Elojazz & Blues 2005

1173
lukukertaa

Elojazz & Blues soi 17. kerran Kuusisaaressa, Seurahuoneella ja kaupungin keskustassa 5.-7.8. Ohjelmisto on tasapainoinen ja luvassa on korkeatasoista bluesia ja jazzia. Ohjelmistossa näkyy myös se, että Oulun kaupungin täyttää tänä vuonna 400 vuotta.

Vaikka ulkomaiset supernimet puuttuvat, tarjoaa tapahtuma järjestäjien mukaan tiiviin ja tasapainoisen jazzannoksen. Yksi ohjelmiston huippukohtia on jo perinteeksi muodostunut Madetojan salin big band -konsertti, jossa kuullaan maailman ensi-iltana Oulu All Star Big Bandia. Sven Seebeckin johtamaan orkesteriin on koottu oululainen big band -osaaminen ja solistina esiintyy Oulun ”oma tyttö”, kotimaiseen vokalistikärkeen jo usean vuoden ajan kuulunut Johanna Iivanainen. Laaja- alaisena laulajana tunnettu, popista swingiin ulottuvan repertoaarin omaava Johanna Iivanainen on historian ensimmäinen Sony Jazz -palkinnon saanut nuori muusikko.

Myöskin Kuusisaaren jazzilta on tiivis. Sen aloittaa pitkään New Yorkissa vaikuttaneen kokeneen basistin ja kouluttajan Wade Mikkolan kvintetti, joka tulkitsee vanhoja kotimaisia iskelmiä komeasti jazziksi. Toisena esiintyy Suomen viime vuosien näkyvin nuori yhtye, kaikki mahdolliset palkinnot Young Nordic Jazz Comets-kilvan voiton jälkeen kerännyt Ilmiliekki Quartet johtajanaan trumpetisti Verneri Pohjola. Satsin päättää Eero Koivistoinen Music Society, joka on svengaavinta Koivistoista vuosikausiin.

Klubi-illan aloittaa festivaalilla laajasti esiintyvää unkarilainen Apáti Dixielandiä Oulun ystävyyskaupungista Siófokista. Päätähtenä soittaa kotimaisesta jazzkermasta koottu kvintetti Mr Fonebone, jota luotsaa pasunisti Antti Rissanen sekä omalla laillaan kaupungin juhlavuoden kunniaksi esiintyvä amerikkalainen tenoristi-laulaja Juli Wood, jolla on oululaiset sukujuuret. Woodia säestää Wade Mikkolan trio.

Bluesosasto on tasaisen vankka. Laajalti radiosoittoa ja kansainvälistäkin menestystä nauttinut Black River Bluesman kumppaneineensekä tunnetut suomalaiset bluesvoimat Micke Björklöf & Ville ”Lefty” Leppänen ja Helge Tallqvist & Groovy Eyes ynnä ruotsalainen Steamin Jesaja vastaavat Kuusisaaren osuudesta. Iltaklubissa Seurahuoneella soittavat Black River Bluesmanin ja Björklöf & Leppänen parivaljakon lisäksi paikallinen Luu´s Blue, jonka vieraana on Olli Tuomainen sekä T. Leino & Blue Desease.

Toisen perinteen, sunnuntaisten lastenjatsien, lisäksi luvassa on peräti kaksi kirkkokonserttia. Karjasillan kirkossa kuullaan ensiksi Yxi Wanhan Wirren Messu Paroni Paakkunaisen, yhtyeen ja kuoron johdolla sekä Eero Koivistoisen, Johanna Iivanaisen ja Olli Ahvenlahden trioesitys.