Suomijazzin svengaavat 80 vuotta

1397
lukukertaa

Populaarimusiikin verkkomuseoon (www.pomus.net) on avattu uusi teemanäyttely Suomalaisen jazzin svengaavat 80 vuotta. Näyttely juhlistaa suomalaisen jazzin kahdeksankymmenvuotista taivalta esittelemällä kehitystä suomalaisen jazzin varhaisvaiheista tämän päivän korkeatasoisten ammattimuusikoiden tuotantoon saakka. Teemanäyttelyn on suunnitellut, koonnut ja toteuttanut filosofian tohtori, arkistonjohtaja Juha Henriksson Suomen Jazz & Pop Arkistosta.

Suomalaisen jazzin svengaavat 80 vuotta -näyttely käy läpi suomalaisen jazzin historiaa sanoin, sävelin, videoin ja kuvin. Havainnolliset ääni- ja videonäytteet ja valokuvat elävöittävät kokonaisuutta. Näyttely sisältää myös Populaarimusiikin museon sivuilla aikaisemmin julkaisemattomia videonäytteitä. Näyttely nivoutuu osaksi populaarimusiikin museon tietokantaa, joten linkkien kautta www.pomus.net -tietokannasta löytyy kiinnostuneille paljon mielenkiintoista lisätietoa näyttelyssä mainituista muusikoista ja kokoonpanoista. Näyttely on osa suomalaisen jazzin juhlavuotta, jonka yhteydessä Suomen Jazz & Pop Arkiston valokuvanäyttely ”Suomijazzin svengaava historia” kiertää maata Suomen Jazzliiton 40-vuotisjuhlakiertueen mukana. Kiertueella esiintyy Yrjö-palkinnon saaneista muusikoista koottu orkesteri.

Vuonna 2006 tulee kuluneeksi 80 vuotta Andania-laivan Suomen vierailusta. Monissa lähteissä lasketaan suomalaisen jazzin kehityksen alkaneen Andanian vierailusta, sillä Andanian muusikot opettivat suomalaisille muusikoille kaksi jazzin olennaista piirrettä: svengin ja improvisoinnin. Ennen Andania-laivan vierailua suomalaiset muusikot eivät osanneet rytmittää soittoaan tahdin 2. ja 4. iskulle vaan musiikin taustalla vaikuttivat muun muassa saksalaisten marssien rytmit.

Populaarimusiikin museo www.pomus.net on kaikille avoin virtuaalimuseo, joka esittelee suomalaisen populaarimusiikin historiaa monipuolisesti tekstin, kuvien sekä ääni- ja videonäytteiden avulla. Museo tuottaa myös jatkuvasti uutta luotettavaa lähdemateriaaliksi soveltuvaa tietoa suomalaisen musiikin keskeisistä vaiheista ja vaikuttajista. Museon henkilögalleriassa on jo nyt yhteensä 190 henkilön ja 12 yhtyeen tiedot sekä 30 äänitettä ja 17 videota. Museo asettaa esille myös sellaista materiaalia, jota ei löydy mistään muualta. Ääninäytteisiin valitaan klassikoiden lisäksi harvinaisuuksia. Siten museo palvelee sekä tavallisia käyttäjiä että alan asiantuntijoita. Populaarimusiikin verkkomuseo www.pomus.net avattiin yleisölle 14.12.04, jonka jälkeen kävijämäärät ovat jatkuvasti lisääntyneet. Museon käyttäjämäärät ovat vuoden 2006 aikana jo 12 500 kävijää kuukaudessa. Museo on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa suomalaisen populaarimusiikin luotettavana tietolähteenä.

Suomen Jazz & Pop Arkisto (www.jazzpoparkisto.net) tallentaa suomalaisen kevyen musiikin perinnettä kuten äänitteitä, valokuvia nuotteja ja käsikirjoituksia, lehtileikkeitä ja muusikoiden henkilökohtaista materiaalia. Materiaaliin voi tutustua arkisin arkiston tiloissa osoitteessa Arabiankatu 2, Helsinki. Suomen Jazz & Pop Arkisto on myös Suomen edustaja EU -rahoitteisessa hankkeessa Training for Audiovisual Preservation in Europe (TAPE), joka keskittyy äänitteiden, videoiden ja filmien arkistointiin ja digitointiin liittyvän tietotaidon lisäämiseen.

Suomalaisen jazzin svengaavat 80 vuotta -näyttelyyn voi tutustua osoitteessa www.pomus.net.