Jazzliiton kiertueet syksyllä 2008

1492
lukukertaa

Suomen Jazzliiton syksyn 2008 kiertueet ovat ovella. Aikavälille 9.9. – 13.12. sijoittuva rupeama pitää sisällään viiden yhtyeen kotimaan kiertueet. Lauluyhtye JimJamMurMur, Jaska Lukkarisen ja Riitta Paakin trio-kokoonpanot, suomalais-ranskalais-belgialainen Unit sekä syksyn päättävä Contrasts hellivät suomalaista jazz- yleisöä yhteensä 39 konserttitapahtuman merkeissä.

Lauluyhtye JimJamMurMur koostuu neljästä nuoresta omillaankin uraa luoneesta naisvokalistista. Jenny Robson, Johanna Iivanainen, Mia Simanainen ja Mirja Mäkelä ovat tuttuja nimiä kotimaista jazzia viime vuosina seuranneille. JimJamMurMur yhdistää nuoret kyvyt tuoreella tavalla a cappella -laulun hengessä.

Jaska Lukkarinen Trio on Sony Jazz -palkinnon kuluvana vuonna voittaneen rumpalin ensimmäinen nimikkoyhtye. Trion täydentävät saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen. Kovassa nosteessa oleva kolmikko esittää kiertueella syksyn aikana julkaistavan albuminsa materiaalia.

Pianisti Riitta Paakki on niin ikään tien päällä trio-kokoonpanonsa voimin. Basisti Ape Anttilan ja rumpali Mikko Hassisen kanssa Paakki esittää melodista ja svengaavaa pianotriojazzia. Viimeisin albumi Onion julkaistiin vuonna 2006.

Yhdessä Ranskan kulttuurikeskuksen, CulturesFrancen sekä Ranskan kulttuuriministeriön kanssa toteutettava vuosittainen Vapaat äänet -kiertue marssittaa tällä kertaa lavalle suomalaista, ranskalaista sekä belgialaista osaamista yhdistelevän Unit-yhtyeen. Unit on kollektiivi- henkisesti toimiva vapaan improvisaation ja yllätyksellisyyden nimiin vannova kokoonpano, joka saa kiertuevieraaksen harmonikkataiteilija Veli Kujalan.

Contrasts on Suomi-jazzin huipuista koostuva kvintetti, jota johtavat vahvat saksofonistit Mikko Innanen ja Manuel Dunkel. Kontrastia heidän soitolleen luo luotettava rytmisektio, johon kuuluvat pianisti Georgios Kontrafouris, basisti Wade Mikkola sekä rumpali Klaus Suonsaari. Bändin ohjelmisto koostuu sekä omista kappaleista että harvoin kuultujen jazz-standardien uusista sovituksista.

Suomen Jazzliiton kiertuetoiminta on liiton keskeisin ja laajin toiminta- muoto, joka tähtää kotimaisen jazzin esittämismahdollisuuksien kehittämiseen koko Suomen alueella. Toimintaa tukevat opetus- ministeriö ja Esittavän säveltaiteen edistämiskeskus (ESEK). Suomen Jazzliitto on vuonna 1966 perustettu järjestö, joka toimii katto- organisaationa reilulle neljällekymmenelle jäsenjärjestölleen.

JimJamMurMur 9.-20.9.
Jenny Robson, voc / Johanna Iivanainen, voc / Mia Simanainen, voc / Mirja Mäkelä, voc

Jaska Lukkarinen Trio 24.9.-4.10.
Jaska Lukkarinen, dr / Jussi Kannaste, sax / Antti Lötjönen, b

Riitta Paakki Trio 8.-26.10.
Riitta Paakki, p / Ape Anttila, b / Mikko Hassinen, dr

Vapaat Äänet: Unit (FRA/BEL/FI) 1.-12.11.
Laurent Blondiau, tp / Mathieu Donarier, sax / Veli Kujala, acc / Sébastien Boisseau, b / Mika Kallio, dr

Contrasts 3.-13.12.
Mikko Innanen, sax / Manuel Dunkel, sax / Georgios Kontrafouris, p / Wade Mikkola, b / Klaus Suonsaari, dr