Vapaat Äänet syksyllä 2001

1036
lukukertaa

Vapaiden äänten syyskiertueella esitäyttyy ranskalaisyhtye 32 Janvier. Tämä uusi kvartetti konsertoi yhdessä suomalaisen Lieka –yhtyeen kanssa. Nämä kaksi kokoonpanoa tuovat ensimmäisen kerran konserttisarjan historiassa mukaan vapaan ihmisäänen! Mukana on kaksi temperamenttista solistia: Lucia Recio ja Veera Voima.

Ranskalaiskvartetti 32 Janvierin esikoislevy alkaa todella rajusti: ensin on vain mekaanisesti toistuva tööttäys, sitten Basile-niminen kappale avautuu äkkiä rujolla laululla, rummut jyskyttävät rokkaavaa perusbiittiä ja ohut saksofoni kieppuu samaa kuviota. Omituinen, tykyttävä svengi vie sävellystä eteenpäin, kunnes se muuntuu neljäksi improvisoivaksi muusikoksi, mutta säilyttää hypnoottisen otteensa koko ajan.

Jos luulitte tietävänne, mitä uusi ranskalainen, ennen kaikkea ARFIn piiristä tuleva jazz on, ottaa 32 Janvier teiltä luulot pois heti kättelyssä. Kyse on improvisaatiosta, ei jazzista, ainutlaatuisesta ja omaperäisestä tavasta käsitellä ääntä, olivatpa sen lähteenä saksofonit, erilaiset objektit tai ihmiskeho. Jo nimi, 32 tammikuuta, antaa vihjeen missä mennään. Marraskuussa 1998 perustettu kvartetti kutsuu mielellään vierailijoita konsertteihin. Esikoislevyllä vierailevat kontrabasisti Paul Rogers sekä kitaristi Fred Frith, joka muistetaan yhtyeistä Henry Cow, Massacre, Skeleton Crew tai John Zornin Naked City. Levyllä he istuvat saumatta kokonaisuuteen. Yhtyeen muodostavat sen musiikin säveltävä Maurice Merle, joka soittaa altto- ja sopraanosaksofonia sekä tuottaa ääntä, sampleria soittava Xavier Garcia, perkussioita soittava Alfred Spirli sekä Lucia Recio, jonka miedosti sanottuna persoonallinen ääni on osa yhtyeen täysin omaperäistä ilmaisua.

Recion laulu on ensimmäinen, johon yhtyettä kuunnellessaan tarttuu. Ensimmäinen mielikuva on jazzin puolelle eksynyt Nina Hagen, mutta muistuma on etäinen ja jatko osoittaa, että Recio on paljon paljon muutakin. Ikään kuin toisessa kerroksessa huomio kiintyy kokonaisuuteen ja sen muihin osiin. Musiikissa on herkkiä, luonnosmaisia, jopa kansan- laulumaisia, tosin vieraannutettuja riffejä, konemaisia tai paremminkin mekaanisia ääniä, hypnoottista, rokkaavaa biittiä. Se on kuin kollaasi, joka välillä vaivoin pysyy koossa, mutta kuin varkain siinä säilyy jännite, selkeä, hyvin hahmotettu ja kontrolloitu idea, joka puhkeaa eläväksi, tiiviiksi musiikiksi. Kuin instrumentein ja erilaisin äänentuottamiskeinoin luotua Miroa.

Epäilemättä 32 Janvier on Ranskan tämän hetken kiinnostavinta avant gardea, yhtye, joka on kuin luotu Vapaat äänet -kiertueelle. Kannattaa mennä kuuntelemaan!

Xavier Garcia, sampleri Maurice Merle, soprano- ja alttosaksofoni Lucia Recio, ääni Alfred Spirli, rummut ja esineet

Mene meren rantuelle,
niemelle nimettömälle,
kääri kyynelet kerälle,
laske kerä lainehesen.

Meren tuulten tyynnytellä,
laulatella lainehitten,
tuutia meren tyvenen,
tuutia meren tyvenen.

Liean musiikin juuret ovat monessa ajassa ja paikassa. Muinaissuomalainen runonlaulu, loitsut ja tarinat kohtaavat nykyihmisen sähkön kiihdyttämän kokemusmaailman. Lieka palaa jazzin ja muun kansanmusiikin perusajatusten äärelle etsiessään ilmaisumuotoa perinteistä, mutta samalla se on tietoinen uusimmistakin musiikkivirtauksista.

Liean viisikon muodostavat kaksi kansanmusiikin ammattilaista ja poikavuosista heavyjazzfunkkia piessyt voimatrio. Elementit riuhtovat eri suuntiin vaistojensa ajamina. Yhtye sortuu progen mammuttitautiin soittamalla useita eläinaiheisia lauluja. Jazzin paheita edustavat väärän kuuloiset asteikot, maailmanmusiikin syntejä taas epätahtiin nykivät tahtilajit. Rock ilmaistaan ajoittaisella säröllä, jalka monitorilla. Kokonaisuus kuitenkin kestää ja taipuu herkkiinkin tunnelmiin.

Veera Voima: laulu, puhaltimet Saku Mantere: kitara Tapani Varis: puhaltimet, munniharppu Mikael Kivelä: basso Aleksi Salokannel: lyömäsoittimet

K i e r t u e
pe 2.11. Lahti, ravintola Torvi klo 23
la 3.11. Oulu, NuKu klo 19
ke 7.11. Kaustinen, Kansantaiteenkeskus klo 19
to 8.11. Rovaniemi, Viljami klo 19
pe 9.11. Raahe, Raahen Hovi klo 21
ma 12.11. Rauma, Poselli klo 18.30
ti 13.11. Tampere, Klubi klo 21
ke 14.11. Tallinna, Von Krahl teatteri klo 20 (32 Janvier)
to 15.11. Helsinki, Kanneltalo klo 19

Y h t e i s t u o t a n t o Suomen Jazzliitto, Ranskan kulttuurikeskus, Vapaat äänet