Heinola, Aleksi: Aleksi Heinola Quintet

2311
lukukertaa

2019 Jazzaggression

1.Three fiddy (Heinola)
2.Rudy (Heinola)
3.Bossa 69 (Heinola)
4.Wives & lovers (Burt Bacharach)
5.Silver maze (Heinola)
6.Bouncin’ at the S.U.P. (Heinola)
7.Chasing the spirit (Heinola)
8.Book’s bossa (Walter Booker)
9.Drift (Heinola)

Manuel Dunkel (tenor saxophone), Mikko ”Gunu” Karjalainen (trumpet, fluegelhorn), Mikael Jakobsson (piano), Daniel Franck (double bass), Aleksi Heinola (drums).

Arvio: 4 tähteä

 

Tehdäänpä yksi asia heti selväksi: tämä on soittajien levy, albumilla innostaa upea yhtyesvengi ja yksittäisten soittajien erinomaiset improvisaatiotaidot.

Rumpali Aleksi Heinolan sydän on 50- ja 60-lukujen hardbop-pohjaisessa musiikissa, Art Blakeyn ja Horace Silverin kaltaisten muusikoiden innoittamana. Hard bop on nimenomaan soittajien musiikkia, sillä sävellyksellisesti ja rakenteellisesti se on useimmiten hyvin kaavamaista: kappaleiden aluksi vaatimattomat teemanpätkät, sitten paljon improvisaatioita, ja lopuksi kehämäinen päätyminen takaisin perusteemoihin.

Heinola on ottanut mukaan muutaman lainakappaleen, mutta valtaosa levystä on omasta kynästä. Rumpalin sävellykset eivät ole yhtään huonompia tai parempia kuin 50- ja 60-lukujen mestareiden, aivan genrelle tyypillisesti hyvin selkeiden teemojen kanssa mennään.

Aleksi Heinola Quintetin kyytiin on siis kenen tahansa helppo hypätä, ja soolojen innostavuus takaa sitten matkassa pysymisen. Solisteista loistavat vuorollaan saksofonisti Manuel Dunkel, trumpetisti Gunu Karjalainen ja pianisti Mikael Jakobsson. Heinolan rummutuksessa on upea draivi, joten hän pystyy johtamaan joukkoaan juuri oikealla tavalla, soittamalla. Grooven keskeisyyttä kvintetille voi tuskin liikaa korostaa.

Viihdyttävä jazz-levy on yhdenlainen aikamatka, mennään autenttisesti puolen vuosisadan taakse, nyt vain huomattavan hyvillä soundeilla.