Haavisto, Joonas: Offshore

1733
lukukertaa
Photo by Toni Rutanen ; Cover design by Aleksi Ahjopalo.

2019 Haavisto 270167

1.Surge
2.Moriens
3.Sitka
4.Flight mode
5.Sigh
6.Emigrantvisa
7.Polar night
8.At the dock

Joonas Haavisto (piano), Antti Lötjönen (bass), Joonas Riippa (drums).

+ 3, 5, 7: Teemu Viinikainen (guitar)

Produced by Joonas Haavisto
Recorded by Mikko Raita
Recorded 12/2017 at Kallio-Kuninkala Studios, Järvenpää
Mixed by Mikko Raita at Studio Kekkonen, Helsinki
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering, Kuhmoinen

Arvio: 4,5 tähteä

 

Selkeys ja melodisuus, siinä ensimmäisenä mieleen tulevat asiat Joonas Haaviston trio/kvartettilevyltä. Ei rönsyilyä tai epämääräisyyttä, Haavisto tietää tasan tarkkaan mihin on menossa. Kristallinkirkas näkemys on syntynyt pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden tukemana.

Perustana on Haaviston, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Joonas Riipan upea trio, kvartetiksi heretään levyn kappaleista kolmella. Silloin mukana on kitaristi Teemu Viinikainen, jonka osuus on oman laulunsa arvoinen.

Kolme kitarabiisiä nimittäin riittävät siihen, että jokaisen jazzkitaran ystävän kannattaa tämä levy hommata. Viinikaisen työ on kauttaaltaan mestarillista, tästä vakuuttamaan riittää pelkästään hitaanpuoleisen Sigh-kappaleen tunteisiin syväiskevä maalailu.

Haavistolle on meriitiksi, ettei lataus laske tippaakaan kolmenkeskisillä perusraidoilla.

Steinway-artistiksi valittu Haavisto on levyllä kunniaksi pianofirman lippulaivasoittimelle. Muutenkin musiikki soi niin hienosti, että se kelpaa hyvin hifilaitteiden testaukseen, jos sellaista vielä joku harrastaa.

Haavisto on paitsi jazzari, myös vahvasti klassisvaikutteinen pianisti. Ja selkeästi Pohjolan edustaja. Moriensissa voi halutessaan kuulla paljonkin Esbjörn Svenssonin melodisuuden, toiston ja voiman yhdistelmästä, ja Emigrantvisa asettuu nätisti ruotsalaisten pianistien Jan Johanssonista lähtien viitoittamaan skandipianojazzin jatkumoon. Lähtökohta on kansanmusiikillinen, musiikki on melodista, selkeää ja helposti avautuvaa. Improvisaatio nostaa kappaleen kuitenkin komeasti siivilleen, liito on kevyttä, näkymät laajoja.

Maiseman ylle kohoaminen on koko Haaviston triolle ominaista. Rakenteet ja muodot pidetään mielellään selkeänä kehykseänä, mutta samalla nämä mestarilliset muusikot osoittavat miten juuri kotoisan turvaverkon yllä uskaltaa olla vapaa lentämään.