Carlberg, Frank & Bolanos, Gabriel: Charity and love

982
lukukertaa
COVER PHOTOGRAPHY BY JACK DELANO (LIBRARY OF CONGRESS) ; DESIGN BY PRIYA CARLBERG.

2020 Red Piano Records RPR 14599-4444

1.Charity and love
2.Mary Lou, Mary blue
3.Zodiac impressions
4.Ancient winds
5.Mary’s Aries
6.Broken stomp
7.Big sky, dark clouds
8.Soul and jazz
9.Hop, skip, jump
10.Water under the bridge
11.Waving goodbye

All compositions by Frank Carlberg and Gabriel Bolanos.

Frank Carlberg (piano), Gabriel Bolanos (laptop and electronics).

Recorded 5/2019 at Olin Arts Centre, Bates College
Engineered by Abraham Browned
Mixed by Abraham Browned and Michael Perez-Cisneros
Mastered by Michael Perez-Cisneros
Produced by Frank Carlsberg and Gabriel Bolanos

Arvio: 5 tähteä

 

Tasaveroinen kahden kauppa: pianisti Frank Carlberg ja konemies Gabriel Bolanos ovat säveltäneet kaiken, soittavat kaiken ja vastaavat kahdestaan myös tuotannosta. Carlberg on Suomesta Yhdysvaltoihin muuttanut muusikko, säveltäjä ja kouluttaja, Bolanos on syntynyt Kolumbiassa, mutta kansalaisuudet ovat Nicaraguan ja Yhdysvaltain.

Koskapa tekijät eivät Suomessa ole olleet yhtään liikaa esillä, lainataan lehdistötiedotteen infoja uteliaille tiedoksi:

Carlberg on säveltänyt runsaasti pienille jazzyhtyeille sekä muille improvisoiville ryhmille, bigbandille, sinfoniaorkesterille, tanssiryhmille ja rapiat 150 laulua amerikkalaiseen runouteen pohjautuen. Liiderinä hänellä on yli 20 albumin katalogi ja päälle lukemattomia esiintymisiä muiden levyillä. Carlberg on työskennellyt esimerkiksi Kenny Wheelerin, Steve Lacyn, Bob Brookmeyerin ja Ran Blaken kanssa. Hän myös johtaa omaa Red Piano Records -yhtiötään.

Bolanos on säveltänyt musiikkia sooloinstrumenteille, kamarimusiikkia, orkesterimusiikkia sekä elektronista musiikkia, ja tutkii mielellään erikoisia rakenteita ja sointivärejä. Kiinnostuksen kohteita ovat tietokoneavusteinen säveltäminen, kuullun vastaanotto ja ”ymmärtäminen” sekä kielitiede. Ja kuunteluvinkkejäkin Bolanosilta irtoaa: etenkin Harveyn, Furrerin, Ligetin, Griseyn, Cerhan, Romitellin, Messiaenin, Os Murantesin, Simon Diazin, Sabicasin ja Bachin musiikki maistuu tälle säveltäjälle.

Kuuntelusuositusten lisäksi siinä tuli samalla vihjettä albumin summittaisesta sijoittumisesta musiikilliseen avaruuteen. Kokonaisuuden voi huoletta sijoittaa nykytaidemusiikin alueelle, ja sitten vain kuuntelemaan korvat auki.

Carlberg ja Bolanos vievät nimittäin kuulijan äärimmäisen kiehtovalle matkalle. Muutama kappaleista on vahvasti pianovetoinen, ja Bolanos jää sivurooliin, mutta toisaalta löytyy soitteita, joissa tietokone ottaa pianosta kunnon niskalenkin ja vääntää mattoon. Näissä kappaleissa otetaan samalla enemmän tilaa harmonisille kokeiluille, mikrotonaalisuudelle, sointikentille ja ties mille. Lisäksi tapa, jolla Bolanos käyttää puhesampleja rytmisinä elementteinä muutamassa kappaleessa on aivan hulvaton. Ensimmäisestä kuuntelukerrasta jää mieleen vielä yksi elementti: Carlbergin pianounelmointi on paikoin impressionismia potenssiin sata.

Vain kaksi muusikkoa, ja silti valtavasti musiikillista informaatiota. Duon rikas musiikillinen maailma vaatii ja kestää useita kuuntelukertoja, ja vielä jää ilmaan kutkuttelevaa mysteerin tuntua.