Mr Fonebone Vuotalossa

1180
lukukertaa

Pasunisti Antti Rissasen luotsaama Mr. Fonebone -yhtye perustettiin vuonna 1994. Se on yksi harvoista yli kymmenen vuotta yhtäjaksoisesti toimineista suomalaisista jazz-yhtyeistä, josta onkin kehittynyt alansa ikoni. Mr. Fonebone on vuosien saatossa yhteen hitsautunut, innovatiivinen bändi, joka konsertoi harvoin pääkaupunkiseudulla. Nyt onkin harvinainen tilaisuus kuulla yhtyettä Jazztorstain klubikonsertissa Vuotalossa 21.2.08.

Kaikki yhtyeen jäsenet ovat ansioituneita jazz-muusikkoja ja jokaisella on myös alan akateeminen koulutus – musiikin maisterin pätevyys. Yhtyeen muusikot ovat vapaita taiteilijoita, jotka vaikuttavat kukin monissa muissakin yhtyeissä.

Pasunisti Antti Rissanen suoritti jazz-pasuunan diplomin maksimipistein Berliinissä 1997 ja sen jälkeen jatko-opintoja New Yorkissa. Yhtenä huippuhetkenä hänellä on kansainvälisen Frank Rosolino -pasuunakilpailun voitto USA:ssa vuonna 1998. Rissanen tunnetaan myös aktiivisena big band -miehenä. Mm. UMO (Helsinki), RIAS Big Band (Berliini), Mingus Big Band (New York) ja Bundes Jazz Orchestra (Saksa) ovat isoja orkestereita, joissa Rissanen on soittanut.

Saksofonisti Mikko Innanen on Sibelius-Akatemian lisäksi opiskellut Kööpenhaminan konservatoriossa. Hän on voittanut parhaan jazz-solistin palkinnon Monacossa sekä eurooppalaisten jazzyhtyeiden kilpailussa Getxossa, Espanjassa että pohjoismaisen jazzyhtyekilpailun Suomen karsinnassa Helsingissä. Innasen yhtyeistä mainittakoon Nuijamiehet ja Gourmet.

Pianisti Kari Ikonen taas voitti saksofonisti Julius Hemphillin nimeä kantavan kansainvälisen jazzsävellyskilpailun USA:ssa 2001. Hän työskentelee oman Karikko-yhtyeensä lisäksi mm. Gnomus-yhtyeessä ja Quartet Coyotessa ja on saanut Suomen Jazz-Emma -palkinnon.

Basisti Tuure Koski tunnetaan pitkään toimineesta XL-yhtyeestä ja Manuel Dunkel Quartetista. Kosken omassa Turgan Triossa hänen soittokumppaneinaan ovat Severi Pyysalo ja Marko Timonen.

Rumpali Mika Kallio on tätä nykyä yksi kysytyimmistä ja omaperäisimmistä rumpaleista Suomessa. Hän tuli toiseksi Monacon kansainvälisessä jazz- solistikilpailussa vuonna 1999.

Mr. Fonebone on soittanut lähes kaikissa suomalaisissa jazz-tapahtumissa ja esiintynyt myös mm. USA:ssa, Islannissa ja Saksassa. Yhtye on myös opettanut useilla festivaaleilla, mm. Lieksan vaskiviikolla.

Yhtyeen ensimmäinen levy – Mr. Fonebone (ARF-463) – ilmestyi vuonna 1997. Sen äänitti Yleisradio ja se julkaistiin omakustanteena. Toinen levy, Mr. Fonebone Live (TEXCD 3000), äänitettiin vuonna 1999. Siinä vierailevana solistina soitti kanadalainen trumpetisti Ingrid Jensen. Tämäkin levy tuotettiin omakustanteena ja sen jakelijana toimii Texicalli Records. Uusin levy ”Hit&run” julkaistiin maaliskuussa 2007.

Mr Fonebonen musiikilliset juuret ovat 60-luvun energisessä jazzissa. Vapaalla ilmaisulla ja vaikutteilla suomalaisesta kansanmusiikista yhtye luo omaa pohjoismaista linjaa. Bändin ohjelmisto on värikäs cocktail neljän toisistaan erottuvan säveltäjän musiikkia. Yhtyeen itsensä säveltämä ohjelmisto sisältää kaikkiaan yli 90 kappaletta.

”Lopputuloksena on ilmaisuvoimaista ja persoonallista, perinteitä kunnioittavaa mutta tuoretta tämän päivän jazzmusiikkia”, toteaa kriitikko Timo Vähäsilta.

”Uuden ohjelmiston myötä Mr. Fonebonen omien sävellysten ilme näyttää avautuneen ja vapautuneen perusmodernismista letkeään, silti kontrolloituun tämän päivän grooveen”, arvioi puolestaan HS:n musiikkikriitikko Jukka Hauru. ”Yhtye onnistui tekemään luontevaa synteesiä erilaisten epookkien ideoista. Teemat johdattelivat kuulijaa bluesista etnisiin vivahteisiin, tanssillisista rytmeistä vapaampaan kolorismiin. Tätä kaikkea katseltiin yllättävän osuvasti modaalisten tyylirillien kautta.”

to 21.2.08 klo 19 Vuotalon jazztorstai
Mr. Fonebone:
Antti Rissanen, pasuuna
Mikko Innanen, saksofonit
Kari Ikonen, piano
Tuure Koski, basso
Mika Kallio, rummut
Liput 11/9 €