Suomen Big Band -yhdistys jakoi tunnustuksia

1017
lukukertaa

Suomen Big Band -yhditys ry. on myöntänyt la 13.9.2008 30-vuotisjuhlassaan Malmitalolla Helsingissä Count Basie -mitalit Esko Heikkiselle, Pentti Hytöselle, Ilpo Saastamoiselle ja Pekka Sarmannolle tunnustuksena merkittävästä työstä suomalaisen big band -toiminnan hyväksi. Juhla- vuotensa kunniaksi yhdistys myönsi tunnustukset myös Hannu Hokkaselle ja Osku Rajalalle jazz- ja big band -kentän eteen tehdystä työstä.

Esko Heikkinen

Esko Heikkinen (s.1953)on tehnyt pitkän uran lead-trumpetistina, kapellimestarina, sovittaja­säveltäjänä sekä kouluttajana vaikuttaen niin big band – kuin puhallinmusiikkikentällä. Esko aloitti trumpetinsoiton Outokummun puhallinorkesterissa. Ammattimainen opiskelu alkoi Kontiorannan varuskuntasoittokunnassa 1970 ja jatkui Helsingissä Sibelius Akatemiassa 1973. Heikkinen toimi Helsingin varuskuntasoittokunnassa trumpetin äänenjohtajana 1975-1983. Hänen ensimmäisen kontaktinsa jazzmusiikkiin tuli Tapiola Big Bandin riveissä. Merkittävä pitkäaikainen kiinnitys jazzmuusikkona oli Jukka Linkolan legendaarisessa Oktetissa. Samaan aikaan trumpetisti tutustui vapaan jazzin kuvioihin Edvard Vesalan eri kokoonpanoissa. Heikkinen liittyi UMO Jazz Orchestran riveihin vuonna 1976, jossa hän toimi lead-trumpetistina, konserttimestarina sekä kapellimestarina aina vuoteen 2002 asti, jolloin hän siirtyi Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestariksi. Vuonna 1998 Heikkinen sai arvostetun Suomen Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon. Heikkinen on kansainvälisesti tunnustettu lead-trumpetisti, joka on urallaan esiintynyt niin eturivin kotimaisten kuin kansainvälisten jazzmuusikoiden kanssa. Hän on myös kysytty puhallinorkesteri- ja big band -kouluttaja. Heikkinen on merkittävästi uudistanut suomalaista puhallinorkesteri- ja big band -musiikkia lukuisilla nerokkailla sovituksillaan, sekä mielenkiintoisilla sävellyksillään.

Pekka Sarmanto

Pekka Sarmanto (s. 1945) aloitti viuluopintonsa Sibelius-Akatemiassa vuonna 1958, mutta pian hän tutustui Charles Mingusin ja Scott LaFraon kaltaisiin soittaja- ja säveltäjävirtuooseihin ja niin viulu sai väistyä basson tieltä. Ensi alkuun hän pyöri lähinnä tanssimusiikkipiireissä, mutta Eero Koivistoisen ja Esa Pethmanin tapaiset ennakkoluulottomat orkesterinjohtajat vetivät häntä mukanaan jazzlavoille. Myös yhteistyö veljensä Heikin kanssa alkoi ja 60-luvun lopulla. Vuonna 1967 Sarmanto soittikin jo legendaarisen Down Beat Clubin housebandissä Helsingissä Ben Websterin ja Dexter Gordonin kaltaisten jazzikonien kanssa. Pekka Sarmanto on vuonna 1975 perustetun UMO Jazz Orchestran perustajajäseniä. Pitkän UMO-uransa aikana hän on loistanut hämyisissä parrasvaloissa kaikkien ulkomaisten huippumuusikoiden kanssa, jotka ovat Suomessa vierailleet. Sarmanto jäi eläkkeelle UMOsta vuonna 2007, mutta esiintyy edelleen aktiivisesti eri kokoonpanoissa mm. oman trionsa kanssa. Harva basisti voi sanoa tuuranneensa Charles Mingusta Belgradissa tai jammailleensa Gil Evansin, Dizzy Gillespien ja Sonny Rollinsin kanssa. Sarmannon ura on johtanut häntä vuosien varrella kansainvälisille eturivin jazzareenoille Lontoota, Pariisia ja Montrealia myöten. Suomessa hänet on valittu kaikissa äänestyksissä parhaaksi jazzbasistiksi 28 vuotta peräkkäin. Suomen Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon hän sai jo vuonna 1978. Neljä vuotta myöhemmin hän sai kunnian osallistua Gillespien ja Arturo Sandovalin tähdittämälle albumille To A Finland Station (Pablo, 1982), jota Suomen äänitetyimmäksi jazzmuusikoksi tituleerattu Sarmanto itse pitää onnistuneimpana albuminaan kautta aikojen. Viimeisen 40 vuoden aikana Sarmanto on esiintynyt kaikkien keskeisten suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa mukaan lukien kotimaiset jazzlegendat.

Ilpo Saastamoinen

Ilpo Erkki Aslak (Ilja) Saastamoinen (s. 1942) on suomalainen säveltäjä, kitaristi ja kapellimestari, jonka musiikillista uraa leimaa monipuolisuus. Saastamoinen on toiminut aktiivisesti niin kansanmusiikin, saamelaismusiikin kuin jazz- ja big band musiikin saralla. Hän on myös ollut aktiivisesti kehittämässä suomalaista kevyen musiikin koulutusta sekä big band -toimintaa 70-luvulla eri toimikunnissa. Vuosina 1974­80 Saastamoinen johti Kajaani big band ­alueorkesteria toimiessaan alueen läänintaiteilijana. Ilpo oli myös perustamassa Suomen Big Band -yhdistys ry:tä vuonna 1978. Saastamoinen on soittanut kitaraa mm. Soulset-, Karelia- ja Pohjantahti yhtyeissä sekä Piirpaukkeessa vuosina 1980­1983. Hän on tehnyt yhteistyötä myös monien saamelaisartistien mm. Nils-Aslak Valkeapään kanssa. Taustalta löytyy myös uraa aktiivisena freelance- ja studiomuusikkona 60­70-luvulla. Saastamoiselle myönnettiin Kritiikin Kannukset vuonna 1973. Seuraavana vuonna hän julkaisi Kitarakirjan, joka sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Koulutukseltaan Saastamoinen on filosofian lisensiaatti. Vuonna 1998 julkaistu työ käsittelee saamelaismusiikkia. Tästä aiheesta hän on luennoinut aktiivisesti niin koti kuin ulkomaillakin. Saastamoisen laajaan sävellystuotantoon kuuluvat mm. oopperatrilogia Velho (kantaesitettiin 1993), Riekko (1996) ja Käärme (1999). Trilogiasta on tehty kaksois-CD Velhon aika ­ The Best of Velho Trilogy (2002). Big band ­tuotannon keskeinen teos on Kalevala I-II big bandille ja solistille (1979-80). Tätä orkesteriteosta ovat esittäneet niin UMO, Kajaani Big Band, Jyväskylä Big Band kuin Pohjantie Big Band. Muita säveltäjän laajamuotoisia teoksia ovat mm. Antero Vipunen (1985), Kaikukeihäs (1987), Karhunpeijaiset (1988) ja Tulinuoli (1996).

Pentti Hytönen

Pentti Hytönen on Imatra Big Bandin perustajajäsen. Orkesteri viettää marraskuussa 2008 35-vuotista taivaltaan juhlakonsertissa Valtakunnallisilla Jazzpäivillä Imatralla. Tämä 72-vuotia konkari soittaa edelleen tenorisaksofonia IBB:ssä sekä esiintyy aktiivisesti oman kvartettinsa kanssa. Hytönen on toiminut aktiivimuusikkona jo 50-luvulta lähtien ja on jo siis ennättänyt viettää 50-vuotis taiteilijajuhlaansa. Pentti Hytönen on toiminut niin SBBY ry:n kuin Imatran muusikoidenkin puheenjohtajana sekä ollut IBB festivaalin hallituksessa.

Osku Rajala

Osku Rajala on Jazzrytmit lehden päätoimittajana edistänyt jazzkulttuuria Suomessa jo 15 vuoden ajan. Lehti on tärkeä tiedotuskanava suomen jazz- ja big band -kentällä ja SBBY ry:llä on säännöllinen palsta tässä monipuolisessa jazzjulkaisussa. Rajala on myös aktiivinen jazzkentän yhdistystoimija sekä tapahtuma- ja kilpailujärjestäjä.

Hannu Hokkanen

Hannu Hokkanen on ollut pitkään mukana Imatra Big Band Festivaalin toiminnassa. Viimeiset 10 vuotta hän toimi festivaalin toiminnanjohtajana ja luopui tästä tehtävästä vuoden 2007 lopussa. IBBF on ainoana big band -musiikkiin erikoistuneena festivaalina Suomessa ollut vuosia SBBY ry:n tärkeä yhteistyökumppani. Nykyisin festivaali ja SBBY ry järjestävät vuorovuosina Suomen big band -mestaruuskilpailun sekä ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun. Vuonna 2004 kilpailutoiminta aktivoitui uudelleen Hokkasen myötävaikutuksella usean vuoden tauon jälkeen.

Suomen Big Band -yhdistys

Suomen Big Band -yhdistys ry. on perustettu vuonna 1978 ja se viettää nyt 30-vuotisjuhlavuottaan. Tämän verran on aikaa kulunut siitä, kun big band -aktiivit Raimo Vikström, Martti Lappalainen, Ilpo Saastamoinen, Esko Linnavalli, Rainer Koski ja Hannu Sopanen päättivät perustaa yhdistyksen tukemaan ja edistämään suomalaista big band -musiikkia ja -kulttuuria. SBBY ry. toimii tällä hetkellä yli neljänkymmenen suomalaisen big bandin kattojärjestönä. Jäseninä on niin ammatti-, opiskelija-, nuoriso- kuin harrastaja- big bandejä. Yhdistys tarjoaa jäsenpalveluja sekä tukee jäsenorkestereiden koulutus- ja konserttitoimintaa sekä ylläpitää valtakunnallista Junior All Stars Big Bandia. Yhdistys järjestää myös vuorovuosina Suomen big band -mestaruuskilpailun sekä ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun.