Tampere Jazz Happening 2005

1156
lukukertaa

Järjestyksessään 24. Tampere Jazz Happening tarjoaa modernin jazzin ystäville jälleen häikäisevän konserttien sarjan 3.–6.11.2005. Pääsylippujen ennakkomyynti tähän kansainvälisesti arvostettuun festivaaliin on nyt alkanut! Tampere Jazz Happening 2005 -lippuja myyvät Lippupisteet kautta maan, Tampereen Musiikkijuhlien festivaalitoimisto Tampereella sekä Digelius Music Helsingissä.

Lähes 100 jazzmuusikkoa yhteensä 22 kokoonpanosta ympäri maailman saapuu tarjoamaan parastaan Happeningin laatutietoiselle yleisölle. Pakkahuoneella ja Klubilla nautitaan kolmen päivän ajan kansainvälisestä ohjelmasta ja Ravintola Telakan lava on viime vuosien tapaan pyhitetty kotimaisille kokoonpanoille.

Festivaali starttaa Klubilla jo torstaina 3.11., jolloin alkuillasta perehdytään DJ-tekniikan saloihin new yorkilaisen DJ Logicin turntablism-workshopissa. Ilta jatkuu Tampere Jazz Happeningin käsiohjelmissa vuosikausia seikkailleen Pauli Kallion ja Ville Pirisen Ornette Birks Makkonen -jazzsarja-kuvanäyttelyn avajaisilla sekä Liian Paha Groove -sarjakuvakokoelman julkistamisella. Illan orkestereina toimivat Black Audio sekä World Peace Orchestra, DJ -tehtävistä vastaa Pauli Kallio.

Festivaalin varsinainen ohjelmakokonaisuus käynnistyy perjantaina 4.11. Pakkahuoneen iltakonsertilla, jonka aloittaa Pariisin uutta jazz-sukupolvea edustava Collectif Slang, yhtyeen nokkamies Mederic Collignon vieraili Tampereella viimeksi vuonna 2003. Iltaa jatkaa pianisti Esbjörn Svenssonin luotsaama E.S.T. ja perjantai-illan Pakkahuoneella päättää kitaristi Vernon Reidin ja DJ Logicin yhteistyöprojekti The Yohimbe Brothers iskevällä yhdistelmällä hiphop-biittejä, elektroa, funkrockia ja jazzia.

Perjantain jazztarjonnasta Telakalla pitää huolen kolme kokoonpanoa. Illan aloittaa Helsinkiläinen kommandojazz-kvartetti Mohel, jonka jälkeen Harri Sjöströmin ja Bernhard Arndtin Three Meter Dog tavoittelee vapautta äänen kautta. Illan päättää retrofuturistisella vaihtoehtojazzillaan hurmaava Mikko Innanen & Innkvisitio.

Kun Pakkahuoneen ja Telakan lavat perjantai illalta hiljenevät, jatketaan Klubilla yhä villimmissä tunnelmissa italialaisen Carlo Actis Daton kokoonpanon Actis Bandin yhdistäessä yöklubilla avantgardea tiukkaan funkrockiin.

Lauantain 5.11. iltapäiväkonsertti Pakkahuoneella aukeaa Trevor Watts & Jamie Harris Duon tuulahduksilla Afrikasta ja Aasiasta, jazzista ja lattarista. Konsertti jatkuu Gebhard Ullmann’s Basement Research 5tetin Euroopan ensiesiintymisellä ja päättyy energisen Brötzmann-Pliakas-Wertmüller -trion freejazz-kilvoitteluun.

Festivaalin toisen päivän iltakonsertti aukeaa yhdysvaltalaisen Jacob Fred Jazz Odysseyn sävelin ja norjalaisen Solveig Slettahjell Slow Motion Quintetin tahdissa siirrytään yhä herkempiin tunnelmiin. Konsertti päättyy kahden voimaduon yhteistyöprojektiin: King Crimsonista tunnetut Trey Gunn ja Pat Mastoletto astuvat lavalle yhdessä Kimmo Pohjosen ja Samuli Kosmisen kanssa kokoonpanossa KTU. Luvassa särmikästä, uutta ja erilaista musiikkia.

Telakan lauantai-illan aloittaa Jarmo Saari tarttuvalla ja mausteisella Solu- sooloprojektillaan. Saaren jälkeen Telakalla kuullaan suomalais-tanskalaista Innanen-Duoa. Ilta päättyy melodiseen Rhodes-jazziin, kun esiintymisvuorossa on MP4.

Musiikillinen nautinto jatkuu myös lauantaina vielä pikkutunneille asti. Klubin yössä helsinkiläinen The Five Corners Quintet tarjoilee vaikutteita jazzin 50- ja 60-luvun kulta-ajasta, bossa novasta ja lattarirytmeistä.

Festivaalin viimeinen päivä käynnistyy sunnuntain 6.11. iltapäiväkonsertilla jonka ensimmäinen esiintyjä Amsterdam String Trio ammentaa kamarimusiikki- perinteestä omalla ainutlaatuisella tyylillään. Konsertti jatkuu puolalaisen freejazz-legenda Tomasz Stankon kvartetin ensiesiintymisellä Tampere Jazz Happeningissa. Sunnuntain konsertin viimeistelee yhdysvaltalaisen OrkestRovan The Alligator Tour, jonka kokoonpanossa soittaa Rova Saxophone Quartetin ydinryhmän lisäksi Satoko Fujii, Akira Horikoshi ja Natsuki Tamura. Tampereella kokoonpanon kanssa lavalle nousevat Suomen jazzmahdit Verneri Pohjola, Antti Lötjönen, Ilmari Pohjola sekä Markku Veijonsuo.

Tampere Jazz Happening 2005 päättyy sunnuntaina Klubilla, kun yksi Tanskan suosituimmista jazzbändeistä, Ibrahim Electric johdattaa jazzkansan päätösjameihin. Jazzin, rockin, afron ja funkin rajoja suuntaan ja toiseen venyttävän Ibrahim Electricin jälkeen on tuttuun tapaan arvaamattoman ja yllätyksellisen freejamsession aika viimeistellä Tampere Jazz Happening 2005.