Haakana, Jere: Jere Haakana Varjosto

2532
lukukertaa
Cover art and layout design by Teemu Andreas.

1.DC
2.Manwell’s search
3.Dash
4.Sermon
5.Ritual
6.Stadion indie
7.I’ll walk you home

Jere Haakana (guitar), Artturi Rönkä (keyboards), Juho Kivivuori (bass), Ville Pynssi (drums).

Produced by Jere Haakana
Recorded at dBO Studio (Olli Ovaskainen), Musapaahtimo (Hannu Lamminmäki) & The Nest (Jere Haakana)
Mixed and mastered at Musapaahtimo (Hannu Lamminmäki)

Arvio: 4,5 tähteä

 

Jere Haakanan muistan parhaiten siitä miten hienosti hän täytti todella isot saappaat astuessaan Tuomo Dahlblomin jälkeen Vesa Aaltonen Proge Bandin riveihin. Siinä bändissä kitaristi pääsee todellakin esittämään kaikki taitonsa! Ja nyt Haakana esittää jotain aivan muuta, hyvin kypsän näytteen säveltämisestä, sovittamisesta ja bändityön johtamisesta.

Dahlblom mainioine soololevyineen on yksi Haakanan lähimmistä verrokeista Suomessa, ja myös Varre Vartiaisen ja Timo Kämäräisen kaltaiset musikantit ovat liikkuneet Haakanan maisemissa.

Varjosto luo instrumentaalimusiikkia, jota on hankala määritellä. Se ei ole selkeästi tunnistettavaa perinteistä jazzrockfuusiota, vaikka noiden genrejen välimaastoissa liikutaankin. Paljon mieluummin musiikkia väittäisi genrettömäksi, se on milloin tätä, milloin tuota: jazz-improja, rock-biittejä, pelimusiikkia, metallisia voimasointuja, lyyristä maalailua, tiukkaa groovea ja vapauden purskahduksia. Tuolla musiikki etenee kuin juna, toisaalla se saattaa yllättäen heittäytyä penkereen yli tuntemattomaan.

En väitä että kaikki olisi mahdollista, mutta todella rikkaaseen tyylivaihteluun Varjosto yltää. Bändityö on loistokompin myötä ääritiivistä ja Artturi Röngällä on muutamia irrottelun paikkoja, mutta tällä levyllä kitara on kingi. Kitaravetoisuus ei kuitenkaan haittaa tippaakaan, siitä pitävät huolen sävellysten ja tunnelmien vaihtelevuus, ja niiden kanssa samaa matkaa kulkeva Haakanan kitaratyön tekninen monipuolisuus ja huolella rakennettu soundivarianssi. Seitsemän musiikillista kertomusta saavat ihan oman luonteensa, eikä jännite katoa hetkeksikään. Viimeistään tällä levyllä Jere Haakana astuu kotomaamme suurten kitaristien joukkoon.