasti: 1. palkinto Veli-Matti ”Vellu” Halkosalmi kappaleella Solo Flight, 2. palkinto Pertti Jalava kappaleella Pluto? – Siellä se kieppuu yhä!, 3. palkinto Jussi Lampela kappaleella Desert Sand.

Vuonna 2005 palkinnot jaettiin seuraavasti: 1.palkinto Pessi Levanto Golden House of Samargand, 2.palkinto Veli-Matti Halkosalmi Kaiku, 3.palkinto Sid Hille-Taskila Odd Men Out.

Tätä ennen Suomessa on järjestetty vastaava big band -sävellyskilpailu vuonna 1987 Lusesin toimesta. Tällöin Eero Koivistoisen teos Kukonpesä voitti ensimmäisen palkinnon. Ympäri maailmaa vastaavanlaisia kilpailuja on vain noin kymmenkunta. Kautta vuosien niissä ovat suomalaisista säveltäjistä menestyneet mm. Jukka Linkola, Kari Ikonen, Sid Hille ja Antti Rissanen. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailua tullaan tulevina vuosina järjestämään joka toinen vuosi.

Suomen Big Band -Yhdistys