Hauta-aho, Teppo & Kääriäinen, Jukka: Winter suite

1461
lukukertaa
Graphic design by Carlos Santos.

2018 Creative Sources Records CS573CD

1.Icicles forming
2.Tykky
3.Freezing rain
4.Uveavanto
5.Congelation ice
6.Snow crust
7.Freshly fallen snowflakes
8.Black ice
9.Diamond dust
10.Frazil ice
11.Encore

Teppo Hauta-aho (double bass), Jukka Kääriäinen (guitar).

Mixed by Maukka Siirala
Mastered by Pentti Dassum
Recorded 1/2018 in Kellari Studio, Helsinki
Production by Ernesto Rodrigues

Arvio: 4 tähteä

 

Kitaristi Jukka Kääriäinen ja basisti Teppo Hauta-aho ovat aiemmin musisoineet yhdessä Kalmisto Triossa, jossa kolmantena pyöränä rullasi kitaristi Kalle Kalima (levyllä Meeting, 2017). Nyt on syntynyt musiikillinen kokonaisuus duopohjalta. Tammikuussa 2018 äänitetty sessio keskittyy talven tematiikkaan improvisoidun musiikin keinoin, fiilikset haetaan lumesta, jäästä ja avannosta asti.

Akustinen kontrabasso, akustinen kitara, ei muodikasta konemaailmaa. Silti instrumenteista kaivetaan esille hyvin paljon ei-konventionaalista soivaa tekstuuria. Kopsutellaan ja räpsytellään, testataan että mitähän tuollakin konstilla irtoaisi. Ja irtoaahan sieltä, duon omia tekniikoita perinteisiin yhdistelevä äänimaailma on jännittävä, dramaattinen ja toimiva.

Suomen talven kylmyys on mukana ja pimeys tietenkin. Mutta samalla tavalla kuin bluesin kuuleminen voi lopulta tuoda iloa ja energiaa, Winter suite ei vie kaamosmasennukseen, vaan antaa keskittyneen kuuntelun jälkeen voimaa. Avainsana onkin keskittyminen, levy on kuunneltava yhdeltä istumalta tai makaamalta ilman häiriötekijöitä. Silloin paljastuu kahden kokeneen improvisoijan yhteispelin taso, taktinen osaaminen, kun peliä taidetaan pyörittää oikeilla alueilla, muistetaan vaihdella painopisteitä, ottaa välillä tempo pois, vetäytyä, ja sen jälkeen onkin jo hyökkäyksessä tilaa. Jokaisen kappaleen jälkeen on sellainen fiilis, että maali sieltä tuli, varmaankin. Hyvä olo joka tapauksessa, ehkä jopa katarttinen, Hauta-ahon ja Kääriäisen sessiosta jää.