Juuri Jazz täyttää syksyn 2005

973
lukukertaa

Juuri Jazz tavoittelee jazzin syvintä olemusta Jazzmuusikot ry tempaisee syksyn mittaan teemapohjaisen esityssarjan merkeissä Kulttuuritehdas Korjaamolla, os. Töölönkatu 51 b. Kymmenen tapahtuman sarja käynnistyy 21.9. ja kantaa nimeä JUURI JAZZ AT KORJAAMO. Jazzia kuullaan joka keskiviikko välillä 21.9.-30.11.2005, sillä poikkeuksella että 2.11. jää väliin.

Jazz-klubi rytmittyy yhteen Korjaamon keskiviikkoiltoja värittävään klub Imageen, joka on keskusteluklubien sarja. klub Imagessa nostetaan esiin ajankohtaisia ilmiöitä ja ihmisiä ja se haastaa yleisön rohkeasti mukaan keskusteluun. Keskustelut radioidaan Radio Helsinkiin ja ne sijoittuvat keskiviikkoillassa ennen jazzia. Ensimmäinen klub Image pidetään siis 21.9. klo 19.00., jolloin aiheena on Luova totuus. Keskustelun vetäjänä on Bisnes.fi:n päätoimittaja Jaakko Lyytinen. Korjaamon keskiviikkoon on yleisöllä vapaa pääsy.

Juuri Jazz yhdistää eri ikäisiä jazzareita

Ideana on yhdistää lavalla kaksi eri-ikäistä solistia – sekä nuoren että vanhemman polven jazzmuusikko. Avajaiskokoonpanossa kohtaavat kolmekymppinen vokalisti Jenny Robson ja kuusikymppinen saksofonisti Esa Pethman. Heidän komppiryhmänään soittavat Alexi Tuomarila (p), Wade Mikkola (b), Klaus Suonsaari (dr).

”Tarkoituksena on tuoda lavalla yhteen yllättävä pari, joka kohtaa toisensa ensi kertaa musiikillisesti – ja yhteisenä kielenä silloin toimivat jazzstandardit,” kertoo idean alullepanija Wade Mikkola Jazzmuusikot ry:stä. ”Yhteisen musiikkityylin puitteissa soittajien yksilöllinen ilmaisu ja tyyli – oma solistinen ääni – erottuu selkeästi muista. Sekä nuorten että vanhempien muusikoiden innoittajana on alun perin toiminut ns. standardijazz. Se on myös kansainvälinen kieli, joka yhdistää muusikot maasta ja iästä riippumatta. Tästä kumpuaa myös JUURI JAZZin teema – eli mennään yhdessä juurille.

Solistien kanssa esiintyy joka kerta eri muusikoista koostuva kolmen hengen komppiryhmä, joka sekin sekoittaa sujuvasti eri ikäkausia edustavat muusikot. ”Syksyn mittaan lavalla esiintyy peräti viisikymmentä eri ikäryhmiä edustavaa jazzmuusikkoa,” täsmentää Mikkola. ”Muusikoilta saamamme palaute on ollut todella positiivista – on jännittävää saada esiintyä uusien ihmisten kanssa.”

Yhteistyötä ja yhteisiä yleisöjä

”Innostuimme Juuri Jazz -konseptista, koska meidän intresseissämme on kasvattaa klub Imagea ja saada siitä monia sisältöjä kattava kokonaisuus. Unelmana olisi saada monimuotoisia yleisöjä sekä keskustelulle että jazzmusiikille tässä yhteydessä,” visioi Korjaamon koordinaattori Riikka Fagerholm Korjaamon odotuksia.

Ensimmäisessä keskusteluklubissa 21.9. puhutaan luovuudesta, tietopääomasta ja innovaatioista. Mitä vaaditaan yrityksiltä, että voitaisiin todella puhua luovasta taloudesta tai innovatiivisuudesta? Vieraana mm. tulevaisuuden tutkimuksen professori Pirjo Ståhle.

Sekä Jazzliiton toiminnanjohtaja Maiju Varilo että Jazzmuusikot ry:n perustajajäseniin kuuluva Jari Perkiömäki suitsuttavat yhdessä yhteistyötä Korjaamon kanssa. ”Tässä on kaikki loistavan yhteistyön ainekset – Jazzmuusikot ry:llä on tarjota laadukas sisältö ja konsepti, ja Korjaamolla taas erinomainen tila, tavoitettavuus ja uusi yleisö.” Myös Jenny & Antti Wihurin säätiö on tukenut projektia ja mahdollistanut sen toteuttamisen. Korjaamon Fagerholm kuittaa lopuksi ”Meille jazz on nimenomaan yhdistävä tekijä – mitä moninaisimmille yleisöille, sen parempi.”

Jazzmuusikot ry: Jäseninä 100 ammattijazzmuusikkoa. Perustettu 1997. Puheenjohtaja: Sami Linna.
Jazzliitto: 42 jäsenyhdistystä. Perustettu 1966. Toiminnanjohtaja: Maiju Varilo.
Kulttuuritehdas Korjaamo: Perustuu uudenlaiseen ajatteluun, jossa sisältöjen ja kulttuurin tuottajat, tarjottavat sisällöt sekä niistä kiinnostunut yleisö törmäilevät toisiinsa. Perustettu keväällä 2004. Perustajana Raoul Grünstein.

JUURI JAZZ AT KORJAAMO:

ke 21.9. Jenny Robson, laulu Esa Pethman, sax Alexi Tuomarila, piano Wade Mikkola, basso Klaus Suonsaari, rummut

ke 28.9. Johanna Iivanainen, laulu Erik Lindström, vibrafoni Jussi Fredriksson, piano Pekka Sarmanto, basso Ville Pynssi, rummut

ke 5.10. Sven Nygård, tenor sax Olli Ojajärvi, tenor sax Sami Linna, gtr Eerik Siikasaari, basso Hanne Pulli, rummut

ke 12.10. Markku Johansson, trp Manuel Dunkel, sax Riitta Paakki, piano Ilkka Hanski, basso Tom Nekljudov, rummut

ke 19.10. Pekka Toivanen, sax Kasperi Sarikoski, pasuuna Janne Maarala, piano Tapio Salo, basso Tomi Parkkonen, rummut

ke 26.10. Jari Perkiömäki, sax Jukka Eskola, trp Teemu Viinikainen, gtr Ville Huolman, basso Reiska Laine, rummut

ke 2.11. ei ohjelmaa!

ke 9.11. Mircea Stan, pasuuna Joonatan Rautio, sax Markus Niittynen, piano Pentti Mutikainen, basso TBA, rummut

ke 16.11. Pekka Leander, pasuuna Jussi Kannaste, sax Lasse Hirvi, piano Ville Herrala, basso Rami Eskelinen, rummut

ke 23.11. Reija Lang, laulu Kalle Kaartinen, sax Kirmo Lintinen, piano Wade Mikkola, basso Jonatan Sarikoski, rummut

ke 30.11. Emma Salokoski, laulu Pentti Lasanen, sax, cl, tpt Eero Ojanen, piano Tuure Koski, basso Thomas Rönnholm, rummut