Jyväskylä Big Band jatkaa kantaesityksiään

1515
lukukertaa
JBB
Kuva. Hanna Marjanen.
JBB

Jyväskylä Big Band konsertoi sunnuntaina 19.03.2006 klo 17.00 Siltasalissa Jyväskylässä Ilkka Mäkitalon johdolla solistivierainaan pianisti Joona Toivanen, saksofonisti Markku Rinta-Pollari ja trumpetisti Kalevi Louhivuori. Konsertissa kuullaan sekä uunituoreita että myös vanhempia Jyväskylä Big Bandin tilaussävellyksiä nuorilta keskisuomalaisilta ja suomalaisilta säveltäjiltä. Kantaesityksensä saavat teokset Esa Onttoselta, Jarkko Hakalalta, Samuli Mikkoselta ja Joona Toivaselta. Tämän lisäksi ohjelmassa ovat JBB vanhemmat tilaussävellykset Kari Ikoselta, Matti Laukkaselta ja Markku Rinta-Pollarilta sekä 1. Esko Linnavalli Big Band -sävellyskilpailun voittanut teos ”Golden House of Samarkand” Pessi Levannolta ja toiseksi sijoittunut Veli-Matti Halkosalmen teos ”Kaiku”. Vieraidemme ohella konsertissa pääsevät esiin myös JBB:n omat solistit. Jyväskylä Big Bandilla on ilo saada solisti- ja säveltäjävieraakseen nämä jyväskylästä kotoisin olevat muusikot.

Nyt kuultava projekti jatkaa Jyväskylä Big Bandin ja suomalaisten ja keskisuomalaisten säveltäjien yhteistyötä. Vuodesta 1998 lähtien big band on tilannut ja esittänyt sävellyksiä useilta suomalaisilta säveltäjiltä.

Jyväskylä Big Band on Jyväskylän seudulla asuvien muusikoiden ja musiikinopiskelijoiden ammattimaisesti toimiva kokoonpano. Kapellimestarina on toiminut vuodesta 1995 lähtien Ilkka Mäkitalo. Vuosina 1994-2003 big band on konsertoinut useilla kotimaisilla festivaaleilla mm. Jyväskylä Summer Jazz, Lahden Jazztori, Imatra big band festivaalit sekä tehnyt konserttimatkat Kuubaan, Prahaan ja Pietariin. Big bandillä on ollut monia koti- ja ulkomaisia solisteja mm. Antti Rissanen, Kari ’Sonny’ Heinilä, Jukka Perko, Tapio Maunuvaara, Rebeca Mauleon Santana, Stuart Hall ja Petri Juutilainen. Jyväskylä big band tähtää monipuolisuuteen; se on erikoistunut salsa- ja maailmanmusiikkiin sekä suomalaiseen big band -musiikin esittämiseen, mutta esittää tarvittaessa vaikka soul-ohjelmistoakin.

Joona Toivanen (s. 1981) on pianisti ja säveltäjä, joka on valmistunut Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta vuonna 2002. Hän opiskelee nykyisin Göteborgin musiikkikorkeakoulussa sekä Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa solistisella jazzlinjalla. Hänen opettajinaan toimivat mm. Lars Jansson ja Anders Jormin. Toivanen tunnetaan parhaiten oman niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin menestystä niittäneen trionsa kautta, jonka kiitetty Blue Note -albumi julkaistiin helmikuussa 2006. Konsertissa kuultava kantaesitys ”About a Fish” on Toivasen kolmas tilausteos JBB:lle ja pianisti on ensi kertaa JBB:n solistina.

Markku Rinta-Pollari (s. 1958) on saksofonisti ja säveltäjä, joka tunnetaan parhaiten afrokuubalaiseen musiikkiin erikoistuneen Salsamania-yhtyeensä kautta. Hän on monipuolinen muusikko joka on tehnyt musiikillista ja myös poikkitaiteellista yhteistyötä monien kotimaisten ja kansainvälisten muusikoiden kanssa sekä säveltänyt musiikkia myös TV-, teatteri sekä tanssiproduktioihin. Rinta-Pollari on toiminut Keski-Suomen kevyen musiikin läänintaiteilijana (1996-2001) ja on ollut Jyväskylä Summer Jazz -festivaalin taiteellisena johtaja aina vuodesta 1996 lähtien. Vuodesta 2001 lähtien Rinta-Pollari on toiminut ammattiopiston Konservatorion koulutussuunnittelijana. Rinta-Pollari on ollut JBB:n kapellimestari-, säveltäjä- ja solistivieraana useita kertoja.

Kalevi Louhivuori (s. 1984) on jyväskyläläinen persoonallinen trumpetisti, joka on valmistunut Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta ja jatkaa nyt opintojaan Sibelius-Akatemian jazzosastolla opettajanaan mm. Tim Hagans. Louhivuori soittaa sekä myös säveltää musiikkia yhtyeilleen Normal Jean, Myöhä ja on säveltänyt myös JBB:lle. Hän on soittanut jo vuosia Jyväskylä Big Bandissä sekä tehnyt myös yhteistyötä monien kotimaisten eturivin jazzmuusikoiden kanssa.

Jarkko Hakala (s. 1977) on trumpetisti ja säveltäjä, joka on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin pohjoismaistenkin muusikoiden kanssa. Hakala on kotoisin Vantaalta ja hän on opiskellut Kööpenhaminassa Rytmisk Musikkonservatoriumissa vuosina 1998-2003. Häntä on kuultu mm. yhtyeissä Karikko, Poutaja, Idiot, The Orchestra, Rodent. Muihin soittokumppaneihin kuuluvat Bjarne Roupé, Paolo Russo, Palle Danielson, Fabrizio Mandolini sekä Sonny Heinilä. Keväällä 2004 JBB esitti konsertillisen Hakalan uutta big band -tuotantoa. Nyt kuultavan uuden teoksen nimi on ”Muisto”.

Samuli Mikkonen (s.1973) on pianisti ja säveltäjä, joka tunnetaan omasta persoonallisesta suomalaiskansallisesta soundistaan. Mikkonen on säveltänyt pääasiassa omille yhtyeilleen Samuli Mikkonen Trio, Samuli Mikkonen & 7 henkeä mutta myös muille kokoonpanoille kuten Otra Vez -kvintetille sekä Jyväskylä Big Bandille. Konsertissa kuultava big band versio sävellyksestä ”Murehista muovaeltu” on Mikkosen kolmas tilausteos JBB:lle. Mikkonen on tehnyt yhteistyötä monien suomalaisten ja kansainvälisten muusikoiden kanssa.

Esa Onttonen (s.1975) tunnetaan monipuolisena kitaristina, säveltäjänä ja sovittajana. Hän on valmistunut vuonna 2001 Sibelius-Akatemian jazzosastolta pääaineenaan sävellys. Marraskuussa 2001 UMO solistinaan Mikko Innanen esittivät Onttosen lopputyön ”Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille”. Kokonaisuus vakuutti yleisön, arvostelijat sekä esittäjänsä. Tämän jälkeen kiitosta ovat saaneet big band -yhteistyö niin Jukka Perkon kuin Jukka Gustavsoninkin kanssa. Tässä konsertissa kuultava kantaesitys ”A Face You Can Trust” on Onttosen toinen tilausteos JBB:lle. Onttonen on säveltänyt ja tehnyt sovituksia monille eri kokoonpanoille mm. UMO, Virtuosi de Kuhmo ja hän on mukana mm. yhtyeissä Gnomus, Gourmet, MiriaM & Band, Jenny Robson Band.

Matti Laukkanen on jyväskyläläinen säveltäjä, pianisti ja pedagogi. Laukkanen toimii opettajana Jyväskylän ammattiopiston konservatoriolla. Vuonna 2002 JBB kantaesitti yhdessä kansantanssi ryhmä ISOT kanssa näyttämöteos Illuminaation, jonka musiikki tilattiin Laukkaselta. Nyt kuultava teos Tan-go-go vuodelta 2005 liikkuu argentiinalais-suomalaisissa tunnelmissa. Laukkanen on mukana mm. seuraavista kokoonpanoissa Otra Vez!, Vivaldi ja Wispilät, Tuulenkantajat, Avanto. Otra Vez -yhtyeen s aman niminen uutuuslevy sai vuonna 2005 erinomaisen vastaanoton.

Kari Ikonen (s.1973) on kosketinsoittaja ja säveltäjä, joka osaa aina yllättää niin musiikillaan kuin lavakarismallaan. Hän on valmistunut vuonna 2001 Sibelius-Akatemian jazz osastolta pääaineenaan sävellys. Ikosen big band -teos ”Luoto” palkittiin vuonna 2000 sävellyskilpailussa USA:ssa. Vuonna 2001 Karikko-levy voitti Jazz Emman. Ikonen säveltää ja soittaa mm. seuraavissa kokoonpanoissa Gnomus, Ahava, Karikko, Mr. Fonebone. Vuonna 2002 Kari Ikosen JBB:n tilaussävellys Peikkola big bandille osallistui 45 sävellyksen rinnalla Sardinian Jazz Orchestran järjestämään seitsemänteen ScriveInJazz kilpailuun Italiassa. Teos voitti ensimmäisen palkinnon vapaan sävellyksen kategoriassa.

Pessi Levanto (s. 1973) tunnetaan monipuolisena pianistina ja säveltäjänä, jonka sovitus- ja sävellystuotanto vaihtelee a cappela sekstetistä sinfoniaorkesterin kautta big bandiin. Tuotannosta löytyy niin näytelmä- musiikkia, elokuvamusiikkia, musiikkia tanssiteoksiin sekä jazzmusiikkia lapsille. Levanto on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta 1999. Hän on toiminut muusikkona useissa eri yhteyksissä mm. UMO Jazz Orchestra, Espoo Big Band, XL, How Many Sisters, Lauluyhtye Rajaton, Don Huonot, Ultra Bra sekä työskennellyt myös eri pääkaupunkiseudun teattereissa ja toiminut kouluttajana mm. Sibelius-Akatemiassa, Helsingin Pop/Jazz-konservatoriossa, Teatterikorkeakoulussa. Levanto on ollut kaksi kertaa JazzEmma-ehdokkaana. Vuonna 2005 teos ”Golden House Of Samarkand” voitti ensimmäisen palkinnon 1. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailussa Imatralla.

Veli-Matti ”Vellu” Halkosalmi (s. 1971) valmistui vuonna 1998 sekä kitaransoiton-, että teorian ja säveltapailun opettajaksi Pop & Jazz Konservatoriosta Helsingistä. Halkosalmen toimintaa musiikkialalla voi hyvällä syyllä luonnehtia laaja-alaiseksi. Hän on toiminut eri yhteyksissä mm. muusikkona, kapellimestarina, säveltäjänä, sovittajana, opettajana ja oppikirjailijana. Halkosalmi on johtanut Pop & Jazz Konservatorion PJK Big Bandiä sekä omaa musiikkiaan esittävää Pophorn-orkesteriaan. Halkosalmen monipuolisuus heijastuu myös sävellys- ja sovitustyössä, joka käsittää laajasti musiikkia eri tyyleihin ja kokoonpanoille. Kesällä 2005 teos ”Kaiku” voitti toisen palkinnon 1. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailussa Imatralla. Syksyllä 2005 kantaesitettiin ”Arctic Blues” -sarja Jukka Perkolle ja Hollannin radion Metropole Orchestralle – yhteistyö tämän orkesterin kanssa jatkuu myös tulevaisuudessa.