Timo Lassy Band Jazzliiton kiertueella

1081
lukukertaa

Uuden suomalaisen jazz-polven voittokulku jatkuu. Nyt vuorossa on saksofonisti Timo Lassyn vahva esiinmarssi. Ricky-Tick Records julkaisi Lassyn debyyttialbumin The Soul & Jazz of Timo Lassy viime vuoden kesäkuussa. Nyt Lassy esittelee Suomi-jazzin nuorista huipuista koostuvan live-yhtyeensä.

Sukupolvensa lahjakkaimpiin muusikoihin kuuluva Timo Lassy, 32, ei ole kotimaista jazzia hieman tarkemmin seuranneille uusi tuttavuus. Miehen monipuolista soundia on kuultu aiemmin mm. The Five Corners Quintetin, U-Street All Starsin sekä Jimi Tenorin yhtyeen riveissä. Saksofonistin oma tuotanto juurtuu vahvasti 1960-luvun soul jazz-perinteeseen, murtautuen samalla uudelle syvälliselle klubimusiikille varattuun tilaan.

Lassyn soundia voi hyvällä syyllä kuvailla persoonalliseksi. Miehen soitossa tekninen varmuus yhdistyy lyyriseen draaman tajuun. Tuloksena on muhkea ja ilmaisuvoimainen äänimaailma. On selvää, että John Coltranen, Sonny Rollinsin tai vaikkapa Cannonball Adderleyn kaltaiset fonistisuuruudet väijyvät jossain parrasvalojen ulottumattomissa Lassyn ollessa lavalla, mutta rohkeasti uusia polkuja etsivä artisti ei tyydy kulkemaan esikuviensa jalanjälkiä. Myös James Brownin ja aikalaistensa lanseeraama rosoinen funk kuuluu viitekehykseen. Lassy kuvaileekin groove-painotteisen soittonsa olevan ”tarvittaessa hikistä”.

Levylleen Lassy on koonnut vakuuttavan rivistön Suomen eturivin nuoria jazz-muusikoita, eikä miehen live-kombo kalpene vertailussa lainkaan.

Kreikkalaislähtöinen pianisti Georgios Kontrafouris on helsinkiläistyttyään noussut uuden kotimaisen jazzin kärkinimien joukkoon. Mies on aiemmin musisoinut mm. Benny Golsonin kaltaisten legendojen kanssa. Rumpali Jussi Lehtonen on Lassyn soittokumppaneita U-Street All Starsista, basisti Antti Lötjönen puolestaan Five Corners Quintetin riveistä. Perkussionisti Abdissa ?Mamba? Assefa on vaikuttanut jo kymmenen vuoden ajan kotimaisen uuden rytmimusiikin parissa. Juuri perkussionistin rooli on keskeinen Lassyn soul jazz -vision toteuttamisessa.

Timo Lassy astui esiin debyyttialbumillaan paitsi rohkeana solistina ja oivaltavana sovittajana, myös taitavana säveltäjänä. Nyt on aika antaa kehutun artistin toteuttaa musiikillista näkemystään bändin liiderinä myös lavalla. Omaa komboaan johtavan jazzarin tulee olla yhtyeensä itseoikeutettu johtaja. Soittotaidon lisäksi kysytään karismaa, eikä laadukkaan yhtyeen joukosta ole helppo nousta esiin. Timo Lassy on ottanut haasteen vastaan. 2000-luvun alun kotimaisen jazzin leikekirjaan voidaan lisätä uusi sivu.

Timo Lassy Band 28.2.-8.3.2008
Timo Lassy – saksofonit
Georgios Kontrafouris – piano
Antti Lötjönen – basso
Jussi Lehtonen – rummut
Abdissa Assefa – perkussiot

Kiertueohjelma:
to 28.2. Joensuu Teatteriravintolan terassi klo 21
pe 29.2. Kuopio Kuopion Musiikkikeskuksen jazzklubi klo 21
la 1.3. Raahe Raahen Hovi klo 21
su 2.3. Oulu Nuku klo 19
ti 4.3. Hämeenlinna Verkatehtaan Vanaja-Sali klo 20
ke 5.3. Kotka Kairo klo 19
to 6.3. Savonlinna Oopperakellari klo 20
la 8.3. Turku Monk klo 22