Tampere Jazz Happening 2004

1506
lukukertaa

Järjestyksessään 23. Tampere Jazz Happening tarjoaa tinkimättömän ja laadukkaan läpileikkauksen tämän päivän modernista jazzista. Yli 90 huippumuusikkoa yhteensä 20:stä kokoonpanosta ympäri maailman kokoontuu tarjoamaan parastaan Happeningin laatutietoiselle yleisölle. Pakkahuoneella ja Klubilla nautitaan kolmen päivän ajan kansainvälisestä ohjelmasta ja Ravintola Telakan intiimi lava on jälleen pyhitetty lähinnä suomalaisen jazzin kärkinimille. Festivaali starttaa jo torstaina 4.11. kun Klubin klinikalla operoivat Raoul Björkenheim ja Lukas Ligeti, minkä jälkeen illan musiikista vastaa ”friimusiikkia rahvaalle” tarjoileva tamperelainen Suurin Onni.

Varsinaisesti tämänvuotinen festivaali käynnistyy perjantaina Pakkahuoneen iltakonsertilla, jonka aloittaa libanonilainen ud-virtuoosi Rabih Abou-Khalil, eräs tämän päivän menestyksekkäimpiä jazzmuusikoita Euroopassa. Abou-Khalilin satumaisen itämaisten tunnelmien jälkeen iltaa jatkaa Jazz Jamaica, jonka musiikissa nimen mukaisesti yhdistyy ska, reggae ja jazz. Gary Crosbyn luotsaama 11-henkinen yhtye koostuu brittijazzin kärkinimistä. Illan edetessä Pakkahuoneella matkataan yhä syvemmälle jamaikalaisen musiikin juurille, legendaarisen The Skatalitesin saapuessa juhlistamaan 40 vuoden taivaltaan myös Tampereelle.

Perjantain jazztarjonnasta Telakalla pitää huolen kolme kokoonpanoa. Illan aloittaa omia sävellyksiään sekä 50-60-luvun jazzin ikivihreitä esittävä tamperelainen Olmarin Unioni ja sen jälkeen iltaa vie eteenpäin pasunisti Antti Rissasen ja basisti Ted Trimblen yhteistyöprojekti Nordic Project, jossa etusijalla on pohjoismaista sukujuurta olevien muusikoiden musiikki. Telakan illan päättää Raoul Björkenheim & Lukas Ligeti fuusioimalla afrikkalaista, korealaista sekä indonesialaista musiikkia free-jazziin, rockiin ja avantgardeen.

Lauantain iltapäiväkonsertin alkupuolisko Pakkahuoneella on oiva tilaisuus tarkistaa pohjoismaisen jazzin elinvoima. Konsertin avaa ruotsalainen Exploding Customer, tarjoillen jazzia free-bop-post-Ornette tyyliin. Seuraavaksi lavalle saapuu Norjan viimeisin lahja jazzmaailmalle, The Core. Pidemmälle iltapäivään yleisön saattelee Chicagon jazzpiirien ytimessä vaikuttavat saksofonisti Fred Anderson ja perkussionisti Hamid Drake. Konsertin viimeistelee ranskalaisen rumpalin Christophe Marguetin Sextetin vivahteikas, vastakohtien sävyttämä musiikki.

Festivaalin toisen päivän iltakonsertti polkaistaan Pakkahuoneella liikeelle Chicago Underground Trion akustisen, elektronisen ja elektro-akustisen musiikin voimin. Allstar-kokoonpano The Cosmosamatics on puolestaan liikkeellä ohjelmistolla, joka käsittää niin omia sävellyksiä kuin Eric Dolphyn ja Charlie Parkerinkin kappaleita. Konsertti huipentuu saksofonisti Ravi Coltranen huippuvireessä olevaan kvartettiin. Yöklubilla jazzpalkintoja kahminut saksofonisti Soweto Kinch yhdistää tyylillä ja taidolla hiphopin bebopiin.

Telakalla lauantaina Verneri Pohjolan kilvan kiitetty Ilmiliekki Quartet aloittaa illan impressionistisella, peräti romanttisella tyylillään. Illan päätteksi Teddy Rok Sevenin funk-jazz-afrobeat-aateliset ottavat Telakan haltuunsa rumpali Teppo Mäkysen johdolla.

Sunnuntain iltapäiväkonsertissa Pakkahuoneella debytoi suomalainen superryhmä Loco Motife, jossa suomalaisen jazzin legendat kohtaavat trumpettivirtuoosi Anders Bergcrantzin. Kvartettinsa kanssa konsertoiva basisti Henry Grimes on palannut musiikkialalle 30-vuoden tauon jälkeen ja lunastanut oitis takaisin paikkansa modernin jazzin kärkinimien joukossa. Tampere Jazz Happeningin tämänvuotisen ohjelmiston päättää italialainen Gianluigi Trovesi Ottetto joka yhdistää ajan hengen mukaisesti akustisen elektroniseen sekä perinteisen moderniin riemastuttavan omintakeisesti saksofonisti-klarinetistimestari Trovesin johdolla.

Tuttuun tyyliin Tampere Jazz Happening huipentuu sunnuntai-illan freejamsessioon Klubilla, jolloin lavaa isännöi Raoul Björkenheim vierainaan modernin jazzin kansainväliset huippumuusikot ja kaikki on mahdollista!

TAMPERE JAZZ HAPPENING OHJELMA

TORSTAI 4.11.

Klubi: vapaa pääsy 21.00 Kitara/rumpuklinikka: Raoul Björkenheim & Lukas Ligeti 23.00 SUURIN ONNI (FIN): Kusti Vuorinen – tb, acc; Tanja Vuorinen – perc; Janne Tuomi – perc; Ville Rauhala – b; Timo Kaaja – b; Riku Poramo – b, g; Masa Orpana – tcl, sax; Sami Sippola – asax; Mikko Vanhasalo – tsax, cl

PERJANTAI 5.11.

Telakka: 10 e 21.00 OLMARIN UNIONI (FIN): Masa Orpana – tsax; Ville Rauhala -b; Saku Järvinen – p; Mikko Järvinen – dr 23.00 NORDIC PROJECT (FIN/USA): Antti Rissanen – tb; Ted Trimble – b; Jarmo Savolainen – p; Gene Calderazzo – dr 01.00 RAOUL BJÖRKENHEIM & LUKAS LIGETI (FIN/USA): Raoul Björkenheim – g; Lukas Ligeti – dr

Tullikamarin Pakkahuone: 30 / 25 e 20.00 RABIH ABOU-KHALIL (LEB/IT/FRA/USA): Rabih Abou-Khalil – oud; Gavino Murgia – voc, asax; Luciano Biondini – acc; Michel Godard – tuba; Jarrod Cagwin – dr 22.00 JAZZ JAMAICA (UK): Gary Crosby – b, Soweto Kinch – asax; Denys Baptiste – tsax; Abram Wilson – tp; Harry Brown – tb; Rod Youngs – dr; Philip Harper – perc; Juliet Roberts – voc; Alex Wilson – p; keys; Robin Banerjee – g; Zara MacFarlane – voc 00.00 THE SKATALITES (JAM): Kevin Batchelor – tp; Karl Bryan – sax; Devon James – g; Lloyd Knibb – dr; Lloyd Brevett – b; Doreen Shaffer – voc; Lester Sterling – sax; Kenneth Stewart – keys; Gordon Vin aka Don Drummond jr – tb

LAUANTAI 6.11.

Telakka: 10 e 21.00 ILMILIEKKI QUARTET (FIN): Antti Lötjönen – b; Olavi Louhivuori – dr; Verneri Pohjola – tp; Tuomo Prättälä – p 23.00 TEDDY ROK 7 (FIN): Teppo Mäkynen – dr; Jukka Eskola – tp; Timo Lassy – sax; Mikko Innanen – sax; Ville Riippa – keys; Timo Hirvonen – b; Abdissa Assefa – perc

Tullikamarin Pakkahuone: 20 / 15 e 13.00 EXPLODING CUSTOMER (SWE): Martin Küchen – reeds; Kjell Nordeson – dr, perc; Tomas Hallonsten – tp, acc, keys; Benjamin Quigley – b 14.30 THE CORE (NOR): Kjetil Möster – sax; Erlend Slettevold – p; Steinar Raknes – b; Espen Aalberg – dr 16.00 FRED ANDERSON & HAMID DRAKE (USA): Fred Anderson – tsax; Hamid Drake – dr, perc 17.30 CHRISTOPHE MARGUET SEXTET (FRA): Christophe Marguet – dr, perc; Daunik Lazro – sax; Michel Massot – tuba; Olivier Benoit – g; Alain Vankenhove – tp; Philippe Deschepper – g

Tullikamarin Pakkahuone: 30 / 25 e 20.00 CHICAGO UNDERGROUND TRIO (USA): Rob Mazurek – cornet, laptop; Noel Kupersmith – b; Tim Mulvenna – d 22.00 THE COSMOSAMATICS (USA): Sonny Simmons – asax, english horn; Michael Marcus – saxello, bcl, barsax; Masa Kamaguchi – b, g; Jay Rosen – dr 00.00 RAVI COLTRANE QUARTET (USA): Ravi Coltrane – sax; L. Perdomo – p; Drew Gress – b; E.J. Strickland – dr

Klubi: 10 e 01.30 SOWETO KINCH (UK): Soweto Kinch – asax, rap; Femi Temowo – g; Michael Olatuja – b; Troy Miller – dr

SUNNUNTAI 7.11.

Tullikamarin Pakkahuone: 30 / 25 e 14.00 LOCO MOTIFE (FIN/SWE): Anders Bergcrantz – tp; Mikko Innanen – sax; Rasmus Korsström – sax; Mikko Iivanainen – g; Iro Haarla – keys, harp; Johanna Iivanainen – voc; Uffe Krokfors – b; Antti Hytti – b; Tomas Törnroos – dr; Tom Nekljudow – dr 15.30 THE HENRY GRIMES QUARTET (USA): Henry Grimes – b; Jemeel Moondoc – sax; Hamid Drake – dr; Khan Jamal – vibes 17.00 GIANLUIGI TROVESI OTTETTO (IT): Gianluigi Trovesi – asax, cl; Beppe Caruso – tb; Massimo Greco – tp, flugelhorn, electronics; Marco Remondini -cll, asax, electronics; Roberto Bonati – b; Marco Micheli – el.b, ac.b; Fulvio Maras – perc; Vittorio Marinoni – dr

Klubi : vapaa pääsy 20.00 Jamit, isäntänä Raoul Björkenheim